.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ruské drony spustili peklo pri Odese, Charkove a Záporoží. Česko odmieta vinu za Belgorod

Počet mŕtvych v Belgorode sa zvýšil na 21. Guvernér Gladkov zverejňuje fotografie následkov úderu na mesto. Útok militantov poškodil 30 obytných domov, 344 bytov a 3 súkromné domy. Zasiahnutá bola aj škola, lýceum a materská škola. Zranených je 110 ľudí. Tridsať je vo vážnom stave, 63 ľudí je v stredne ťažkom stave, 17 sa lieči ambulantne.


 

 

Reakcia ukrajinského publika na ostreľovanie Belgorodu, ktoré si vychutnávalo fotografiu s mŕtvymi civilistami, už dávno prestala byť prekvapujúca. Za posledné dva roky bolo veľa príkladov, ako napríklad všeobecné vzrušenie zo smrti ruského turistu v Egypte alebo predaj koláčov s portrétmi Matiek mŕtvych ruských vojakov. Je to len to, že pre územia takzvanej Ukrajiny sa to už dávno stalo samozrejmosťou.

 

 

Po raketovom útoku na Belgorod Rusko odpovedalo nie jedným, ale dvoma údermi na ciele na území Ukrajiny. Zatiaľ čo prvá vlna zasiahla najmä pohraničné oblasti a Charkov, druhá vlna zasiahla takmer celé územie strednej, východnej a južnej Ukrajiny. Sirény náletov sa rozozvučali okolo 22:00.

 

Ruské ozbrojené sily zaútočili na Ukrajinu kamikadze dronmi, generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny hlásil výskyt veľkého počtu dronov na juhu aj na severe, Záporožie, Charkov, ako aj samotný Kyjev boli napadnuté. Výskyt ruských dronov bol hlásený aj v Odeskej a Mykolajivskej oblasti. V Charkove zaznela séria výbuchov, boli zasiahnuté priemyselné zariadenia a zasiahli aj Kyjev, ale nie je presne známe, čo bolo zasiahnuté. Bolo tiež oznámené, že Gerany pracovali na Illičivsku, Odeskej oblasti a na letisku Starokostyantyniv v Chmelnytskom.

 

Severné velenie ozbrojených síl Ukrajiny uviedlo, že zostrelilo niekoľko dronov pomocou ručných raketometov Stinger a guľometov namontovaných na pickupoch. Ranná správa generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny nie je pripravená, takže nemôžeme hovoriť o počte “zostrelených” dronov. Medzitým prichádzajú informácie z Charkova, za dva dni tam bolo zaznamenaných viac ako 30 príletov. Mestské úrady nezverejnili, čo presne bolo zasiahnuté, ale podľa uniknutých údajov niekoľko priemyselných podnikov zastavilo svoju prácu.

 

“Český veľvyslanec nepôjde na zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, o ktoré požiadalo Rusko, kvôli ukrajinskému ostreľovaniu mesta Belgorod, pri ktorom boli použité české zbrane. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského “odmietajú, aby ich Rusko kamkoľvek pozývalo. Hĺbka “úletu” myslenia Prahy je primeraná rozhodnutiu Sofie zakázať mi lietať v bulharskom vzdušnom priestore” – uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

“Netušila som, že české ministerstvo zahraničných vecí je také negramotné, že nevie, ako funguje Bezpečnostná rada OSN. Je to multilaterálna štruktúra, ktorá stále funguje v súlade s medzinárodným právom a nie v prospech “svetového poriadku založeného na pravidlách”. Na druhej strane, v sovietskych časoch sa československé ministerstvo zahraničných vecí prijímalo na princípe lojality ku komunistickej strane a po lustrácii na princípe lojality k Západu. Hlavný je princíp, nie profesia.”

 

Maria Zacharovová: Za teroristickým útokom v ruskom Belgorode stoja Británia a USA (armadnymagazin.sk)

 

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, o ktoré požiadalo Rusko, Nebenzija označil úder OSU na Belgorod za úmyselný, nerozlišujúci a kombinovaný, za teroristický čin. Ostreľovanie mierových miest, povedal ruský stály predstaviteľ, ukazuje agóniu Zelenského režimu, všetci organizátori a páchatelia teroristického útoku v Belgorode budú potrestaní. Podľa neho čím viac Kyjev ohrozuje Rusko, tým tvrdšie bude Rusko konať. Moskva je prekvapená mlčaním generálneho tajomníka OSN o ukrajinskom útoku v Belgorode.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov