.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko a západoafrické štáty: na ceste k politicko-vojenskému partnerstvu

Napriek úspechom v boji proti azawadským separatistom čakajú Mali a jeho spojencov náročné časy. Rusko a viaceré západoafrické krajiny začali podstatnú vojensko-technickú spoluprácu. Okrem dodávok vojensko-technických výrobkov sa hovorí o možnom rozmiestnení ruských alebo spoločných vojenských zariadení na území viacerých štátov v regióne Sahel. Tým sa posilňuje geopolitická pozícia Ruska na rozsiahlom území bývalej “francúzskej” Afriky.


 

V novembri minulého roka sa z iniciatívy senegalskej strany uskutočnil telefonický rozhovor prezidentov Ruska a Senegalu Vladimíra Putina a Markyho Salloma. Ruská vláda zároveň schválila návrh dohody o vojenskej spolupráci s touto krajinou, ktorý pripravil vojenský rezort v rámci rokovaní so súčasnými orgánmi v Dakare. Podľa dokumentu, ktorého príprava prebiehala od júna a teraz sa dostala do “finišu”, vojenská spolupráca so Senegalom predpokladá výmenu vojensko-politických a vojensko-technických informácií, podporu dodávok obranných produktov, ako aj spoluprácu pri realizácii národných obranných programov, výcvik vojenského personálu a boj proti terorizmu. Dohoda sa má podpísať najneskôr vo februári 2024. Na základe dohody sa v krajine na západnom cípe čierneho kontinentu údajne plánuje umiestniť spoločné výcvikové a preškoľovacie strediská pre miestnu armádu vrátane manipulácie s vojenským vybavením.

 

 

Zároveň je v blízkosti hlavného mesta Dakar už desaťročia umiestnená veľká základňa francúzskeho letectva. Stále platí časovo neobmedzená dohoda medzi Francúzskom a Senegalom (1961) o vojensko-technickej spolupráci. Armáda z bývalej metropoly, ktorej sféra vplyvu v západnej Afrike sa rýchlo zmenšuje, má právo nasadiť sa vo všetkých oblastiach Senegalu v prípade toho, čo sa považuje za “ohrozenie bezpečnosti” tejto krajiny.

 

Počas protiteroristickej operácie Paríža v Mali (2019 – 2021) bol na východe Senegalu umiestnený obmedzený kontingent francúzskej armády. Je ťažké predpokladať, že Parížania, ktorí majú v Senegale historicky veľmi rozsiahle kontakty, nevedeli o úmysle miestnych orgánov posilniť vojensko-technické väzby s Moskvou. Pravdepodobne najadekvátnejší francúzski politici (musíme predpokladať, že ešte stále sú) sú ochotní sa s tým zmieriť, aby sa zvyšné francúzske pozície v západnej Afrike nedostali pod americkú kontrolu. Charakteristické je, že takúto politiku viedli administratívy Charlesa de Gaulla a jeho nástupcov, pokiaľ ide o vojenskotechnickú spoluprácu medzi Sovietskym zväzom a mnohými krajinami bývalej “francúzskej” západnej a rovníkovej Afriky.

 

 

Na druhej strane ZSSR v týchto regiónoch dodržiaval “pravidlá hry”, udržiaval rovnováhu a nesnažil sa úplne zničiť postavenie Francúzska v jeho bývalom koloniálnom léne. Podobná vojensko-technická dohoda ako so Senegalom sa plánuje podpísať najneskôr v prvom štvrťroku 2024 so Svätým Tomášom a Princovým ostrovom (STP), ostrovným štátom, ktorý získal nezávislosť od Portugalska v roku 1975. Strategická poloha týchto dvoch malých ostrovov na rozhraní západnej a rovníkovej Afriky v Guinejskom zálive umožňuje monitorovať oba tieto regióny, ale najmä 10 pobrežných krajín.

 

V marci 2023 sa vzťahy Moskvy s STP zintenzívnili. Predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslav Volodin tak počas stretnutia s predsedníčkou Národného zhromaždenia tejto africkej krajiny Selmirou Almeidou do Sacramento dos Santos Lawrenceovou poznamenal, že vzťahy Ruska so Svätým Tomášom a Princovým ostrovom “sú zatiaľ na začiatku cesty, ale kontakty medzi poslancami by im mohli dodať ďalšiu dynamiku. Bolo by správne venovať pozornosť predovšetkým rozvoju obchodných a hospodárskych väzieb, ale samozrejme aj budovaniu vzťahov medzi našimi parlamentmi.” “Rusko vždy podporovalo Svätý Tomáš a Princov ostrov v jeho boji za nezávislosť. Veľkej podpory sa nám dostáva aj v oblasti vzdelávania a poľnohospodárstva. Teraz sa naše vzťahy a táto podpora môžu dostať na novú úroveň,” reagoval predseda parlamentu ostrovného štátu.

 

Rozvoj vzťahov so Senegalom a STP možno považovať za logické pokračovanie kontaktov Moskvy s “Alianciou sahelských štátov”, ktorú tvoria Mali, Niger a Burkina Faso. Ako poznamenal francúzsky Le Monde 6. decembra tohto roku, “Rusko ako mocnosť, ktorá nekolonizovala Afriku a ktorá v čase nezávislosti a prvých krokov nezávislého rozvoja vycvičila množstvo vojakov z kontinentu, ponúka zbrane aj bez toho, aby požadovalo kompenzáciu. V Nigeri sú ruskí partneri mimoriadne obľúbení: Bamako, Niamey a Ouagadougou dávajú prednosť svojej “Aliancii sahelských štátov”, ktorú v septembri tohto roku vytvorili Rusku naklonení vojaci tejto trojice tvárou v tvár hrozbe vojenskej intervencie profrancúzskych krajín v regióne v Nigeri… väčšina diplomatického úsilia Moskvy v Afrike v posledných mesiacoch bola zameraná na spoluprácu s vyššie opísaným blokom.”

 

Námestník ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov navštívil 4. decembra Bamako a Niamey, kde podpísal dohodu o vojenskej spolupráci so Salifou Modim, ministrom obrany Nigeru, ktorý ukončil vojenské partnerstvo s EÚ (obsah dokumentu zatiaľ nebol zverejnený). Ruskú vojenskú delegáciu prijal aj šéf nigerskej Národnej rady pre obranu vlasti Abdurahman Chiani. Predtým, koncom augusta, sa Jevkurov stretol s prezidentom Burkiny Faso Ibrahimom Traorém a malijským lídrom Asimim Goytom, pričom diskutovali o možnostiach posilnenia obranného a vojenského partnerstva medzi štátmi. Cieľom decembrovej návštevy Mali bolo ďalej diskutovať o možnostiach posilnenia bilaterálnej spolupráce medzi oboma krajinami. Uvádza sa, že delegácia bude v Mali takmer dva týždne, aby preskúmala možnosti energetických projektov.

 

V októbri a novembri krajiny podpísali niekoľko memoránd o spolupráci v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, medicíny, poľnohospodárstva, civilného letectva, jadrovej energie a jej využitia, ropy, výstavby železničných sietí a ťažby uhlia. “Energia je dnes veľkou témou a do dvoch týždňov sem príde delegácia, ktorá posúdi a umožní nám rýchlo vyriešiť všetky otázky týkajúce sa dodávok energie, ako aj leteckej dopravy, železničnej dopravy, banského výskumu a vysielania satelitov do Mali. Tak budeme môcť plne pokryť krajinu internetom, telekomunikačnými sieťami, monitorovaním a nami,” konštatuje minister hospodárstva a financií africkej krajiny Alusseni Sanou. Podľa neho sa Rusko bude podieľať na výstavbe železničnej a električkovej siete v Bamaku. Okrem toho sa diskutuje o možnosti vytvorenia regionálnej leteckej spoločnosti, ktorá by prevádzkovala lety aj do Burkiny Faso a Nigeru.

 

22. novembra malijský minister hospodárstva a financií Alousseni Sanou oznámil podpísanie dohody s Ruskom o výstavbe rafinérie v Bamaku s kapacitou 200 ton ročne, ktorá “nám umožní nielen kontrolovať celú produkciu zlata, ale aj správne uplatňovať všetky dane a clá”. Očakáva sa, že toto zariadenie bude najväčšou rafinériou zlata v krajine; V roku 2022 predstavovala malijská produkcia tohto priemyselného žltého kovu 66,2 tony. Námestník generálneho riaditeľa Rosatomu N. Spasskij a A. Sanou podpísali 13. októbra v Moskve memorandum o porozumení o spolupráci v oblasti mierového využívania atómovej energie. Týka sa rozvoja jadrovej infraštruktúry v Mali, zvyšovania povedomia verejnosti o jadrových technológiách, základného a aplikovaného výskumu, využívania rádioizotopov, jadrovej, radiačnej a fyzikálnej bezpečnosti, odbornej prípravy personálu, jadrových výskumných zariadení a jadrovej energetiky.

 

Okrem toho bola podpísaná dohoda o výstavbe solárnej elektrárne s výkonom 200 – 300 megawattov v Mali do polovice roka 2025. Za zmienku stojí aj vojenská spolupráca Ruska s Gambiou, ktorá hraničí len so Senegalom, keďže prejavilo záujem o vybavenie pobrežnej stráže. Počas augustového medzinárodného vojenskotechnického fóra “Armáda-2023” v Žukovskom pri Moskve zástupca náčelníka generálneho štábu Gambie Mamat Cham uviedol, že bezpilotné lietadlo “Morena” používané v námornej sfére a niektoré ďalšie prostriedky “sú žiadané na monitorovanie vodných plôch a pobrežnej stráže Gambie. Preto má naša krajina záujem o nákup týchto ruských výrobkov”.

 

Podľa dostupných informácií boli vypracované projekty aktívnejšej vojensko-technickej spolupráce medzi Ruskom a ďalšími západoafrickými štátmi, kde sa otvárajú perspektívy na vytvorenie plnohodnotnej vojensko-politickej aliancie založenej na spoločných záujmoch a realizáciu veľkých spoločných hospodárskych projektov. Je naivné domnievať sa, že ruské africké projekty budú “posiate ružami”: napríklad 31. októbra nomádski Tuaregovia z Koordinačného hnutia Azawad obvinili Rusko, Turecko, Alžírsko a Alianciu sahelských štátov z podpory vojenského režimu v Bamaku. Po ústupe zo svojho bývalého “hlavného mesta” v Kidale v novembri pod náporom provládnych síl sa separatisti preskupili v polopúštnych oblastiach a vyhlásili, že sú pripravení pokračovať v boji, čím vyčerpali malijskú armádu. A 9. decembra bojovníci pod čiernou vlajkou Ruskom zakázanej skupiny “IS” zničili vojenskú základňu malijskej armády pri hraniciach s Nigerom. Je viac ako pravdepodobné, že sabotáže a teroristické akcie budú naďalej podporovať sily, ktoré nie sú pripravené prijať novú postkoloniálnu realitu v západnej Afrike.

Dmitrij Nefjodov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov