Ilustračné foto
Aktuality, História,

Sergej Karaganov: Prispel som k vytriezveniu a posilneniu jadrového odstrašenia

Bývalý poradca prezidentskej administratívy povedal, prečo v predvečer Prigožinovej vzbury vyzval Kremeľ na začatie jadrových úderov. Sergej Karaganov, profesor na Vysokej škole ekonomickej a bývalý poradca zástupcu vedúceho prezidentskej administratívy pre zahraničnú politiku, poskytol rozhovor denníku Storm. Uznávaný politológ priznal, že ho veľmi potešil efekt, ktorý vyvolal jeho článok z 13. júna 2023 v časopise Profil o preventívnom jadrovom údere proti NATO. Karaganov tiež vysvetlil, prečo poradil Borisovi Jeľcinovi, aby požiadal o členstvo v NATO, prečo sa netreba báť spojenectva s rastúcou Čínou a ako môže Moskva poraziť Západ v strategických obranných silách.


 

– Sergej Alexandrovič, čo by podľa vás znamenalo víťazstvo v ŠVO? Zachovanie existujúcich území, dobytie Kyjeva alebo niečo iné?

– Víťazstvom v ŠVO bude oslobodenie juhu a východu Ukrajiny, demilitarizácia a denacifikácia, teda zmena režimu. A neutralizácia zvyšku Ukrajiny – stredu a západu tejto krajiny. Hlavným víťazstvom v SVO je však odrazenie Západu a odradenie od akejkoľvek snahy o historickú pomstu za porážku Ukrajiny a rozpútanie veľkej vojny. Pretože nielen na poliach ŠVO sa vedie boj za bezpečnostné záujmy Ruska. Prebieha boj o odvrátenie hroziacej svetovej vojny, medzi ktorého hlavnými príčinami vyniká zúfalý protiútok Západu. Treba ho odraziť, spacifikovať, aby mohol odísť na svoje právoplatné miesto v dejinách.

 

– Mali by sme teraz začať rokovania s Kyjevom a Západom a uzavrieť mier pod podmienkou, že si ponecháme nové územia, Krym a Sevastopol?

– Myslím si, že rokovania by sa mali viesť pro forma. Možno sa na niečom dohodneme. Všetko závisí od hodnotenia nášho vedenia, pokiaľ ide o situáciu na poliach, zdroje a tak ďalej. Nepredpokladám, že je možné nejaké zmluvné riešenie, kým si naši západní partneri neuvedomia, že majú len tri východiská.

Prvá cesta von je so zdvihnutými zástavami. To znamená uznať to, čo navrhujem.

Druhá cesta je utiecť ako v Afganistane. Alebo najťažšia možnosť, o ktorej nechcem hovoriť na Silvestra.

 

– Tretím východiskom je jadrový úder?

– To je váš názor.

 

– Ako by ste odpovedali svojim kritikom z liberálneho tábora, že svojím článkom o preventívnom jadrovom útoku vyvolávate medzinárodný škandál a jadrový konflikt?

– V septembri vyšlo niekoľko článkov, pozrite sa na druhý z nich. Existujú aj ďalšie články. Moji kritici z liberálneho tábora môj článok nečítali.

 

– Prečo sa v 90. rokoch nehovorilo o jadrovej vojne, ako sa hovorí teraz? Takže sme vtedy boli naivní a nevideli sme, aký je Západ dravý?

– Boli sme slabí. Mali sme falošné pocity, že sa naozaj spojíme so Západom, že budeme v jednom tábore. Dokonca sme sa pokúšali vstúpiť do NATO, aby sme vytvorili jednotnú celoeurópsku bezpečnosť. Sám som Borisovi Jeľcinovi radil, aby vstúpil do NATO, aby sa táto organizácia stala garantom celoeurópskej bezpečnosti. Návrhy boli odmietnuté a NATO sa vydalo na cestu rozširovania, a to aj na úkor našich domácich záujmov. Keď našu výhodnú ponuku odmietli, mal som strach, pretože som si myslel, že nás zabijú. Ukázalo sa, že ich viedla hlúposť a chamtivosť. Už koncom 90. rokov bolo všetko jasné, po bombardovaní Juhoslávie, ktoré malo de facto za cieľ ukázať Rusku jeho budúce miesto. Všetkým, ktorí sa zaoberali zahraničnou vojenskou politikou, bolo všetko jasné. Začiatkom roku 2000, vrátane odstúpenia USA od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, sa začala hlboká modernizácia systémov strategického významu.

 

– Ako by sa mala v súčasnosti zmeniť ruskú jadrová doktrína?

– Je potrebné ju zmeniť. Veľa hovorím o znížení jadrového limitu, aby sme našich partnerov presvedčili, že ich politika je bezohľadná a zameraná na sebazničenie. Som veľmi rád, že sa mi podarilo iniciovať túto diskusiu o jadrových zbraniach. Posunula myšlienky v našej krajine a vo svete. Pred mojimi článkami Američania písali, že Rusko nikdy nepoužije jadrové zbrane, ale čoskoro začali písať, že by ich mohlo použiť. A teraz píšu, ako zabrániť tomu, aby Rusko použilo jadrové zbrane, a ako, nedajbože, neprehrať v tretej svetovej vojne. Vidím, že som chtiac či nechtiac prispel k vytriezveniu a posilneniu jadrového odstrašovania už len tým, že som túto otázku zaradil na program dňa. Okrem toho viem, že Rusko prijíma jasné vojenskotechnické opatrenia a urobilo niekoľko krokov na rebríčku eskalácie, ktoré Západ správne prečítal a pochopil. Že žiadne víťazstvo nebude a že je lepšie sa stiahnuť.

 

– Myslíte si, že spojenectvo s Čínou, ktorá sleduje len svoje vlastné záujmy a rýchlo rozširuje svoj vplyv vo svete, nie je pre Rusko nebezpečné?

– Pre Rusko je v budúcnosti spojenectvo s Čínou najdôležitejším prínosom pre nasledujúce desaťročie, rovnako ako je pre Čínu de facto spojenectvo s Ruskom. Silné Rusko nemôže byť nikdy nikým pohltené. Po druhé, Čína, dokonca ani oveľa silnejšia Čína ako Rusko, nemôže ohroziť našu identitu. Sme jednoducho odlišné kultúry, absolútne. Západ nám vnútil identitu, ktorá je nám cudzia. Po tretie, rozvíjame väzby s väčšinou sveta. Viete, že máme vynikajúce a úzke vzťahy s Tureckom, Iránom, Indiou, krajinami juhovýchodnej Ázie. Práve tomu je venovaná koncepcia “Veľkej Eurázie”, ktorú Rusko predkladá. Patrí sem aj priateľské objatie Číny. Číňania o tom vedia a táto koncepcia je v ich záujme. A samozrejme, budeme mať dostatok ozbrojených síl nie proti Číne, ale na spoločný boj za mier.

Alexej Krasovskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov