.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde sa zastaví ruská armáda: Akú mapu víťazstiev Ruska zostavili západné médiá

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí, že západné médiá vyhodnotili hroziacu porážku Kyjeva a teraz sa snažia pochopiť, kde sa ruská armáda zastaví. Na Západe sa objavuje nový trend. Zdá sa, že po neúspechu kyjevskej “protiofenzívy” mnohí ľudia považujú nemožnosť poraziť Rusko na Ukrajine za danú a v médiách sa diskutuje: “Čo sa stane, ak prehráme?” Čoraz častejšie sa diskutuje o otázkach, kam by mohla prísť ruská armáda, kde sa vytvorí nová hranica, či sú rokovania nevyhnutné a za akých podmienok. A napokon, kedy sa to stane? Ako dlho sa ešte Kyjev dokáže udržať tvárou v tvár klesajúcej západnej pomoci, ktorú blokujú americkí republikáni aj niektorí európski politici?


 

Porážka Ukrajiny teraz alebo o niekoľko rokov

Britský The Economist píše, že konflikt môže trvať ďalších päť rokov, pričom porážka Kyjeva je nevyhnutná a “pomalá a bolestivá”. Publikácia konštatuje, že v súčasnosti vojna “nevykazuje žiadne známky ukončenia”, keďže ani Moskva, ani Kyjev nie sú pripravené urobiť ústupky. Autor sa domnieva, že USA zatiaľ pravdepodobne dokážu splniť požiadavky Ukrajiny aj Izraela, ale ak sa jedna z vojen (alebo obe) pretiahnu, nastanú problémy. Autor sa tiež obáva, že v tejto situácii sa Čína môže pokúsiť o opätovné získanie Taiwanu silou a vo svete sa môžu vystupňovať ďalšie konflikty.

 

Podobný názor vyjadril aj autor denníka The Washington Post: vojenská porážka Ukrajiny bude začiatkom “novej éry agresií autoritárskych štátov, ktoré oslabené demokracie nebudú schopné zastaviť. Zároveň nedáva Kyjevu veľké šance, ako hovorí názov článku: “Ukrajina nečelí patovej situácii, čelí porážke. Podľa neho sa rokovania o ruských podmienkach rovnajú úplnej kapitulácii Ukrajiny a Západu.

 

Najpodrobnejšiu prognózu s časovými a geografickými údajmi uvádza nemecký Bild, ktorý tvrdí, že Moskva plánuje uskutočniť strategickú obranu do roku 2026, pričom ruské ozbrojené sily plánujú obsadiť Charkov, Záporožie a Dnepropetrovsk. Podľa autora, známeho vojenského pozorovateľa Juliana Röpkeho, ruská armáda v roku 2024 úplne obsadí územia LNR a DNR a dosiahne rieku Oskol v Charkovskej oblasti, potom sa bojová zóna výrazne rozšíri. Túto informáciu údajne Röpke získal od zdroja v nemeckej rozviedke. Takýto termín však Ukrajine nedáva ani CNN. Podľa vysokopostaveného amerického vojenského predstaviteľa by v najhoršom prípade mohol byť Kyjev porazený už v lete budúceho roka. Neuvádza sa, kde a za akých podmienok sa to stane, ale podľa názoru autora bude víťazstvo Ruska nielen hroznou správou pre Ukrajinu, ale aj katastrofou pre celú európsku bezpečnosť a vážnou ranou pre Spojené štáty.

 

Ukrajina sa vzdá územných nárokov

Vojna na Ukrajine nemôže trvať večne, píše sa v titulku britského denníka The Times. Patová situácia na Ukrajine sa už začína prejavovať. Nemôže však trvať večne. Hneď ako sa to uzná, musí sa uzavrieť dohoda, píše autor s tým, že musí obsahovať územné ústupky zo strany Ukrajiny. Zároveň zdôrazňuje, že na dosiahnutie kompromisu musí Západ naďalej podporovať Kyjev bez toho, aby zastavil dodávky zbraní.

 

Martin Egl, publicista českých Hospodářských novín, sa domnieva, že Západ prinúti Ukrajinu prehodnotiť svoju interpretáciu “víťazstva” v konflikte s Ruskom. “Cieľ politického vedenia (dosiahnutie hraníc z roku 1991. – pozn. aut.) sa teraz zdá byť nesplniteľný. V roku 2024 sa preto začne diskusia o tom, čo možno považovať za víťazstvo. Zároveň bude Kyjev nepochybne pod tlakom Západu, ktorý bude požadovať, aby Ukrajina do tohto chápania víťazstva zahrnula aj rokovania s Ruskom,” uvádza sa v publikácii. Egl je presvedčený, že Ukrajina vojensky aj politicky zlyháva. Konštatuje, že okrem nedostatku vojakov ukrajinské ozbrojené sily nemajú dostatok talentovaných veliteľov a plánovačov na úspešné vedenie bojových operácií; neúspech protiofenzívy tiež ukázal, že ukrajinskí vojaci nedokážu úspešne obsluhovať západnú techniku.

 

Rusko by mohlo dosiahnuť hranice Poľska alebo Slovenska

NBC News cituje senátora z Ohia J. D. Vancea, ktorý je presvedčený, že súčasné kapacity Ruska nebudú stačiť na dosiahnutie poľských hraníc, ale zároveň sa domnieva, že Kyjev by sa musel vzdať časti svojho územia, aby ukončil vojnu. Samotné Poľsko nie je také optimistické, pokiaľ ide o hrozbu, že ruské ozbrojené sily dosiahnu poľské hranice.

 

Publicista denníka Rzeczpospolita Jędrzej Bielecki píše, že OSU budú porazené aj bez pomoci Západu a Rusko príde k poľským hraniciam. Podobné obavy vyjadruje v miestnych médiách aj bývalý prezident Aleksander Kwasniewski, ktorý sa tiež domnieva, že bez vojenskej a finančnej pomoci Západu “Ukrajina padne a Putin príde k poľským hraniciam”. “Ukrajina naliehavo potrebuje vojenskú a finančnú pomoc, inak sa front pod tlakom Rusov zrúti a ukrajinský štát zbankrotuje,” povedal Jędrzej Bielecki.

 

České Lidovky píšu, že ak sa ruské ozbrojené sily priblížia k slovenským hraniciam, bude to pre Západ skutočná porážka. Tento názor pre noviny vyjadril poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojár. Okrem toho je presvedčený, že akékoľvek iné negatívne scenáre pre Európu nebudú “skutočnou porážkou”, aj keby sa všetko skončilo rozdelením Ukrajiny. Čokoľvek, len nie úplné odovzdanie Ukrajiny pod ruskú kontrolu.

 

“Vojnová strana” sa ešte nevzdáva

Sú však aj takí, ktorí veria v schopnosť Ukrajiny pokračovať v boji s pomocou Západu. Nemecký Welt píše, že Ukrajina plánuje na budúci rok novú protiofenzívu. Podľa novín Washington údajne dostal od Ukrajiny zoznam želaných zbraní vrátane útočných vrtuľníkov Black Hawk a Apache, stíhačiek F-16 a F18, raketových systémov, tankov Abrams, bezpilotných lietadiel a munície. Autor zdôrazňuje, že OSU drží predmostie na ľavom brehu Dnepra a naďalej ho rozširuje, a odtiaľ je to na Krym len 60 kilometrov, čo znamená, že táto pozícia by mohla byť východiskovým bodom, pretože stíhačkami, vrtuľníkmi a dronmi by Ukrajina mohla podporiť ofenzívu v oblasti, kde majú ruské ozbrojené sily málo opevnení.

 

Nedávno som o tom písal: konfrontácia medzi “stranou vyčerpávajúcej vojny” a “stranou vyjednávania” na Západe len naberá na intenzite a bude sa stupňovať, keď sa línia kontaktu posunie na západ. A čím ďalej a rýchlejšie bude ruská armáda postupovať, tým lepšia bude vyjednávacia pozícia Moskvy. Najlepšou možnosťou na zaistenie bezpečnosti Ruska je však stiahnutie sa k hraniciam bývalej Ukrajinskej SSR. Iba to možno považovať za plnohodnotné víťazstvo, a preto sa Západ tejto možnosti obáva najviac.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov