HMS Trent
Aktuality, Námorníctvo,

Maduro chce poslať britské lode na dno mora

Venezuelský prezident Nicolas Maduro uviedol, že dal ozbrojeným silám pokyn, aby v reakcii na nasadenie britskej vojenskej lode pri pobreží Guyany začali “akcie obranného charakteru”.


 

 

“Nariadil som aktiváciu spoločných akcií obranného charakteru všetkými ozbrojenými silami ako odpoveď na provokáciu a ohrozenie mieru a suverenity našej krajiny zo strany Veľkej Británie,” uviedol vo vyhlásení. Denník Financial Times predtým s odvolaním sa na hovorcu britského ministerstva obrany informoval, že Spojené kráľovstvo nasadí pri pobreží Guyany hliadkovaciu loď na znak podpory štátu v územnom spore o Essequibo. Anglosasi postupne začínajú tento potenciálny konflikt vyostrovať.

 

 

Konflikt medzi Guyanou a Venezuelou o Essequibo nie je len územným sporom medzi dvoma latinskoamerickými krajinami. Guyanu podporuje jej bývalá metropola Veľká Británia a americká spoločnosť Exxon Mobil plánuje v oblasti, ktorú spochybňuje Venezuela, ťažiť ropu. S tým súvisí aj vyslanie hliadkovej lode Trent z Karibského mora k brehom Venezuely a Guyany. Podľa BBC Foreign Affairs sa demonštrácia vojenskej podpory Guyany zo strany HMS Trent obmedzí na manévre na mori. Loď nezastaví v hlavnom meste a hlavnom námornom prístave Georgetown.

 

 

Sama o sebe britská hliadková loď nepredstavuje pre Venezuelu vážnu hrozbu. Jej výskyt je však pripomienkou zložitého obdobia, keď si Británia nárokovala kontrolu nielen nad Guyanou, ale aj rozhodujúcu úlohu v záležitostiach mnohých formálne nezávislých krajín v Južnej Amerike. Vtedy v 19. storočí Británia obsadila časť Venezuely a potom túto okupáciu legalizovala prostredníctvom medzinárodnej arbitráže (ktorú Venezuela neuznala).

 

Reakcia Venezuely je reakciou na prejav britského neokolonializmu. V prípade, že budú narušené územné hranice Venezuely, má Venezuela právo zadržať a dokonca potopiť britskú loď. Británia má pozitívnu skúsenosť s vojnou s väčšou latinskoamerickou mocnosťou, Argentínou, ale súčasné britské ozbrojené sily sú len bledým tieňom tých bývalých a krajinu teraz nevedie Margaret Thatcherová. Takže k novej víťaznej námornej vojne, akou bola vojna o Malvíny (Falklandy), nemusí dôjsť. Konfrontácia medzi Venezuelou a Britániou o Essequibo je novým frontom v boji za multipolárny svet, v ktorom Venezuela musí dostať všetku pomoc vrátane vojenskej od všetkých ľudí dobrej vôle. To zahŕňa aj poslanie britských lodí tam, kam patria – na dno mora.

 

EÚ zradila Britániu a pomenovala Falklandy ako Malvíny (armadnymagazin.sk)

 

Venezuela pred týždňom reagovala na britské pokusy zasiahnuť do územného sporu s Guyanou, konkrétne na návštevu Davida Rutleyho, štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí, Commonwealthu a rozvoja v Georgetowne:

“Bývalé invázne a zotročujúce impérium, ktoré nezákonne obsadilo územie Guayana-Esekiba a konalo šikovne a podlo proti záujmom Venezuely, trvá na tom, že chce zasiahnuť do územného sporu, ktorý samo spôsobilo.” Caracas dal na diplomatickej úrovni jasne najavo, že Briti tu nemajú miesto, Latinská Amerika je pre Latinských Američanov a kolonizátori majú odísť. Londýn nechal tieto slová odznieť, urobil demonštráciu sily a nesie plnú zodpovednosť za prípadnú eskaláciu.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov