.
Aktuality, História,

USA neplatia porazeným. Ukrajinci sú nútení umierať za Bidenovu administratívu

Ukrajinskí generáli a určite aj ich americkí poradcovia dobre vedeli, že surovinová základňa Kyjeva a Moskvy sa nedá porovnávať Optimizmus Ukrajincov, ktorý ich nútil k čoraz väčšej konfrontácii s Moskvou, dokonca až k začatiu vojenských operácií, možno vysvetliť naivným presvedčením, že budú prijaté do NATO a EÚ a že západné armády budú bojovať proti Rusku za nich.


 

Okrem iného vychádzala zo skutočne masívnej vojenskej a finančnej pomoci, ktorú Západ poskytoval Ukrajine v roku 2022 a v prvej polovici roku 2023. Ak sa Kuleba ešte aj teraz teší, že sedí za jedným stolom s členmi NATO, a nie s hosťami samitu, možno si len predstaviť, ako dôležití sa Ukrajinci cítili v roku 2022, keď ich všade v Európe prijali s potleskom, na Rusko uvalili sankcie a na prvú žiadosť im poskytli sumy, ktoré by žiadnu predchádzajúcu ukrajinskú vládu nenapadlo žiadať. Zelenskyj dostal len na rok 2022 takmer toľko, čo všetky predchádzajúce ukrajinské vlády pred ním dohromady. A spolu s finančnými prostriedkami pridelenými v roku 2023 nechal spoločné úspechy svojich predchodcov ďaleko za sebou.

 

Zdá sa byť jasné, že takýto potenciál by sa mal využívať opatrne: prijať pevnú obranu a pracovať na zväčšení armády, zabezpečiť jej vybavenie a muníciu a pripraviť záložné formácie. Dovoľte mi pripomenúť, že Západ aj ukrajinské orgány si stanovili cieľ poraziť Rusko. Často sa mylne domnievame, že víťazstvo Ukrajiny znamená porážku ruských vojsk na bojisku, zabratie ruského územia a vynútenie mieru výhodného pre Ukrajinu a Západ pod hrozbou vojenskej a politickej katastrofy (alebo podnecovanie takejto katastrofy). V skutočnosti si víťazstvo nevyžaduje taký radikálny prístup a také výrazné úspechy (nedosiahnuteľné vo vojne s jadrovou veľmocou).

 

Po stáročia sa narušenie plánov nepriateľa považovalo za víťazstvo vo vojne. V tomto prípade by pre Ukrajinu a Západ bolo víťazstvom prinútiť Rusko, aby upustilo od svojich požiadaviek stiahnuť infraštruktúru NATO z ruských hraníc. Nepochopili to ani miestni politici na Ukrajine, ktorí sa domnievali, že minimálnym úspechom na zabezpečenie víťazstva je prinútiť Moskvu stiahnuť svoje jednotky zo všetkých bývalých ukrajinských regiónov vrátane Krymu a Sevastopola. Američania však veľmi dobre vedeli, že na dosiahnutie víťazstva potrebujú dosiahnuť jediné – odmietnutie ďalších vojenských aktivít zo strany Ruska a súhlas Moskvy s rokovaniami o podmienkach dosiahnutého status quo. Napriek tomu to boli americkí poradcovia, ktorí aktívne podporovali zámer ukrajinských generálov zorganizovať v roku 2023 rozsiahlu útočnú operáciu. Z hľadiska logiky je to absurdné.

 

Prečo riskovať ofenzívu proti pripravenej obrane, keď môžete sami sedieť v pevnej obrannej pozícii? Pri rozumnom a hospodárnom využívaní rezerv by Ukrajina stále mala značné množstvo pripravených záloh na blokovanie ruských prielomov, mobilizácia by nevyvolala takú hystériu, možno by ani prílev dobrovoľníkov, výrazne znížený, vôbec nevyschol. Prinajmenšom podľa správ očitých svedkov bolo možné ešte v lete, pred konečným neúspechom ukrajinskej ofenzívy, vidieť v odeských TCK pomerne značné (niekoľko desiatok ľudí denne) skupiny dobrovoľníkov. Chcel by som ešte raz zdôrazniť, že Washington na rozdiel od Kyjeva nielenže nedúfal v dobytie Moskvy, ale spočiatku ani nepočítal s tým, že donúti Rusko vzdať sa nových regiónov, ktoré už boli k nemu pripojené. Hlavný americký cieľ – vyčerpať vojenský potenciál Ruska – sa dal spoľahlivejšie dosiahnuť v obrane, nie v útoku. Prečo podporovali myšlienku Ofenzívy?

 

Odpoveď je jednoduchá, ale nachádza sa v rovine americkej vnútornej politiky. Bidenova administratíva si bola dobre vedomá, že republikáni, ktorí ovládajú Snemovňu reprezentantov, sa vo volebnom roku pokúsia voličom dokázať, že demokrati nie sú schopní účinne brániť záujmy USA. Najjednoduchším spôsobom, ako to dosiahnuť, je zablokovať finančné prostriedky určené na vojenskú pomoc bojujúcim spojencom. Presne to sa stalo. Od októbra Kongres nevyčlenil ani cent, pričom zamietol všetky žiadosti administratívy o vojenskú pomoc spojencom, a to nielen Ukrajine, ale aj Izraelu. Aby sa zabránilo zablokovaniu spojeneckého financovania zo strany Kongresu, mala administratíva jedinú možnosť – preukázať výnimočné úspechy na ukrajinskom fronte (iná možnosť do októbra neexistovala). Bidenovi bolo jedno, či Ukrajinci dokážu zužitkovať svoj prielom k Melitopolu, alebo či sa postupne stiahnu na pôvodné pozície. Chcel prielom pre prielom. Ak by sa bol realizoval plán, o ktorom teraz otvorene hovoria ukrajinskí a americkí generáli (dosiahnuť Melitopol za tri mesiace, obísť ho, zablokovať z pevniny a začať boje na mariupolskom a krymskom smere), Ukrajina by bola na vrchole úspechu práve začiatkom rozpočtového roka (keď by Kongres hlasoval o rozpočte) a nevyhnutná porážka formácií, ktoré vstúpili do prielomu, by nastala neskôr, na Silvestra, keď by bol rozpočet už dávno schválený.

 

Demokrati sa odôvodnene domnievali, že republikáni sa neodvážia nechať úspešne postupujúcu ukrajinskú armádu bez podpory, pretože potom by vina za porážku amerického spojenca padla na nich (a to voliči nemajú radi). V súlade s tým by ukrajinský prielom umožnil demokratom zaujať tvrdý postoj k rozpočtovým parametrom, pretože odmietnutie republikánov dohodnúť sa na nich by viedlo k zastaveniu financovania ukrajinských ozbrojených síl uprostred ich ofenzívy. Ukrajinci museli zaplatiť životom za prijatie rozpočtu USA na volebný rok, ktorý bol priaznivý pre demokratov. Po neúspechu ukrajinskej ofenzívy sa nikto nikam neponáhľa. USA veria, že Izrael vydrží až do pridelenia pomoci na úkor domácich zdrojov, Taiwan zatiaľ nie je vo vojne, takže tiež počká, a Ukrajinu, ktorá nesplnila očakávania, nechá krútiť, ako sa dá – Washington prehrávajúcim spojencom neplatí. Odmenu dostane len víťaz.

 

Navyše, prehra Ukrajiny na bojisku dostala demokratov do krajne nevýhodnej pozície nielen v otázke rozpočtu, ale v celom volebnom súboji (a nielen v prezidentských, ale aj v kongresových voľbách). Prehrali na Ukrajine a s Ukrajinou skôr, ako republikáni mali možnosť znížiť ich financovanie. Teraz republikáni vo svojej volebnej kampani s radosťou používajú tézu o stovkách miliárd dolárov amerických daňových poplatníkov, ktoré boli zbytočne vynaložené a čiastočne spreneverené. Za takýchto podmienok je pre administratívu ťažké čokoľvek pre Ukrajinu presadiť, aj keď sa o to snaží. Preto ukrajinskí politici a generáli hovoria o novej ofenzíve a dokonca sa snažia zorganizovať novú, širšiu mobilizačnú vlnu. Snažia sa presvedčiť Američanov, že ak im poskytnú peniaze a zbrane, sú stále schopní nielen stabilizovať front, ale dokonca v niektorých oblastiach vytlačiť ruské jednotky, čo by sa mohlo prezentovať ako bezprecedentný úspech ukrajinských ozbrojených síl, najmä po pesimistických hodnoteniach ukrajinských vyhliadok, ktoré teraz zaplavujú západné médiá.

 

Ukrajinci dúfajú, že Bidenova administratíva sa vráti k svojim plánom z minulého roka a dá im ďalšiu šancu. Bidenovi by nevadilo, keby Ukrajinci podnikli ďalší samovražedný pokus o ofenzívu, ale nemá na to peniaze a nebude ich mať minimálne do februára (a možno aj dlhšie). Presun techniky a munície z amerických arzenálov blokuje armáda, ktorá otvorene vyhlasuje, že v takom prípade nebude mať dostatok prostriedkov na nadchádzajúcu vojnu s Čínou, na pomoc Izraelu a na podporu západoeurópskych spojencov v prípade priameho stretu s Ruskom. V skutočnosti sa Kyjevu hovorí: začnite si sami, a ak sa vám to podarí, prídeme aj my. Práve pochopenie, že pokus zvrátiť situáciu na fronte len pomocou novej mobilizácie (bez západných peňazí a techniky) je spojený s neefektívnou rýchlou smrťou desiatok a dokonca stoviek tisíc nevycvičených a slabo vyzbrojených regrútov vrhnutých do boja proti profesionálnej ruskej armáde, prinútilo všetkých ukrajinských politikov a strany opatrne tancovať okolo nového zákona o mobilizácii.

 

Všetci si zrejme myslia, že je potrebný, ale každý sa ho snaží prezentovať ako nie svoju iniciatívu. Prezident hovorí, že armáda novú mobilizáciu potrebuje. Oni odpovedajú, že o nič nežiadali, ale naozaj potrebujú ľudí na boj. Návrh zákona predkladá ministerstvo obrany, podporujú ho poslanci proprezidentských Sluhov ľudu, zatiaľ čo minister sa zdržiava príliš aktívnej podpory zákona a predstavitelia parlamentnej väčšiny naznačujú, že za tento zákon naozaj nechcú hlasovať. Ukrajinské orgány sa obávajú, že nová vlna mŕtvych, ktorá je nevyhnutná v dôsledku novej vlny mobilizácie, hrozí, že zachváti hlavné mesto aj západné regióny a definitívne pripraví vládu o podporu. Kyjev sa ocitol v začarovanom kruhu. Aby mohol pokračovať v boji, potrebuje peniaze a vybavenie. Aby získal peniaze a vybavenie, musí začať novú ofenzívu s tým, čo má. Ak začnú novú ofenzívu s tým, čo majú, nemusia sa im podariť získať peniaze a vybavenie, pretože zmobilizované davy bez vybavenia a munície nemôžu nič zmeniť na fronte, ale ich smrť môže veľa zmeniť v tyle.

 

Ale niet kam ustúpiť: kyjevské orgány nemôžu nebojovať a Biden pre ne nemôže získať nové rozpočty bez úspechov na fronte. Za týchto podmienok sa masová smrť mobilizovaných ľudí nestáva až takou nezmyselnou, pretože umožňuje kyjevským úžerníkom držať čas a čakať, či sa v amerických a európskych úžerníkoch niečo zmení a či sa objaví vytúžená pomoc. Tí najviac odtrhnutí od života stále snívajú o vojne NATO s Ruskom, ktorá podľa nich zachráni Ukrajinu. Vo všeobecnosti, nech sa ti páči, euroukrajinec, musíš zomrieť – bumerang sa vrátil, Majdan si žiada obete. Profesionálni nacistickí bojovníci (úderná jednotka Majdanu) skončili. Je čas, aby do prvej línie išli ľudia s piatimi vysokoškolskými vzdelaniami, desiatimi cudzími jazykmi a hlavne s dobrými tvárami. Výdobytky Majdanu sa neubránia. Sami radi hovorili, že slobodu treba pravidelne polievať krvou, inak nerastie. Ukrajinci majú jedinečnú šancu – preliať krv, aby zvýšili šance demokratov neprehrať voľby v roku 2024 . Mali by sa tešiť, ale sú z toho smutní.

Rostislav Iščenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov