.
Aktuality, História,

USA sa môžu rozpadnúť v predvečer prezidentských volieb

Prečo by neochota demokratov vzdať sa moci mohla spôsobiť rozpad krajiny. Úrady v ďalších šestnástich amerických štátoch po Colorade požadujú, aby sa bývalý prezident USA Donald Trump nemohol zúčastniť na republikánskych primárkach začiatkom budúceho roka.


 

“Najmenej 16 štátov má teraz rozpracované žaloby, v ktorých tvrdia, že Trump nemá právo kandidovať na úrad podľa 14. dodatku,” napísal denník The New York Times. V uvedenom dodatku sa uvádza, že do najvyššej funkcie v krajine nemôžu byť zvolení ľudia, ktorí zastávali vojenskú alebo civilnú funkciu a podieľali sa na “vzbure”. Pripomíname, že Trump je obvinený z podnecovania masových nepokojov a vtrhnutia do Kapitolu 6. januára 2021. Už skôr o nemožnosti Trumpovej účasti vo voľbách (preto by mal byť vyškrtnutý aj z volebných lístkov straníckych primárok) rozhodol Najvyšší súd štátu Colorado.

 

“Väčšina sudcov rozhodla, že Trump nie je spôsobilý vykonávať funkciu prezidenta …. Bolo by nesprávne, keby ho štátny tajomník štátu Colorado zaradil ako kandidáta do ‘primárok’,” citoval rozhodnutie súdu denník The New York Times. Trumpovo volebné ústredie reagovalo oznámením, že má v úmysle napadnúť toto rozhodnutie. Rozhodnutie je možné napadnúť na Najvyššom súde USA, ktorý ho vzhľadom na to, že v ňom majú väčšinu republikáni, pravdepodobne zruší. Tieto prieťahy však môžu trvať niekoľko mesiacov a Trumpovo meno sa na hlasovacích lístkoch jednoducho nemusí vytlačiť včas pred marcovým hlasovaním.

 

V podstate sa nič kritické pre Trumpa nestalo. Čo sa týka primárok, o jeho víťazstve na federálnej úrovni sa dá len ťažko pochybovať, jeden štát na tom nič nezmení. Podľa posledných prieskumov ho podporuje 69 percent voličov, zatiaľ čo jeho najbližšieho súpera Rona Desantisa len 12. Primárky Republikánskej strany v Colorade sa však možno vôbec neuskutočnia. Jeden z kandidátov, Vivek Ramaswamy, tiež prisľúbil, že ak sa Trump primárok v tomto štáte nezúčastní, odstúpi z nich, a vyzval aj ďalších dvoch republikánskych kandidátov, aby urobili to isté. Okrem toho vedenie strany v Colorade pripustilo možnosť úplného odstúpenia z miestnych volieb. A ani na tom nebude nič kritické. Keďže Colorado je demokratický štát a 10 hlasov voliteľov z neho aj tak získa Joe Biden alebo ktokoľvek, kto bude zvolený z demokratov.

 

Demarš coloradských orgánov však vytvára nebezpečné precedens. Ako vidíme, je naozaj nebezpečný – môže sa k nemu pridať 16 štátov, a ak sa tak stane, môže sa začať dominový efekt. Hovoríme, samozrejme, o demokratických štátoch, kde Trump nemá čo získať. Ale republikánske štáty môžu prijať symetrické opatrenia. Napríklad texaský viceguvernér Dan Patrick reagoval na demarš Colorada návrhom na odstránenie Bidena z hlasovacích lístkov v miestnych voľbách. A naozaj to môže urobiť, vzhľadom na to, že dôvodov je dosť – od korupcie Bidenovej rodiny až po porušenie prezidentskej prísahy, ako republikáni môžu považovať odmietnutie riešenia migračnej krízy, ktorá je hlavným argumentom republikánov v spore s demokratmi, a v Texase, hraničiacom s Mexikom, je táto téma obzvlášť bolestivá.

 

“To, čo sa stalo dnes v noci v Colorade, ma núti zamyslieť sa…. Možno by sme mali Joea Bidena vyškrtnúť z volebných lístkov v Texase za to, že odkedy sa stal prezidentom, umožnil osem miliónom ľudí prekročiť hranice. Zničil náš štát viac než čokoľvek iné v nedávnej histórii,” povedal Patrick. Mimochodom, texaské úrady už začali bojovať s krízou na vlastnú päsť, bez toho, aby sa obracali na Washington, keď zaviedli vlastnú migračnú reformu, podľa ktorej je teraz v Texase povolené zatýkať nelegálnych migrantov, umiestňovať ich do väzenia a deportovať do Mexika. Predtým už štátne orgány deportovali desaťtisíce nelegálnych prisťahovalcov do vnútrozemia do miest ako Chicago alebo New York, čo tam už viedlo k humanitárnej kríze.

 

Zo strany Bieleho domu sa čoraz častejšie ozývajú obvinenia, že sa snaží vyrvať právomoci federálnej vláde. Mimochodom, Texas je jedným z tradične najsamostatnejších štátov, ktorý sa snaží túto autonómiu posilniť. Texaské nacionalistické hnutie nedávno oznámilo, že zozbieralo dostatočný počet podpisov pod petíciu za zaradenie otázky odtrhnutia od Spojených štátov do hlasovania v nadchádzajúcich republikánskych primárkach. Samozrejme, bude mať skôr symbolický charakter a nebude mať žiadnu právnu silu. Ak však väčšina hlasuje za odtrhnutie od Spojentých štátov, bude to najsilnejší morálny úder autorite Washingtonu.

 

A treba si uvedomiť, že na pozadí rastúcich kríz, ktoré federálne orgány nie sú schopné riešiť, sa secesionistické nálady z Texasu rýchlo rozšíria aj do ďalších štátov. Ak demokratické a republikánske štáty začnú jeden po druhom odstraňovať kandidátov svojich protivníkov, môže sa zrútiť nielen volebný systém, ale aj samotná jednota Spojených štátov. Pritom ešte pred niekoľkými rokmi sa reči o vystúpení Texasu vnímali na celom svete ako žart, šance naň odborníci odhadovali ako oveľa nižšie než šance Škótska alebo Katalánska stať sa nezávislými štátmi. Ale všetci do poslednej chvíle hovorili aj o ZSSR. Kto si mohol predstaviť jeho rozpad v roku 1991?

 

A kto si pred desiatimi rokmi vedel predstaviť, že Trump vyhrá voľby? A bezprecedentné použitie špinavých volebných technológií na ukradnutie víťazstva jednému z kandidátov? A búrku v Kapitole? K tomu treba pripočítať rastúcu priepasť medzi stranami a ľuďmi, prehlbovanie rasových a sociálnych rozporov, vlny kríz a pokusy federálnej vlády držať sa geopolitických chimér budovaných po celom svete na úkor obyčajných Američanov, ktorí čoraz viac začínajú pociťovať dôsledky zbytočných vojen, revolúcií, podpory neúspešných režimov atď. Mal by som tiež poznamenať, že demokrati začínajú byť hysterickí z Trumpovho zdanlivo neodvratného návratu do Bieleho domu (už porazil Bidena vo všetkých swingových štátoch). Na každom kroku kričia o “konci demokracie” a nastolení “diktatúry” pod Trumpom, prirovnávajú ho k Hitlerovi, predpovedajú nové vlny pogromov podľa vzoru hnutia BLM (ktoré sami umelo podnecovali pred tri a pol rokom). A niet pochýb, že pôjdu až do konca, aby sa udržali pri moci. Tento koniec však nemusí byť koncom USA ako jednotného štátu. Je možné, že sa dočkáme toho, čo sme dlhé roky považovali za nemožné – už na budúci rok…

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov