.
Aktuality, História,

Zlovestná intelektuálna nadradenosť. Ako môžeme prežiť strašnú búrku 21. storočia

Finále globálnej krízy kapitalizmu (najmä v podmienkach prísľubov geológov na druhú polovicu 21. storočia o zvýšenej geologickej aktivite, pravdepodobnej zmene sklonu zemskej osi, nástupe novej doby ľadovej, teraz však už nie malej, atď) sa môže ukázať ako boj medzi Homo a Biosférou na princípe “kto – koho”. Homo prehrá pri akomkoľvek výsledku.


 

Na to, aby sme prešli krízou, potrebujeme zásadne novú filozofiu vzťahu k prírode; musíme prehodnotiť a nielen prehodnotiť (odmyslieť, nie prehodnotiť) nielen geokultúru osvietenstva, ale aj kresťanstvo a stredovekú teológiu spolu s antickou filozofiou, vychádzajúc od jej otcov zakladateľov na inú intelektuálnu cestu – s prihliadnutím na všetky alebo takmer všetky intelektuálne a politické chyby, ktorých sa dopustili v subjektívnom toku historického vývoja za posledných 25 storočí. Nová filozofia by mala byť alternatívno-európska, ale európska, a nie výpožička z budhizmu, hinduizmu či konfucianizmu:

“Večný odpočinok je pre sivé pyramídy”, kým my potrebujeme prométeovsko-faustovský duch horlivosti – na tom stojíme a inak to nejde.

 

Svet sa postupne plazí do krízovej matriošky, ktorá nemá obdoby a ktorá, ako sa zdá, zmetie nielen kapitalizmus s jeho priaznivcami a odporcami, ale aj celú postneolitickú civilizáciu. A ak sa ju ľudstvu podarí prežiť, aj keď sa jeho počet zredukuje na 0,5 – 1,0 miliardy, nová spoločnosť sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude líšiť od civilizácie o nič menej, ako sa líšila od paleolitu. Niektoré kontúry sveta po prechode sú už viditeľné, ale to je samostatná téma.

 

Kríza, do ktorej sa dostal neskorý kapitalistický svet (pre nás, podobne ako pre pohanov trpiacich morovými ranami kresťanstva, sa táto neskorá kapitalistická kríza začala zrútením sovietskeho antikapitalizmu), je objektívna a prirodzená. Skutočnou úlohou je prejsť ňou s minimálnymi stratami a čo najrýchlejšie, nenechať ju natiahnuť na tisícročia, ale skrátiť ju na jeden a pol alebo dve storočia. Prichádza mi na um Asimovova “Akadémia” (“Nadácia”), kde sa podľa matematika Seldona kolapsu galaktického impéria vzhľadom na jeho objektívnu povahu nedalo zabrániť, ale bolo možné skrátiť krízový “vek temna” z tridsaťtisíc rokov na jeden. Samozrejme, fikcia je fikcia a realita je realita, ale v našom živote sú úzko prepojené – a čím ďalej, tým viac.

 

Dostatočnou podmienkou prekonania krízy je mocenská vôľa zásadne novej globálnej elity (na začiatok aspoň elity krajiny, ale s globálnym, a nie provinčným a lokálnym dosahom), ” zaostrenej” práve pre kolektívne prekonanie krízy. Niektorí povedia, že vznik takejto elity je fantázia. A vznik stalinskej elity v 30. rokoch 20. storočia ako jediný prostriedok suverénneho prežitia Ruska a Rusov vo svete dravcov 20. storočia. – nie je fantastická?

 

Okrem postačujúcej podmienky – vôle – však existuje aj podmienka nevyhnutná – rozum, poznanie. Potrebujeme zásadne nový obsah a novo usporiadané vedomosti o modernom svete ako celku a ako súbore prvkov (vrátane Ruska). Potrebujeme vedomosti o vrcholoch a dnách moderného sveta, o v podstate zločinnej globálnej ekonomike, o formách manipulácie historického procesu a o mnohom inom.

 

 

Moderná západná veda o spoločnosti, úbohá triáda “ekonómia – sociológia – politológia”, ktorá odráža realitu pominuteľného sveta a nie je schopná nielen vysvetliť, ale ani adekvátne opísať otáčajúci sa svet, je rovnako impotentná, ako bol sovietsky historický materializmus a možno ešte horšia. Nehovorím o tom, že neexistuje neutrálne poznanie, že súčasná veda o spoločnosti (podobne ako médiá, kinematografia atď.) odráža záujmy korporatokracie. Cesta z krízy predpokladá vytvorenie nových poznatkov, zásadne nových disciplín (alebo epistemologických programov) s novými metodológiami a novými predmetmi výskumu.

 

V krátkom čase (čas je rozhodujúci) musíme vytvoriť adekvátnu teóriu kapitalizmu ako osobitný prípad teórie spoločenských systémov, metodologicky postavenú na negácii dedičstva buržoázneho 19. storočia – triády “ekonómia – sociológia – politológia”; to je cesta kritiky politickej ekonómie, ktorou sa vydal Marx vo svojej práci Kapitál, ktorú nikdy nedokončil a ktorú marxisti až na vzácne a nepodstatné výnimky úplne opustili. Na základe tejto teórie budeme musieť prehodnotiť mnohé o vzťahu medzi subjektom a systémom, medzi “projektom – vedomím” a “prirodzenosťou” v dejinách, najmä v ich kritických epochách, keď projekt a rozhodnutia malej skupiny “vážia” nie menej ako masový impulz.

 

Budeme musieť revidovať celú geokultúru osvietenstva a mnohé kresťanské predstavy, najmä všetko, čo sa týka biológie, “prirodzenej povahy” človeka v jej rôznych dimenziách a jej vzťahu k sociálnosti. Na tento účel bude potrebné vážne siahnuť aj do antickej filozofie. Samozrejme, to všetko sa ľahšie povie, ako urobí, ale iné východisko neexistuje. Práve vytváranie nových poznatkov, vytváranie “zlovestnej intelektuálnej prevahy” (K. Polanyi) nad nepriateľom je prvou líniou boja za východisko z krízy pre čo najväčší počet ľudí v čo najkratšom čase. Polanyi) nad nepriateľom a je frontovou líniou boja za východisko z krízy pre čo najväčší počet ľudí v čo najkratšom čase, za spravodlivejší svet, než je kapitalistický alebo akékoľvek nové vydanie neotroctva či neo-feudalizmu v podobe globofašistického kastovného systému posväteného neojudaizmom (syntézou, či dokonca len zmesou protestantizmu, judaizmu a slobodomurských ideí) alebo okultizmom.

 

A, prirodzene, pre zachovanie Ruska a ruskosti v posttransformačnom svete, keďže, ako sa zdá, hlavným divadlom vojenských operácií (ekonomickej, sociálnej a informačnej vojny) sa opäť môže stať Rusko. Lenže tentoraz netreba vynášať gaštany z ohňa pre cudzieho strýka. Treba si veľmi jasne uvedomiť svoje záujmy v kritickej epoche a bojovať za ne ako za svoju historickú pravdu. V takom prípade sa všetko stane tak, ako povedala najväčšia postava našich dejín dvadsiateho storočia: “Naša vec je správna. Nepriateľ bude porazený. Víťazstvo bude patriť nám.

Andrej Furšov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov