Šojgu s iránskymi kolegami
Aktuality, Bezpečnosť,

Najvyšším predstaviteľom Ruskej armády situáciu na Ukrajine priblížil minister obrany Šojgu

Z jeho prejavu vyberáme to, čo sa týka Ukrajiny a Špeciálnej vojenskej operácie (ŠVO)


 

– Ruské vojská už oslobodili 5-krát väčšie územie, aké mali DĽR a LĽR do ŠVO. Nové subjekty RF majú vyše 83 tisíc km2 a okolo 5 miliónov obyvateľov. Do nových území sa už vrátili takmer 3 milióny utečencov, z ktorých sa mnohí nevideli s príbuznými od roku 2014.
– Už vyše roka má Krym pozemné spojenie s ostatnou časťou RF. – Od začiatku ŠVO 54 štátov sveta oznámilo svoje dodávky kyjevskému režimu. Reálne mu však vojenskú techniku dodáva 15 štátov.

– Ukrajina dostala od zahraničných sponzorov 203 mld. USD, čo je o 30 mld. viac, ako jej HDP. Väčšia časť z týchto prostriedkov sú úvery, ktoré bude treba vracať. Aj preto Šojgu uviedol, že Ukrajina je zbankrotovaný štát.
– Celkovo bolo Kyjevu dodaných 5220 tankov, OT a BVP; 28 lietadiel; 87 helikoptér; 23 tisíc dronov; vyše 1300 delostreleckých systémov, z nich 474 húfnic M777, Caesar, Paladin a Krab; 2 650 000 granátov kalibru 155 a 122 mm. – Natovskí vojaci (Američania, Poliaci, Angličania…) jednoznačne obsluhujú komplexy PVO, operačne taktických rakiet a raketomety, cvičia ukrajinských vojakov u seba doma i na ukrajinských polygónoch.

 

– V záujme OSU pracuje 410 kozmických aparátov štátov NATO.
– 4. júna 2023 sa začal ukrajinský protiútok, pripravený západnými kurátormi. Protivník bol zastavený bez toho, aby prekonal taktickú zónu ruskej obrany, no už i tak mal kolosálne straty – 159 tisíc zabitých a ranených vojakov. Ďalej stratil 121 lietadiel; 23 helikoptér; 766 tankov – vrátane 37 Leopardov; 2348 obrnených vozidiel rôznej triedy – z nich 50 Bradley. “Zrejme aj preto nevidíme doposiaľ na bojovom poli americké Abramsy, dodané už pred niekoľkými mesiacmi,” podtrhol Šojgu.
– Od začiatku ŠVO dosiahli straty OSU 383 217 vojakov zabitých a ranených; 14 026 tankov, BVP a OT; 553 lietadiel a 259 vrtuľník; 7 500 diel a raketometov.
– Ukrajina uskutočnila 9 vĺn mobilizácie, 10-ta pokračuje, do zbrane sú povolávaní aj ľudia so zdravotným obmedzením.
– Do ŠVO zapojení zahraniční žoldnieri boli zväčša zlikvidovaní. Konkrétne vyše 5 800 žoldnierov, z toho 1427 Poliakov, 466 Američanov, 344 Britov…

 

– Na území Ukrajiny bolo zlikvidovaných 103 vojnových zločincov, ktorí sa vyznačovali osobitnou krutosťou.
– Podniky obranného priemyslu 4-násobne zvýšili svoju produkciu. Od začiatku ŠVO bola zvýšená produkcia tankov 5,6-krát, BVP 3,6-krát, OT 3,5-krát, dronov 16,8-krát, delostreleckej munície 17,5-krát. 1,5-krát sa zvýšili možnosti opravárskych útvarov a jednotiek. K tomu bolo vytvorených 274 poľných opravárskych dielní.
– Na vyše dvetisíc kilometrovom fronte je vytvorených 7000 km mínových polí; 1,5 milióna protitankových prekážok “Pyramída”; 1962 km protitankových priekop; 12 680 železo-betónových stavieb; 3448 oporných bodov čiat; 45 tisíc bunkrov a vyše 155 tisíc úkrytov techniky. Hĺbka mínových polí je dnes do 600 metrov, čo je dvojnásobok oproti obyčajným štandardom.
– Toto všetko ovplyvnilo aj prístupy k spôsobom nasadeniu vojsk. Zmeny sa dotkli taktiky vševojskového boja; sformované a rozmiestnené boli úderné (šturmové) jednotky, jednotky nepilotovaného letectva; nová pozornosť bola venovaná prísunom záloh, napr. v každej armáde je už svoj záložný pluk.

 

– Po novom sa začali používať mnohé systémy PVO. Oveľa sa tým zvýšili možnosti operačného reagovania a ničenia cieľov. Len za ostatný polrok bolo zostrelených 1062 natovských reaktívnych striel odpálených z raketometov HIMARS, riadených leteckých bômb, taktických rakiet…
– Jednoznačné uplatnenie si našli vysokopresné prostriedky. V strategicko-operačnej hĺbke obrany protivníka boli zničené stovky muničných skladov, stanice vykládky výzbroje a techniky, výrobných i opravárskych dielní. Tisíce vojakov a žoldnierov bolo zničených v tylových centrách ich prípravy.
– Počas ŠVO bolo zmodernizovaných 107 druhov vojenskej techniky, objavili sa však aj úplne nové druhy, reagujúce na bojovú situáciu. V mierových časoch sa nová zbroj testovala 5-8 rokov, v podmienkach súčasnej bojovej situácie to je 4 mesiace. “Niečo také ruské OS nezažili od VVV,” podtrhol Šojgu.
– Bojová technika ruskej armády preukázala v tvrdých podmienkach prevahu nad analogickou výzbrojou štátov NATO.
– Na obsluhu dronov bolo vytvorených vyše 1700 obslúh, vyše 1500 operátorov FPV dronov.

 

– Do systému bojovej výučby boli zavedené nové neštandardné postupy konania jednotiek, ktoré už preukázali svoju efektivitu na bojovom poli. Trojnásobne sa zvýšila efektívna priepustnosť polygónov.
– Vysokú efektivitu ukázala aj ošetrovateľská služba na bojovom poli. Bezprostredne pri frontovej línii boli rozmiestnené poľné nemocnice, v ktorých pôsobia skúsení lekári. Niekoľkonásobne sa zvýšila životnosť ranených. Vyše 98 % ranených bolo vypísaných ako vyliečení.

 

Letálnych prípadov je menej ako 0,5 percenta, čo je úplne najnižší ukazovateľ za celé dejiny vojenského lekárstva. Vďaka tomu sa do jednotiek vracajú skúsení a v bojoch ostrieľaní vojaci.
Premyslené sú aj rehabilitačné postupy, vybudovaných bolo 9 rehabilitačných centier, v ktorých mnohí získavajú nielen novú prácu, ale aj novú profesiu.

 

– Štátne vyznamenania dostalo 320 tisíc vojakov! 272 sa stalo Hrdinami RF.
– Každý deň sa na vojenskú službu žiada 1500 občanov. “A iba v tomto roku získala armáda 490 tisíc vojakov na kontrakt a dobrovoľníkov,” uviedol ruský minister obrany. Z toho vyše 4000 vysokoškolákov si vzalo akademickú dovolenku a nastúpili do armády.
– 7-krát narástol počet zahraničných dobrovoľníkov v ruskej armáde. V ukrajinskej armáde badať opak, počet záujemcov sa znížil 6-násobne.
– Osobitne sa Sergej Šojgu poďakoval dobrovoľným volontérom. Tí vraj vytvorili 348 doplnkových výrob dronov, maskovacích sietí a výstroja. Len študenti vraj vyrobili vyše 50 tisíc m2 maskovacích sietí, pod ktoré sa ukryjú 4 prápory v obrane.
– Darcovia krvi jej zatiaľ darovali vyše 17 ton.
– K dnešným dňom získalo bojové skúsenosti 650 tisíc ruských vojakov.
– “O naše bojové skúsenosti prejavil záujem rad štátov. Ideme im v ústrety – delíme sa o ne,” zdôraznil ruský minister obrany Sergej K. Šojgu a dodal, že Špeciálna vojenská operácia bude pokračovať aj na budúci rok a to dovtedy, kým nebudú splnené jej ciele.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov