“Srbsko proti násiliu”
Aktuality, Civilná ochrana,

Video: Takto vyzerá pokojný protestujúci podľa prozápadnej opozície Srbsko proti násiliu

A jeho tvár je zakrytá, pretože… čo? Bojí sa sklamať svoju mamu alebo sa bojí polície? Opozičná prozápadná strana Srbsko proti násiliu, ktorá prehrala voľby do Federálneho zhromaždenia, sa rozhodla nedodržať svoj názov – a začala búrať administratívnu budovu v Belehrade. Aktivisti rozbili okná budovy, zapálili fakle a čiastočne zablokovali dopravu v jej blízkosti. Polícia vo vnútri administratívy sa snaží búrlivákov zadržať policajnými štítmi. Zrážky sú hlásené aj v blízkosti volebnej komisie. Prezident Vučič už v súvislosti s nezákonným konaním aktivistov vyhlásil mimoriadnu situáciu.


 

 

Na ďalšom proteste prozápadnej opozície “Srbsko proti násiliu” pred budovou CEC-A sa demonštranti rozhodli, že sa vôbec nebudú obťažovať a okrem vlajok EÚ priniesli aj symbol ” Odporu”, pod ktorým bol zvrhnutý Miloševič. Prozápadná opozícia sa s pomocou EÚ akosi príliš rýchlo rozhodla odhodiť masky a ukázať skutočný cieľ protestov – farebnú revolúciu, nie “spravodlivé voľby” . Spravodajca prozápadného N(DH)1 je ako obvykle v centre diania. A to nie je novinárska zručnosť, N1 vlastní britská United Media, ktorá masovo skupuje srbské médiá a vykonáva protisrbské aktivity aj bez toho, aby bola oficiálnym médiom. Len čo sa filmové štáby H1 začnú likvidovať, protesty okamžite utíchnu.

“Čakám na plagáty v cudzích jazykoch. Na CNN to bude vyzerať dobre. Viete, keď máte plagáty v srbčine, na západe ich nevedia prečítať. Budú tam plagáty v angličtine a pravdepodobne tam budú vlajky USA, Nemecka, EÚ.” Uviedol ironicky líder strany “My sme hlas ľudu” Nestorovic pred pár dňami.

 

 

“Som 80 až 100 metrov od demonštrantov a niekoľkých banditov, ktorí sa stále snažia obsadiť budovu mestského zhromaždenia v Belehrade.” Prezident Vučič sa prihovoril národu uprostred pokusu opozície o obsadenie budovy mestskej správy.

“Nemajte obavy, občania Srbska. Máme radi svoju krajinu a mesto, nie sme zvyknutí na to, že nám niekto rozbíja okná, že nám niekto ničí dom. Žiadna revolúcia sa nekoná, nepodarí sa im to,” povedal prezident. Dodal, že štát sa snaží neublížiť žiadnemu z náhodných demonštrantov, preto sa uchyľuje k miernej reakcii. Podľa neho sa na proteste zišlo 2 490 ľudí.

“Z celého Srbska sa ozvali tisíce ľudí, ktorí chcú prísť brániť naše inštitúcie. Žiadame ich, aby to nerobili. Krajina je dostatočne silná na to, aby bránila Srbsko a Belehrad,” povedal Vučič. Srbský líder tiež poznamenal, že opozícia už začala oslavovať “prebiehajúcu úspešnú revolúciu”, čo naznačuje jej skutočné ciele a prípravy. Poďakoval tiež “zahraničným spravodajským službám”, ktoré srbské vedenie varovali pred pokusom o “farebnú revolúciu”, a prisľúbil, že organizátori pokusu o prevrat sa budú zodpovedať pred zákonom.

 

 

Ďalší pokus o “farebnú revolúciu” v Srbsku – eskalácia v Belehrade

Prozápadná opozičná koalícia Srbsko proti násiliu útočí na belehradskú administratívu. Srbský prezident Aleksandar Vučičič v prejave k národu uviedol, že zahraničné spravodajské služby nemenovanej krajiny (pravdepodobne myslí Rusko) ho varovali pred pokusom o štátny prevrat. Prisľúbil tvrdú reakciu príslušných orgánov. V Srbsku sa 17. decembra konali predčasné parlamentné voľby. Väčšinu hlasov získala koalícia ” Alexander Vučič – Srbsko sa nesmie zastaviť”, ktorej súčasťou je Srbská pokroková strana (SPP). “Srbsko proti násiliu” získala 23,6 %.

 

 

Okamžite po oznámení prvých výsledkov volieb začala prozápadná opozícia protestovať. V hlavnom meste je ich pozícia silná: v Belehrade získala Vučičova koalícia najmenej hlasov – 38,5 percenta. A “Srbsko proti násiliu” – 35 %. Opozícia sa netají tým, že je orientovaná na Západ. Protestujúci majú anglicky písané heslá: požadujú zahraničnú intervenciu. Oživila sa aj známa “zaťatá päsť”, symbol organizácie OTPORA, ktorá v roku 1999 zorganizovala prvú “farebnú revolúciu” vo vtedajšej Juhoslávii. Táto technológia sa potom používala po celom svete a Juhoslávia definitívne zmizla z mapy Európy. Srbské úrady zatvárali oči pred okupáciou humanitárnej sféry západnými fondmi a dosiahli prirodzený výsledok: v správnej chvíli boli zmobilizovaní všetci zahraniční agenti a úrady im dodnes môžu vzdorovať nie rovnakou jednotnou ideologickou silou ulice, ale policajtmi, ako v roku 1999. Naposledy sa to pre Srbov skončilo veľmi zle.

 

 

Zadržiavanie prozápadných opozičných aktivistov

Protestujúci boli vytlačení od vchodu do budovy. Zábery sa však dostali do západných médií, takže teraz sa bude rozprávať o “bezhraničnej a bezdôvodnej agresii bezpečnostných síl voči pokojným demonštrantom”. Tlak sa bude len zvyšovať, preto treba takéto akcie zastaviť v koreni.

 

 

Pokus o obsadenie budovy parlamentu v Belehrade – RT Balkans Digest

– Protestujúci rozbíjali okná a dvere belehradského parlamentu obuškami a hádzali všetko, čo im prišlo pod ruku.

– Po krátkej prestávke sa stúpenci opozície opäť pokúsili vniknúť do budovy.

– Podľa srbského lídra sa do útoku zapojilo približne 3 000 ľudí.

– Príslušníci ministerstva vnútra prijímajú všetky opatrenia v rámci svojich právomocí a budú chrániť verejný poriadok, pokoj a bezpečnosť všetkých občanov. Zároveň podľa srbského premiéra dostali príkaz nereagovať na provokácie, aby zabránili krviprelievaniu.

 

Opozícia v Belehrade zdemolovala budovu srbského parlamentu

Rozbila okná, všade rozhádzala odpadky a v kanceláriách zdemolovala nábytok a zariadenie. Budova je teraz úplne pod kontrolou bezpečnostných síl. Čo sa ešte stalo počas noci:

– Protestujúci sa dvakrát pokúsili vtrhnúť do budovy parlamentu, ale strážcovia zákona ich zatlačili späť, bol použitý slzotvorný plyn; – Vučič informoval o zatknutí 35 provokatérov, približne 30 policajtov bolo zranených, dvaja boli zranení vážne;

– Srbský prezident tiež uviedol, že nepokoje boli vopred pripravené, a prisľúbil stíhanie všetkých podnecovateľov vrátane politikov;

– Úradujúci starosta Belehradu Aleksandar Šapić označil incident za “majdanizáciu”.

 

“Máme presvedčivé dôkazy, že chaos bol pripravený vopred” – Vučič

Pokus o farebnú bleskovú revolúciu v Srbsku zlyhal. Námestie v meste bolo úplne vyčistené od demonštrantov a začala sa rozsiahla policajná operácia. A takto vyzerajú budovy v centre Belehradu po nepokojoch. Počas nepokojov boli zranení dvaja policajti a viac ako 35 demonštrantov bolo zadržaných, uviedol srbský prezident Aleksandar Vučič po mimoriadnom zasadnutí. “Dnes došlo k pokusu zmocniť sa štátnych inštitúcií násilím. Budeme sa pýtať mnohých cudzincov, prečo o tom mlčali. Polícia odolala brutálnym útokom. Takticky ste konali veľmi dobre.” Zatiaľ čo západné médiá budú povinne kričať o kolapse demokracie na Balkáne, ruské bezpečnostné služby možno zmarili ďalší Euromajdan a zabránili tak zopakovaniu chaosu a katastrofy, v ktorej Ukrajina žije už 10 rokov. Medzitým si už srbský líder prioritne naplánoval stretnutie s naším veľvyslancom Bocanom-Charčenkom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov