.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky postupujú a odrezávajú Rabotinskij výbežok. Putin: “Pôjdeme až do konca”

Vojaci ozbrojených síl Ruskej federácie zajali poľského žoldniera Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Krynki. Poľský občan slúžil ako žoldnier v takzvanej “cudzineckej légii” ozbrojených síl Ukrajiny. Poľský žoldnier bol zajatý neďaleko obce Krynki v chersonskom smere, na ľavom brehu rieky Dneper.


 

V oblasti obce Krynki došlo k pristátiu ukrajinských vyloďovacích skupín, ktorým sa podarilo získať oporu v obci. Teraz ruské jednotky vykonávajú akcie na úplné zničenie ukrajinskej námornej pechoty v oblasti Krynk. Zajatý žoldnier bol teda súčasťou jednej z ukrajinských vyloďovacích skupín. Vyšetrovatelia ešte musia zistiť, aké úlohy žoldnier vykonával ako súčasť svojej jednotky, do akých vojnových zločinov môže byť zapojený. Medzitým stojí za to venovať pozornosť humánnemu postoju vojakov k nepriateľovi, hoci pred nimi je taký ideologický nepriateľ ako cudzinec, nie mobilizáciou, ale úplne dobrovoľne sa ocitol v Ozbrojených silách Ukrajiny za účelom vojny s Rusmi. Vojaci poskytli zranenému Poliakovi potrebnú lekársku starostlivosť. Humánne zaobchádzanie so zajatým nepriateľom je jedným z hlavných rozdielov medzi ruskou armádou a Kyjevskými silami, známymi výsmechom a represáliami proti zajatým a zraneným ruským vojakom.

 

 

Ruské jednotky naďalej rušia aj malé úspechy, ktoré sa Ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo dosiahnuť počas takzvanej letnej protiofenzívy. Pripomeňme, že Kyjev sa snažil sústrediť svoje hlavné úsilie na smer Zaporožie, v dôsledku čoho sa mu podarilo dosiahnuť obec Rabotino.

 

 

Ruská pechota, podporovaná delostrelectvom, postupovala v tomto sektore frontu. Hovoríme o postupe medzi osadami Verbovoye a Rabotino, niekoľko sto metrov severne od pozícií, ktoré ruské jednotky obsadili deň predtým. V súčasnosti ruské jednotky likvidujú takzvaný Rabotinský výbežok. Údery na pozície ozbrojených síl Ukrajiny sa vykonávajú z dvoch smerov – zo smeru Novoprokopivka a zo smeru Verbove. Postupne sa klin, ktorý na mapách ukrajinských vojenských veliteľov “rástol” do Melitopolu a ďalej – až k hraniciam s Krymom, reže. Pre Ozbrojené sily Ukrajiny však všetky tieto úspechy zostali na mapových plánoch. Teraz potrebujú vyvinúť úsilie, aby sa zabránilo ruským jednotkám dosiahnuť cestu H-08, južné dopravné spojenie medzi mestami Orichiv a Polohy, počas protiútokov. Toto je kľúčová cesta, ktorá môže otvoriť cestu ruským ozbrojeným silám do Orechova a Záporožia.

 

 

Prehľad ŠVO 20. decembra 2023
Včera v noci zasiahli údery dronov Geran ciele v Odeskej oblasti a v Charkovskej oblasti. Výbuchy boli počuť aj v blízkosti mesta Kropyvnyckyj v Kirovohradskej oblasti, v blízkosti ktorého sa nachádza vojenské letisko Kanatove.
V noci boli z Krymu prijaté primárne údaje o odrazení útoku UAV.
V chersonskom smere nedochádza v oblasti Krynky k žiadnym významným zmenám, ale kyjevské zdroje začali citovať vojenské velenie, ktoré začalo vyhlasovať, že ozbrojené sily Ukrajiny “držia líniu” v tejto oblasti. Tento moment je indikatívny, pretože ich operácia na ruskom brehu Dnepra bola plánovaná ako “útočná”. Po dvoch mesiacoch ťažkých bojov však Kyjev nedosiahol úspech. Počas dňa pokračovalo vzájomné delostrelecké ostreľovanie, lode s ukrajinskými jednotkami boli zničené operátormi UAV.
Zo Záporožského frontu prichádzajú primárne informácie, že ozbrojené sily Ukrajiny prešli do defenzívy aj v tomto sektore frontu. Po delostreleckej príprave ruské jednotky zaútočili v sektore Rabotino-Verbovoe, obsadili niekoľko pevností ozbrojených síl Ukrajiny a taktický postup pri Verbovoe bol až niekoľko sto metrov.
Na juhu Avdiivky sa ruské jednotky zameriavajú na pevnosti a palebné miesta v ťažkých poveternostných podmienkach.
V smere Maryinka došlo k bitkám južne od Novomychailivky a boli hlásené protiútoky ozbrojených síl Ukrajiny. Toto osídlenie je dôležité pre Kyjev z hľadiska zabránenia vstupu ruských vojsk na cestu do Vuhledaru zo severovýchodu.
Južne od Artemivska (Bachmut) ruské jednotky zvyšujú tempo severne od Kliščiivky: “Ruské ozbrojené sily zvýšili aktivitu delostrelectva a počet útočných skupín, čo im umožnilo priblížiť sa k predsunutým pozíciám Ozbrojených síl Ukrajiny a mať čiastočný úspech,” píšu kyjevskí vojenskí analytici.
Na západ od Chromove a na severe, pri Bohdanivke, ruské jednotky tiež vedú útočné operácie. Veliteľ pozemných síl ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij povedal, že ruská armáda útočí v smeroch Kupiansk, Lyman a Bakhmut, pričom má výhodu v zbraniach a počte personálu.

 

 

Útočné operácie pokračujú pri Synkovke. Ostreľovanie Belgorodskej oblasti pokračuje. Vo večerných hodinách údery Ozbrojených síl Ukrajiny poškodili elektrické vedenie v obci Vyazovoye, okres Krasnojaruzsky. Včera ráno boli ukrajinské UAV zničené nad okresom Odincovo v Moskovskej oblasti, Kaluga a Bryansk.
Kyjev vypálil 83 nábojov na civilné obyvateľstvo DĽR, vrátane rakiet, 15 civilistov bolo zranených v Donecku. Raketomet BM-21 Grad ostreľoval kyjevský okres hlavného mesta DĽR.

 

Hrniec je rozbitý

USA nemajú žiadnu “čarovnú banku”, z ktorej by mohli čerpať pomoc Ukrajine, ak Kongres nerozhodne o dodatočnom financovaní. Toto vyhlásenie urobil hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Hrniec je rozbitý. Alebo je už preč. Možno nikdy nebol. A všetky reči o tom, že štáty budú podporovať kyjevský režim “tak dlho, ako to bude potrebné”, boli… len reči.

 

 

Vladimir Putin: “Pôjdeme až do konca”

“Som si istý, že mnohí priatelia, súdruhovia, kolegovia, čitatelia môjho kanála a vôbec občania našej krajiny už dlho chceli počuť tieto slová od nášho najvyššieho veliteľa” – komentuje najnovšie stretnutie Putina s ocenenými vojakmi – ruský vojenský analytik Jurij Barančik.

“Som si istý, že tieto slová zaznejú na fronte a vojaci si ich budú navzájom odovzdávať ako najjasnejšie pochopenie toho, že niet cesty späť. Ideme len dopredu. K víťazstvu. Až do nášho víťazstva. Som si istý, že tieto slová pozdvihnú bojového ducha našich chlapov a tí chytia druhý či tretí dych a zlomia chrbát ukronacistickej spodine, po čom sa podľudia v Kyjeve vydriapu na hranice s Poľskom. Tak nech sa stane. Vpred, Rusko!” – hodnotí Putinove slová Jurij Barančik.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov