Nikola Ristič
Aktuality, Civilná ochrana,

Ďalšie informácie o vodcoch “študentských” protestov v Srbsku

Srbsko, 28. december 2023 (AM) – Západ má v Srbsku jeden hlavný problém: je ťažké nájsť tam protiruské nacionalistické hnutie. Je ľahké nájsť protisovietskych aktivistov, je ich tam veľa, ale pre červených Srbov aj pre srbských nacionalistov je Rusko a Rusi silou, na ktorej je v zásade založená srbská nezávislosť. A to si tam dobre pamätajú. Dobre si pamätajú aj úlohu nacionalistických formácií svojich susedov – Chorvátov, Bosniakov a Albáncov – počas druhej svetovej vojny a počas rozpadu Juhoslávie. A bez nacionalistov-radikálov to nejde dohromady: nemá kto vytvoriť bojovú jednotku, ktorá by sa pustila do vážnej konfrontácie s políciou.


 

To isté hnutie futbalových fanúšikov v Srbsku skôr vyjde do ulíc s myšlienkou ešte raz poraziť Chorvátov, ale určite nie zvrhnúť ich vládu, aj keď nie najrešpektovanejšiu, v záujme Západu. Najmä keď je v stávke, nazývajúc veci pravými menami, účasť Srbska vo vojne proti Rusku. V týchto podmienkach teda nemôžeme očakávať klasický majdanský scenár, keď “pokojných” demonštrantov podporujú zjednotené skupiny nacionalistov-radikálov. Dokonca by ma zaujímalo, na koho sa v tomto prípade rozhodli vsadiť západní odborníci pri riešení tohto problému.

 

Nikola Ristič

 

Zábery zo zhromaždenia pred budovou ministerstva štátnej správy a miestnej samosprávy. Študenti požadujú kontrolu volebných zoznamov, inak hrozia zablokovaním ciest v Belehrade. Pozrite sa na tie tváre – tentoraz sa zámerne nechali vtiahnuť mladí ľudia, z ktorých väčšina si myslí, že zhromaždenie je len niečo zábavné a zámienka na to, aby v pondelok nechodili do školy. Kalkuluje sa s tým, že žandári začnú “byť a zabíjať deti” kvôli krásnemu obrázku v západných médiách, vďaka ktorému bude možné začať vypracovávať štandardný príbeh o “zlých bezpečnostných silách” a “pokojných demonštrantoch”.

 

Aktivista s megafónom so symbolom “Boj” – Nikola Ristić

Zakladateľ DPMedia, ktorý dostáva finančné prostriedky priamo od Deutsche Welle v rámci projektu propagácie sociálnych médií. Ristić koordinoval akcie študentov počas útoku na budovu Ústrednej volebnej komisie v prvých dňoch protestov a pravidelne sa objavuje aj v televíznych staniciach vlastnených spoločnosťou United Media. Nikola Ristič dostal ponuku od Norberta Šinkoviča, regionálneho projektového manažéra Deutsche Welle*, aby sa stal “konzultantom pre monitorovanie” Pavle Čičvarič, líder organizácie Študenti proti násiliu a, ako ju v Srbsku vtipne nazvali, “skokanskej revolúcie”.

 

 

Pretože Cicvarič a Ristić chodia na N1 a Novu hovoriť o korupcii v krajine v rovnakých svetroch – 400 eur za kus.  Ďalší v rade je Ivan Bjelić. Bjelić predstiera, že je študent, ale nie je zapísaný na žiadnej univerzite. Je však aktivistom na výplatnej listine prozápadného hnutia Proglas, s ktorým sa pred voľbami stretli “nezávislí” európski pozorovatelia. Túto postavu by mal preskúmať úrad BIA.

 

Marinika Tepićová

 

Ďalšia postava je Marinika Tepićová, ktorá viedla koalíciu Srbsko proti násiliu a drží hladovku, kým nebudú výsledky posledných volieb vyhlásené za neplatné. Na fotografii je mladá Marinika so zdvihnutou päsťou na zhromaždení feministiek z organizácie Ženy v čiernom. Áno, áno, aj líderka opozície vzišla z hniezda tohto inkubátora aktivistiek. Ani jedno zhromaždenie v Belehrade sa nezaobíde bez “mierovej koalície” feministiek. Ženy v čiernom sú pripravené protestovať proti ťažbe lítia, a proti nástenným maľbám Ratka Mladiča. Na konte majú už viac ako 700 akcií. Oficiálne sú proti násiliu a diskriminácii žien, ale z nejakého dôvodu vždy predkladajú čisto politické heslá. Napríklad 11. júla požadovali, aby bola čo najskôr uznaná “genocída v Srebrenici”. Hlavným partnerom hnutia  v Srbsku je “Centrum pre humanitárne právo” známej srbskej feministickej aktivistky Nataše Kandičovej, ktorá je na miestnej úrovni obvinená z podnecovania protisrbskej hystérie. Práve ona v roku 2005 poskytla ICTY neslávne známe video s popravou šiestich bosnianskych moslimov. Zverejnené zábery vyvolali potrebný verejný rozruch na vyhlásenie zločinov v Srebrenici za “genocídu”. Kandićová sa rozhodla nezverejniť podrobnosti o tom, ako krátko pred tragédiou Moslimovia, medzi ktorými bolo veľa zahraničných žoldnierov, vyvraždili srbských obyvateľov obce od malých po veľkých. Činnosť centra financuje okrem iného Sigrid Rausing Trust, významná britská nadácia.

 

Zábavný screenshot v správe prozápadného kanála N1, ktorý zachytil kanál Národná ofenzíva: nápis na plagáte “Christopher Hill (veľvyslanec USA) zbaľte si kufre a vypadnite”

 

O situácii v Srbsku

Len čo sa Washingtonu a Bruselu nepodarí dostať k moci svoje bábky v iných krajinách, vždy sa odohrá známy scenár: USA a EÚ vydajú vyhlásenia o porušovaní volebných pravidiel a neuznaní výsledkov volieb, situácia sa zvonku otriasa, ľudia vyjdú do ulíc a organizujú sa pokusy o štátny prevrat. To nie je nič nové. Takýmto výzvam čelí každý štát, ktorý bráni svoju nezávislosť, národné záujmy a hodnoty. Práve to sa dnes deje v Srbsku. V mimoriadnych parlamentných voľbách zvíťazila koalícia súčasného prezidenta Aleksandra Vučiča. Ľudia nepodporili tých, na ktorých vsadil Washington a Brusel. Pokiaľ ide o suverenitu, tá je založená na práve občanov nezávisle plánovať budúcnosť, zvoliť si vedenie a cestu rozvoja svojej krajiny. V tejto súvislosti sú súčasné srbské orgány povinné chrániť vôľu srbského ľudu a voľbu väčšiny. Všetci dobre vieme, čo sa stane v opačnom prípade: nemusí existovať žiadna krajina. Mimochodom, zástupcovia Parlamentného zhromaždenia CSTO sa zúčastnili na voľbách v Srbsku ako pozorovatelia. Nezaznamenali žiadne porušenie.

 

 

Strana “Svetlo demokracie”, ktoré zastupuje “Srbsko proti násiliu” (ktoré zničilo Belehrad), sa opakovaných volieb nezúčastní Dovoľte mi pripomenúť, že Republiková volebná komisia rozhodla o opakovaní hlasovania v 30 volebných miestnostiach v Srbsku. Teraz sa odmietajú zúčastniť ako pozorovatelia, a potom budú ešte nariekať, že “ich hlasy boli ukradnuté”, “všetko je nespravodlivé” atď.

 

 

 

 

Kým v Belehrade všetci protestujú, v Kosovskej Mitrovici Srbi protestovali proti albánskemu teroru Srbskí podnikatelia sa zišli v Mitrovici, aby upozornili na albánske bezprávie. Podnikatelia majú problém vyjsť s peniazmi, pretože Priština zakázala dovoz potravín a liekov z centrálneho Srbska. K zákazu pribudli razie “kosovskej polície”, ktorá sa vláme do obchodov a lekární a hľadá srbské výrobky a všetko rozbíja. Mimochodom, prozápadná opozícia, ktorá sa búri v Belehrade, sa ani slovom nezmienila o kosovských Srboch, ich problémoch a albánskom terore.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov