.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký útok na šiitské milície v Iraku prišiel deň po hroznom útoku v iránskom Kermáne

Aj v Iraku dochádza k eskalácii. Okrem obvyklých tureckých úderov proti kurdským milíciám začali proiránske šiitské sily pravidelne útočiť na americké základne v Iraku a Sýrii. Dnes USA použili bezpilotné lietadlo na sídlo šiitských milícií Ľudových mobilizačných síl. Predstavitelia v Bagdade to označili za hrubé porušenie suverenity.


 

 

Irak obviňuje USA z “agresie” po nálete na Bagdad

Iracké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo USA z “agresie” po útoku na sídlo šiitských milícií v Bagdade:

“Irak si vyhradzuje právo zaujať rozhodný postoj a prijať všetky opatrenia na odstrašenie každého, kto sa pokúsi poškodiť jeho územie a bezpečnostné sily.” Úrad premiéra Mohammeda Shi’a al-Sudaniho zasa označil úder za “nebezpečnú eskaláciu a agresiu”. Americký nálet sa uskutočnil v blízkosti logistického veliteľstva 12. brigády skupiny Harakat al-Nujaba, pričom zahynul veliteľ brigády Mushtaq Talib al-Saidi a dvaja ďalší. Túto skupinu, ktorá má úzke väzby na Irán, zaradilo ministerstvo zahraničných vecí v roku 2019 na zoznam globálnych teroristických organizácií. Zostáva však súčasťou Irackých ľudových mobilizačných síl, organizácie, ktorá je zachytená súčasťou vládnych bezpečnostných síl ako celku. Zabitie troch bojovníkov vyvolalo výzvy irackých politických strán napojených na Irán na okamžité stiahnutie všetkých amerických jednotiek z Iraku. V Iraku je približne 2 500 amerických vojakov.

 

 

K leteckému útoku došlo v čase zvýšeného počtu raketových útokov irackých šiitov na americké základne v Iraku a Sýrii (kde sú Američania nelegálne umiestnení). Za posledný mesiac bolo ostreľované aj veľvyslanectvo USA v Bagdade. Na pozadí nedávnych udalostí na Blízkom východe sa však americký úder bude považovať za vážnejší krok ako americká reakcia na raketové útoky. Americký útok na šiitské milície spriaznené s Iránom prišiel deň po hroznom útoku v iránskom Kermáne, pri ktorom zahynulo viac ako 100 ľudí, väčšinou žien a detí. O 4 roky skôr, 3. decembra 2020, USA zabili generála IRGC Qassema Suleimaniho v Bagdade pri leteckom útoku podobnom tomu dnešnému. K teroristickému útoku v Kermáne došlo počas smútočného obradu na Sulejmaního počesť. Letecký útok USA a podobné izraelské akcie deň predtým, ktorých cieľom bolo odstrániť vodcov Hamasu údajne napojených na Irán v Bejrúte, teraz vyzerajú ako články toho istého reťazca udalostí v teroristickej vojne atlantistov s Iránom.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov