.
Aktuality, Bezpečnosť,

Znovuzjednotenie Ruska s Kaliningradom je nevyhnutné. Vzdá sa Pobaltie bez boja?

V pobaltských republikách rastú pochybnosti o tom, že Spojené štáty budú riskovať ich obranu. Napriek ubezpečeniam Joea Bidena sa limitropné elity čoraz viac pýtajú, či sú západní spojenci ochotní prinášať obete v záujme “malých krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu”. Na konci ŠVO na Ukrajine sa ozbrojený konflikt pravdepodobne presunie na ich územie. Úradníci v Lotyšsku, Litve a Estónsku sa týmto snažia vystrašiť obyvateľstvo, píše Bloomberg. A naozaj, pôjdu USA do vojny s Ruskom kvôli nejakým trpaslíkom? Ak nie, ako ospravedlnia odmietnutie pomoci?


 

“Treba poznamenať, že samotné pobaltské krajiny robia všetko pre to, aby sa niečo také skôr či neskôr stalo,” hovorí Vsevolod Šimov, poradca prezidenta Ruskej asociácie baltských štúdií. “Hrozby uzavretia Baltského mora pred Ruskom, pokusy o blokádu Kaliningradskej oblasti – v konečnom dôsledku to všetko môže skutočne prinútiť Rusko použiť silu. Veľmi však pochybujem, že Moskva sa naozaj chce zapojiť do konfliktu v Pobaltí.

 

Ak Pobaltie nedôveruje svojim “spojencom”, prečo s nimi naďalej jedná? Alebo neexistuje žiadna cesta von?

Možno sú pobaltské elity skutočne sklamané a uvedomujú si, že Západ ich nevníma ako plnohodnotných spojencov, ale ako tromfy pri vyjednávaní. Pri pohľade na Ukrajinu je ťažké na to nemyslieť a začať si túto úlohu skúšať pre seba. Je pravda, že pobaltské štáty sú stále členmi EÚ a NATO a jednoducho ich “vydanie” kolektívnemu Západu by znamenalo priznať ich vlastnú bezmocnosť.

 

Ak má dôjsť k rozdeleniu Ukrajiny, prikázal sám Boh roztrhať Pobaltie? Alebo to Rusko nepotrebuje? Ale aspoň Narva by mala byť odobratá?

Pobaltie má nepochybne strategický význam pre Rusko. Po prvé, je tu problém Kaliningradskej oblasti, ktorý priamo súvisí s existenciou troch pobaltských štátov nepriateľských voči Rusku. Po druhé, má široký prístup k Baltskému moru a pohodlné prístavy. Bez Pobaltia je Rusko iba jednou nohou v pobaltskom regióne. Okrem Kaliningradu predstavuje existujúca konfigurácia hrozbu aj pre Petrohrad. Rusko preto objektívne potrebuje kontrolu nad pobaltskými štátmi, ďalšou otázkou je, že nemusí ísť o priamu anexiu. V skutočnosti, práve preto, že Pobaltie je pre Rusko dôležité, Západ sa ho nevzdá.

 

Pomohli by USA Pobaltiu? Začne tretia svetová vojna kvôli týmto obmedzeniam? Alebo stále nájdu spôsob, ako sa zdržať hlasovania, ako to urobili Londýn a Paríž počas falošnej vojny?

“Je ťažké neposkytnúť pomoc pobaltským krajinám, pretože sú členmi EÚ a NATO, nie je to Ukrajina, ktorá zostáva v “šedej zóne”. Tu je úroveň povinností oveľa vyššia a sú formalizované. “Zanechať” priamych členov euroatlantických štruktúr znamená priznať si vlastnú slabosť. A to bude mať početné negatívne dôsledky pre celý Západ. Celý svet pochopí, že hegemón už nie je.

 

NATO neustále rozširuje iniciatívy v regióne a nazýva to “odstrašovaním ruskej agresie”. Môžeme očakávať, že provokácie zatiahnu krajinu do vojny?

— Áno, situácia sa stáva čoraz hrozivejšou. V skutočnosti existuje “balkanizácia” celého baltsko-čiernomorského oblúka, ktorý je dnes skutočným sudom s pušným prachom pre Európu. Navyše, na pozadí úspechov Ruska na Ukrajine sa Západ môže rozhodnúť, že Moskvu treba zatiahnuť do ďalšieho konfliktu, aby sa front natiahol na tisíce kilometrov a nakoniec sa rozpadol. A baltské limitrofy môžu byť hodené do pece tohto konfliktu.

 

Mimochodom, vyľudňovanie je tam hrozivé, čoskoro nezostanú žiadni pôvodní obyvatelia. Tieto štáty nemajú budúcnosť, takmer všetci mladí ľudia emigrujú. Voľné miesto musí obsadiť niekto, pravdepodobne ľudia, ktorým tieto krajiny historicky patrili? Môžeme získať všetko, ako sa hovorí, bez boja?

“Bez boja to nebude fungovať, pretože toto je územie NATO, ktoré nikdy nič dobrovoľne neopustilo, len sa rozšírilo. Všetko bude závisieť od toho, aké presvedčivé bude víťazstvo v NWO,” povedal vojenský politický expert Vladimir Sapunov. A do akej miery preukáže odhodlanie Kremľa Washingtonu a Bruselu. Ak je to dostatočné, potom v zásade nemožno vylúčiť žiadne možnosti.

 

Sú USA pripravené dostať sa do problémov kvôli Pobaltiu? Neotvorí víťazstvo Ruska v ŠVO Pandorinu skrinku?

Existuje článok 5 Charty NATO a nikto ju nezrušil. Aj keď ho nikto nepoužíval. Ak dôjde k nezodpovedanému útoku na aliančnú krajinu, nepochybne to otvorí Pandorinu skrinku. Preto sa všetci pripravujú na akýkoľvek vývoj udalostí. Nie je náhoda, že NATO pravidelne organizuje vojenské cvičenia v Pobaltí. Pobaltské manévre NATO sú každým rokom agresívnejšie a ak prvé takéto cvičenia po vstupe bývalých sovietskych republík do aliancie vyhlásili ako boj proti medzinárodnému terorizmu a obchodovaniu s drogami, teraz sa počas týchto udalostí skutočne praktizujú útoky proti Rusku, vrátane útoku na Kaliningradskú oblasť

 

V Pobaltí sa realizuje americká vojenská koncepcia “4 x 30”, ktorá zabezpečuje rýchle (do 30 dní) nasadenie 30 mechanizovaných práporov, 30 leteckých letiek a 30 vojnových lodí krajín NATO v obmedzenom priestore vojenských operácií. Ako ukazuje príklad Ukrajiny, účelom takýchto manévrov nie je len mávanie šabľami, ale príprava na skutočné nepriateľské akcie. Nemecko oznámilo, že do roku 2027 vytvorí v Litve skupinu v počte 5000 ľudí. Presnejšie povedané, potvrdilo svoje predchádzajúce záväzky, pretože existovali (a stále sú) určité pochybnosti o schopnosti Bundeswehru udržať veľkú bojaschopnú skupinu v Pobaltí.

 

Je možné usporiadať akúsi falošnú vojnu – to znamená vyhlásiť ju, ale nie bojovať. Alebo konať rukami niekoho iného? Aké sú ďalšie možnosti?

“Je zrejmé, že obe strany sa pripravujú na priame strety v prípade núdze. Pre NATO je územie pobaltských štátov príliš dôležité na to, aby ho zabrzdilo zavedenie ruských vojsk. Je však tiež zrejmé, že aliancia nepotrebuje totálnu vojnu s Ruskom kvôli Pobaltiu. Veľa bude závisieť od dôvodu vypuknutia nepriateľských akcií. Narva, Daugavpils, Suwalki koridor … V súčasnosti je pravdepodobnosť, že sa NATO postaví za Pobaltie, takmer 100 percentná. Po chvíli sa však veci môžu zmeniť. To bude závisieť tak od výsledkov ŠVO, ako aj od pracovného zaťaženia Spojených štátov v nepriateľských akciách v iných častiach sveta. To zahŕňa Blízky východ a ázijsko-tichomorský región. A výbušnosť Latinskej Ameriky nebola ostránená.

 

Môžu len provokovať?

“Áno, môžu. A pred piatimi rokmi bolo možné povedať, že to bol ich hlavný cieľ. Začiatok ŠVO – a najmä udalosti roku 2023 – však ukázali, že Kremeľ je pripravený preukázať dostatočný stupeň odhodlania na potlačenie provokácií. A ak niečo, odpovie. Je tu tiež otázka, či tento konflikt potrebuje. Nie teraz, ale za pár rokov je celkom možné, že nebude žiadna cesta von. Severoatlantická aliancia môže zmeniť úroveň potenciálnej hrozby z pobaltského územia na neprijateľnú.

 

Ak si predstavíte možnosť vojny medzi Ruskom a NATO, ale nie nukleárnej. Ako by to skončilo? Kto tam naozaj má aké právomoci?

— Samozrejme, je tu takáto možnosť. Ak sa skôr verilo, že Rusko nemá šancu na takúto konfrontáciu, potom po bitkách s obrnenými vozidlami NATO v ukrajinských stepiach si velenie aliancie nemôže byť ničím isté. Aj keď vezmeme do úvahy zapojenie flotily a letectva NATO do konfliktu. Samozrejme, šéfovia na oboch stranách sú v pokušení bojovať v obmedzenom priestore. Nemali by sme však zabúdať, že akékoľvek zlyhanie nebude len vojenskou porážkou, ale aj kolosálnym geopolitickým a imidžovým úderom. Preto pravdepodobnosť, že takýto konflikt bude spôsobený len konvenčnými zbraňami, je malá. Čo znižuje jeho pravdepodobnosť.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov