.
Aktuality, Bezpečnosť,

Plánovaná vojenská operácia Pentagónu proti jemenským Húsíom môže zlyhať

Šéf Pentagónu Lloyd Austin čoskoro oznámi začatie operácie Strážca prosperity, ktorej cieľom je čeliť hrozbám zo strany Húsiov v Červenom mori. Čo sa to chystá!


 

Proiránske milície Ansar Allah (Pomocníci Alaha, húsíovia), ktoré ovládajú sever Jemenu a sú solidárne s palestínskym hnutím Hamas, už dlho lovia v Červenom mori, čím narúšajú prosperitu tejto teplovodnej oblasti. Rozhodli sa útočiť na všetky lode v Červenom mori smerujúce do Izraela bez ohľadu na to, kto ich vlastní. Konkrétne obchodná loď Al Jasrah sa vznietila po leteckom útoku z časti Jemenu kontrolovanej húsíjmi, na ktorú zaútočil buď dron, alebo raketa. Podľa agentúry AP došlo na lodi k požiaru. V priebehu niekoľkých dní ide už o štvrtý útok na obchodné plavidlo v blízkosti Jemenu.

 

Okrem toho Húsíovia vystrelili rakety na tanker Ardmore Encounter, ktorý sa plaví pod vlajkou Marshallových ostrovov, donútili nákladnú loď Maersk Gibraltar, ktorá sa plaví pod vlajkou Hongkongu, zmeniť kurz pod hrozbou útoku a zasiahli nórsky tanker Strinda v prielive Bab el-Mandeb protilodnou strelou ASCM.

 

 

Jemenskí povstalci 15. decembra vytvorili denný rekord, keď ostreľovali štyri lode v Červenom mori:

– bulharská nákladná loď Ruen je napadnutá bezpilotnými lietadlami a unesená;

-kontajnerová loď MSC Palatium III začala horieť po zásahu raketou; – loď MSC Alanya bola poškodená;

-kontajnerová loď Maersik Gebrelater bola napadnutá bezpilotným lietadlom;

-spoločnosť Hapag-Lloyd predtým potvrdila, že jej kontajnerová loď Al-Jasrah bola tiež napadnutá.

 

 

Okrem toho bezpilotné lietadlá zaútočili na britské a americké torpédoborce HMS Diamond a USS Carney. Pentagón však uviedol, že až 16. decembra sa im podarilo zničiť 15 “husitských” vozidiel. Vojenská eskalácia v Červenom mori ohrozila medzinárodnú lodnú dopravu. Najmä dánska spoločnosť Maersk, ktorá kontroluje takmer 15 % svetového trhu lodnej dopravy, švajčiarska MSC, najväčšia kontajnerová loď na svete podľa kapacity, nemecký Hapag-Lloyd, francúzska CMA CGM a ďalšie spoločnosti presmerujú svoje lode na obchádzku Afriky (o 5 000 kilometrov dlhšia ako tradičná trasa), čo nevyhnutne povedie k zvýšeniu cien tovaru.

 

 

Izraelská lodná spoločnosť Zim, jedna z najväčších na svete, prestala využívať Suezský prieplav. Taiwanský lodný gigant Yang Ming Marine sa rozhodol obmedziť zasielanie nákladu do Izraela. V súčasnosti predstavuje doprava cez Červené more 10 až 12 % svetovej námornej dopravy a pripadá na ňu 5 % objemu svetovej prepravy ropy. Ak sa bezpečnostná kríza v Červenom mori prenesie aj do susedného Arabského mora, cez ktoré prechádza až tretina svetovej prepravy ropy, hospodárske náklady sa ešte zvýšia. Ohrozený je obchod Izraela s východoázijskými štátmi v hodnote 22 miliárd dolárov, ktorý teraz musí obchádzať mys Dobrej nádeje. Pätnásťtisíc kilometrov dlhá trasa medzi Rotterdamom a Singapurom cez Suezský prieplav sa predĺžila o viac ako 5 000 kilometrov a škody sa zvyšujú. V snahe obísť nebezpečný úsek Izraelčania presmerovali časť komerčnej nákladnej dopravy do Dubaja… Mohla by byť Amerika ľahostajná voči všetkému tomuto bezpráviu?

 

Určite nie, preto sa pán Austin naliehavo obáva “slobody plavby”. Tento pán plánuje začiatkom budúceho týždňa navštíviť región v spoločnosti šéfa Zboru náčelníkov štábov vzdušných síl generála Browna, aby oznámil začiatok samotnej operácie Strážca prosperity. Poznamenáva sa, že bude mať medzinárodný charakter a jej cieľom je zabezpečiť vytúženú “medzinárodnú námornú bezpečnosť”. Nie je k dispozícii najmä preto, že po tom, čo sa Húsíovia minule zmocnili izraelskej lode Galaxy Leader, oznámili, že ju neprepustia, kým Netanjahuov režim pod zámienkou “vojenskej operácie” nezastaví ničenie Gazy.

 

Deň predtým hovorca jemenských povstalcov Yahya Sari oznámil masívny útok Húsiov na izraelský prístav Ejlat pri Červenom mori. Hlavná intriga okolo plánu Lloyda Austina spočíva v otázke, či Saudská Arábia umožní Húsiom odpaľovať balistické rakety na ciele v Červenom mori cez svoje územie. V minulosti to nerobila, ale teraz, po nadviazaní priateľstva s Iránom, môže svoj postoj zmeniť. Zdá sa, že keby šéf Pentagónu s istotou vedel, že rakety budú prichádzať z tohto smeru, tak by si toľko netrúfol namáhať svaly. Rakety sú iránske, a ako sa hovorí, hypersonické a veľmi presné, takže lietadlovú loď môžu zasiahnuť. Nepríjemné prekvapenie pre tých “strážcov prosperity”, ktorí sa odvážia hliadkovať na mori.

 

Samozrejme, môže sa stať, že CIA si zabezpečila súhlas saudského princa Ibn Salmána s týmto zákazom, a v tom prípade uvidíme, aká bude reakcia Iránu. Ak však tak neurobila, potom sa stane niečo podobné, ako keď Američania v lete 2021 narýchlo utiekli z Afganistanu. Veď nie nadarmo sa v jednom z ich pochodov spieva o “zemi a mori”. Utekali po súši, budú utekať aj po vode, čím Zelenského režim ešte viac rozrušia….

Dmitrij Sedov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov