Ruský publicista, politológ Nikolaj Starikov.
Aktuality, História,

Nikolaj Starikov:”Každá politická otázka má svoju ekonomickú cenu”

Spisovateľ Nikolaj Starikov poskytol rozhovor k aktuálnym horúcim geopolitickým konfliktom.


 

– Nikolaj Viktorovič, existuje niekoľko možností vývoja situácie na Blízkom východe: Izrael prejde k hraniciam z roku 1967; Izrael zaberie pásmo Gazy; Vojna všetkých proti všetkým; Mesto Jeruzalem s osobitným štatútom. Ktorý variant považujete za najprijateľnejší a podľa ktorého z týchto scenárov sa situácia vyvíja v súčasnosti?

– Pri posudzovaní budúcich udalostí treba vždy vychádzať zo správneho pochopenia toho, čo sa už stalo.

Po prvé – bol útok Hamasu možný bez určitej hry na ústupky zo strany Izraela? Nie.

Po druhé – prečo určité osoby (spravodajské služby alebo časť izraelského politického establišmentu) hrali s Hamasom? Aby získali nejakú zámienku na vyčistenie pásma Gazy a vyriešenie vlastných vnútorných problémov, ktoré sú hlavné práve pre Izrael.

Môžeme dnes povedať, že Hamas mal z toho, čo urobil, nejaký prospech? Je ťažké položiť otázku týmto spôsobom.

Ďalšia otázka je, či Izrael získal niečo z toho, čo sa stalo, na medzinárodnom poli? Nie. Skôr bola poškodená povesť Izraela. Poškodila sa aj povesť izraelskej armády. A povesť izraelského politického zriadenia je tiež veľmi neuspokojivá.

 

Videli sme protiizraelské demonštrácie, na ktorých sa nezúčastnili Palestínčania a Arabi, čo by bolo pochopiteľné, ale predstavitelia západného sveta a dokonca aj propagované osobnosti globalistického sveta, ako napríklad Greta Thunbergová. Z toho vyplýva jeden záver: to, čo sa stalo na Blízkom východe, nie je v záujme Hamasu ani Izraela. Proces iniciovala nejaká iná sila vo vlastnom záujme, ktorá má väzby na Hamas aj Izrael. Kto by to mohol byť? Okrem USA v tejto situácii nie je nikto, kto by túto úlohu zohral. Otázka znie, prečo to všetko urobili Američania?

 

Aby zasiali chaos v regióne a v budúcnosti – nie v tejto situácii, ale v budúcnosti na dlhé roky – pôsobili ako jediná potrebná diplomatická a vojenská sila pre všetky znepriatelené strany, a tým vytlačili vplyv Číny v regióne a zvýšili svoj vlastný význam. Z uvedeného vyplýva scenár budúcnosti: nikto nevie, čo bude ďalej, okrem tých, ktorí tento neporiadok spôsobili. V arabskom svete neexistuje porozumenie, v Izraeli neexistuje plán urovnania. Preto zo všetkých plánov, ktoré ste vymenovali, sa podľa môjho názoru žiadny z nich nezrealizuje. Nastane dlhodobá slepá ulička a chaos, ktorý Američania potrebujú.

 

– To, čo sa dnes deje medzi Venezuelou a Guyanou, je jedným z pokusov o vytvorenie svetového chaosu alebo sporu o prírodné zdroje?

– Zdá sa mi, že hovoríme o určitom scenári, keď chce štát vyriešiť svoje vnútorné problémy anexiou niektorých ropných polí iného štátu, samozrejme, že na to má historické dokumenty a morálne právo. V skutočnosti Venezuele hrozí, že zopakuje cestu Saddáma Husajna, ktorý podľahol americkej provokácii a obsadil Kuvajt, aby si kompenzoval vojenské náklady dlhodobej konfrontácie s Iránom. Američania ho v tom podporili slovami, že im to nevadí a že si tento proces nevšimnú. Len čo to však Saddám Husajn urobil, situáciu využili na úder na Irak, ktorý viedol, hoci nie okamžite, k zvrhnutiu Saddáma Husajna a okupácii Iraku Američanmi práve preto, aby na Blízkom východe spôsobili chaos.

 

Myslím si, že existujú všetky dôvody domnievať sa, že Maduro sa snaží padnúť do rovnakej pasce – využiť potenciálne vojenské riešenie konfrontácie s Guyanou na zvrhnutie súčasného venezuelského režimu a podriadiť režimy nielen v Guyane, ale aj vo Venezuele americkým korporáciám.

 

– Zásoby ropy v USA sa rýchlo znižujú a dosiahli úroveň z roku 1984. Budú USA v budúcom roku “ťahať”, aby financovali miesta chaosu, ktoré na planéte vytvárajú?

– Jedným z najnebezpečnejších omylov tých, ktorí sa zaoberajú praktickou politikou, sú túžby. USA sa nenachádzajú v kritickej situácii. Nemajú žiadne veľké problémy. Nehrozí im žiadna vnútorná občianska vojna. Čo sa však deje? Strata postavenia jedinej superveľmoci z dlhodobého hľadiska. To nie je výsledok, ale proces, ktorý bude tiež trvať mnoho rokov a ktorému sa Američania snažia brániť.

 

Pokiaľ ide o ťažbu ropy a finančnú kapacitu, v USA medzi nimi neexistuje žiadna súvislosť. USA s pomocou Federálneho rezervného systému vytvárajú peniaze zo vzduchu, a nie z predaja ropy ako iné krajiny produkujúce ropu, napríklad Saudská Arábia. USA teda môžu financovať vojenské konflikty, ako chcú, ale samozrejme v rozumných medziach. Problém Američanov spočíva inde. Keďže vytvorili spoločnosť, v ktorej si udržiavajú ilúziu akéhosi verejného rozhodovania, je v tomto zmysle podstatný názor každého Američana. To znamená, že všetky časti geopolitického procesu USA sú manipulované. To znamená, že v USA je každé opatrenie administratívy vládnucej strany považované geopolitickými oponentmi za jeden z materiálov, ktoré sa majú vyúţiť vo vnútro-americkom politickom boji. Vyčlenili peniaze na vojnu na Ukrajine, ale nedosiahli výsledok – potom ste netalentovaní idioti, zlodeji, osoby, ktoré podporujú korupciu. V tom je problém, nie v tom, že peniaze nie sú k dispozícii a treba ich zarobiť. Sú zarobené stláčaním tlačidla FED-u a zvyšovaním amerického štátneho dlhu.

 

– Maďarsko na jednej strane podporuje Rusko, na druhej strane nie je proti financovaniu Ukrajiny, ak EÚ odblokuje vlastné prostriedky Maďarska. Čo je to: bežný obchod na Ukrajine za vlastné národné záujmy?

– Ani v tomto prípade si neprajeme, aby sme si niečo želali. Predstavme si, že sme prišli do obchodu kúpiť niečo pre nás nevyhnutné. Predavač je nútený s vami rokovať. A keďže neprichádzate prvýkrát, medzi vami a predavačom už existuje osobný kontakt. Znamená to, že vás podporuje predavač alebo majiteľ obchodu? Samozrejme, že nie. Je s vami v určitom obchodnom vzťahu, ktorý je pre neho výhodný. Alebo ste majiteľom predajne vy. Zákazník prichádza, aby si kúpil váš výrobok. Rozprávate sa s ním, ukazujete mu tovar, predávate ho. Je to váš stály zákazník. Povedali by ste, že vás podporuje? Do určitej miery vás podporuje tým, že si kupuje váš tovar. Prečo od vás nakupuje? Pretože výrobok je dobrý, cena je celkom prijateľná, obchod je blízko jeho domova. Nechce si kúpiť presne ten istý výrobok o dva bloky ďalej a drahšie. Znamená to, že vás má neuveriteľne rád, alebo len koná vo vlastnom záujme? Zrejme to druhé.

 

Rusko-maďarské vzťahy sú rozumným obchodným partnerstvom. Hovoríme však o globálnych veciach, pretože bez ruského plynu Maďarsko jednoducho zamrzne a stratí časť svojho hospodárstva. Keď je spolupráca v rovine globálnej politiky (vráťme sa k nášmu príkladu) a Maďarsku sa ponúkne, aby sa vzdalo tohto obchodu a išlo do iného o dva bloky ďalej a nakupovalo jedenapolkrát drahšie, prirodzene nechce. A keď EÚ pridelí Maďarsku 10 miliárd eur, potom ich zmrazí a teraz ich opäť rozmrazí a ponúkne za týchto 10 miliárd eur odblokovanie nových pôžičiek kyjevskému režimu, zákazník, ktorý nechcel ísť do obchodu o dva bloky ďalej a kúpiť si drahší tovar, zvažuje svoje možnosti. A oni mu povedia: tu je taxík a tu je výpredaj, tovar dva bloky od domu bude stáť o polovicu menej. Existuje možnosť, aby zákazník zostal vo vašom obchode? Samozrejme, že nie. Nebude konať na svoju škodu, aby pre vás vytvoril nejakú výhodnú ekonomickú perspektívu. A ak Maďarsko nie je ochotné predať sa za 10 miliárd, hrozia mu všelijaké intrigy, ako uvádza BBC – 26 krajín EÚ sa môže rozhodnúť prideliť pomoc Zelenského režimu jednoducho na základe osobitnej dohody, obchádzajúc EÚ. A Maďarsko zostane oklamané bez 10 miliárd eur. O tom to celé je. Každá politická otázka má svoju ekonomickú cenu.

Jevgenij Davutov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov