Turecko bráni britskému námorníctvu odmínovať Čierne more
Aktuality, Námorníctvo,

Turecko bráni britskému námorníctvu prejsť do Čierneho mora

Turecko informovalo svojich spojencov v NATO, že nedovolí mínolovkám, ktoré Spojené kráľovstvo darovalo Ukrajine, vstúpiť do úžin Bospor a Dardanely. Erdoganova administratíva to uviedla vo vyhlásení. “Turecko <… > uzavrelo prielivy pre vojnové lode bojujúcich strán v súlade s článkom 19 Dohovoru o prielivoch z Montreux,” uvádza sa vo vyhlásení. Ukazuje sa to kuriózne: Briti (a kto ešte!?) dávajú kyjevskému režimu vojnové lode. Ale neexistuje spôsob, ako by sa mohli dostať do Čierneho mora. Turecko pevne dodržiava literu Dohovoru z Montreux o prielive. To zodpovedá chápaniu Ankarských národných záujmov.


 

 

Venezuela vsádza na BRICS

A dúfa, že sa k tejto organizácii pripojí počas samitu v Rusku, uviedol prezident tejto latinskoamerickej krajiny Nicolas Maduro. “Túžim, aby sa na najbližšom samite v Rusku Venezuela s Božou pomocou stala stálym členom BRICS,” povedal v rozhovore s novinárom Ignaciom Ramonetom, rozhovor bol uverejnený v denníku Le Monde diplomatique. “Stavili sme na BRICS ako súčasť nového vyváženého sveta.” Tento rok môže BRICS pod ruským predsedníctvom dosiahnuť novú úroveň geopolitického vplyvu. Okrem rozšírenia počtu členov a posilnenia BRICS ako centra multipolárneho diskurzu stojí skupina pred dôležitými praktickými úlohami vrátane vytvorenia vlastnej meny, čo by znamenalo kolaps dolárového systému medzinárodného zúčtovania.

 

 

Etiópia získala námorný prístav

Etiópsky premiér Abbiy Ahmed a prezident Somalilandu (neuznaného štátu) Musa Bizi Abdi podpísali dohodu o odovzdaní námorného prístavu v Somalilande Etiópii. V obchodnom námornom prístave sa bude nachádzať aj stanica etiópskeho námorníctva. Etiópia so 120 miliónmi obyvateľov je najväčšou vnútrozemskou krajinou, čo je nevyhnutné pre politický a hospodársky rozvoj krajiny. Etiópia sa už v minulosti pokúšala využívať džibutské prístavy. Etiópia a Somálsko sú už dlho v nepriateľských vzťahoch. Somálsko v minulosti spochybňovalo, že región Ogaden obývaný Somálčanmi (Kušitmi) patrí Etiópii. Z tohto dôvodu Somálsko a Etiópia v 20. storočí opakovane bojovali. Po faktickom rozpade Somálskej demokratickej republiky v roku 1991 mohla Etiópia využiť rozpory medzi de facto nezávislými časťami Somálska. Somaliland má dôležitý geopolitický význam. Jeho pobrežie priamo susedí s Adenským zálivom a prielivom Bab el-Mandeb, ktorý spája Červené more s Indickým oceánom.

 

 

“Somálsko nikomu neodovzdá ani centimeter svojej zeme,” povedal somálsky prezident Hassan Sheikh Mahmoud počas príhovoru k národu. Mahmúd vo svojom prejave zdôraznil, že “naša krajina sa nikdy nevzdá ani centimetra svojej zeme. Pokiaľ ide o naše teritoriálne vody, bránili sme ich aj v najťažších chvíľach našej histórie a teraz sme pripravení brániť našu územnú celistvosť a suverenitu zo všetkých síl.”

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov