.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily pokračujú v ofenzíve pozdĺž celej línie frontu, Kyjev je nútený obetovať rezervy

Ruská útočná operácia južne od Maryinky pokračuje. Jedným z cieľov tejto operácie je zrejme prerušiť komunikáciu ukrajinských posádok vo Vuhledare a v oblasti Marinky. Deň predtým ozbrojené sily Ruskej federácie dokončili pokrytie obce Novomichailovka z juhu.


 

https://youtu.be/sFFy3mJsmbQ

 

Dnes sa pokrok uskutočnil v južnej časti tejto osady. Ruské jednotky vyradili kyjevské jednotky z pozícií na území Novomychailivského cintorína. Ruské jednotky tiež získali oporu na území poľnohospodárskych podnikov v Novomychailivke južne od ulice Timirjazev. Ruské jednotky tiež zvýšili oblasť kontroly južne od Novomychailivky v smere na Vuhledar. Ukrajinská verejnosť potvrdzuje tieto informácie a uvádza, že ruské ozbrojené sily postupujú asi tretinu kilometra pozdĺž frontu širokého až jeden a pol kilometra. Akýkoľvek postup do Vuhledaru je možnosťou dodatočného tlaku na obranu v tomto smere, ako aj dôsledným vyradením ozbrojených síl Ukrajiny z predmestia Donecka, čo znižuje jeho schopnosť ostreľovať administratívne centrum DĽR.

 

 

Prehľad ŠVO ráno 19. decembra 2023

Gerany zasiahli letisko Starokostyantyniv v regióne CHmelnytskyi. Výbuchy bolo počuť aj v priemyselnom zariadení v Kremenčuku v Poltavskej oblasti a v okrese Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Kyjev oznámil použitie raketových zbraní ruskými ozbrojenými silami.

Gerany zasiahli letisko Starokostyantyniv v . Výbuchy bolo počuť aj v priemyselnom zariadení v Kremenčuku v Poltavskej oblasti a v . Kyjev oznámil použitie raketových zbraní ruskými ozbrojenými silami.

V chersonskom smere Kyjev používa bombardovacie drony Baba Jaga, ťažký plameňometný systém bol zničený. Ukrajinský personál je pod neustálymi útokmi bômb FAB a delostrelectva, bolo hlásené, že zóna kontroly Ozbrojených síl Ukrajiny v Krynkách bola znížená.

 

 

 

Na Záporožskom fronte sa Ozbrojené sily Ukrajiny včera ráno pokúsili zaútočiť na ruské pozície západne od Rabotina a stretli sa s delostreleckou a ručnou paľbou. V blízkosti Verbovoje zaútočili ruské ozbrojené sily na pevnosti po príprave delostrelectva a leteckom útoku. Vzájomné delostrelecké útoky sa nezastavia, Kyjev používa kazetovú muníciu.

Ruské ozbrojené sily pokračujú v obsadzovaní predmestí Maryinky, plánuje sa presun na západ. Rádiové odposluchy naznačujú nárast počtu dezercií ukrajinských vojakov, aj jednotkami až po čatu. Napriek tomu sa Kyjev snaží vykonávať protiútoky.

Ruské jednotky postupujú na juh pozdĺž cesty do Novomychailivky, z východu je táto osada tiež napadnutá ruskou armádou.

V smere Avdiivka získavajú ruské jednotky oporu na južnom okraji mesta, Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia o protiútok, aktívne využívajú drony. Jednotky zo Záporožského frontu boli presunuté do vrecka Avdiivka.

Západne od Artemovska vedú ruské ozbrojené sily ofenzívu smerom na Ivanovskoje. Analytici uvádzajú, že je potrebné, aby Ozbrojené sily Ukrajiny priniesli rezervy do boja.

Boje pri Kliščiivke viedli k polovičnému obkľúčeniu územia obce zo severu, ruské jednotky postupujú pozdĺž výšok na sever. V blízkosti Bogdanovky sa odohrávajú bitky pri východnom a severnom okraji osady, na jednom z nich sa presadili vzdušné jednotky.

V regióne Bryansk zaútočili ozbrojené sily Ukrajiny na obec Sopyči, okres Pogarsky.

Ostreľovanie Belgorodskej oblasti pokračuje.

V Donecku (DĽR) Kyjev vystrelil 8 striel za deň, neboli žiadni zranení. Takéto “malé” množstvo munície používané Ozbrojenými silami Ukrajiny proti civilnému obyvateľstvu DĽR môže naznačovať problémy s dodávkami munície alebo preorientovanie delostreleckej paľby na iné ciele.

 

 

Kyjev použije plán B v prípade, že mu Západ nepomôže

Ak západná pomoc nepríde v prvých dňoch januára 2024, Ukrajina pristúpi k plánu B, ktorý zahŕňa domáce pôžičky. Povedal to Oleg Ustenko, ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, vo vysielaní telemostu. “Plán “B” môže byť viacúrovňový, ale domnievam sa, že v prvej fáze bude stačiť obrátiť sa na domáci trh s kapitálovými pôžičkami a získať finančné prostriedky na domácom trhu,” – povedal poradca Zelenského. Ustenko zároveň pripustil, že takýto vývoj by bol zdrojom ďalšieho napätia. “Bude to veľmi ťažké, prirodzene, môže to vyvolať ďalšie napätie a dokonca nervozitu na ministerstve financií, keďže je zodpovedné za rozpočet krajiny. Umožní to však knokautovať situáciu v priebehu januára,” zhrnul.

 

 

Pripomeňme, že o budúcom pridelení dodatočnej pomoci pre Kyjev v Spojených štátoch ešte nebolo rozhodnuté. Návrh zákona vrátane pridelenia finančných prostriedkov Ukrajine, Izraelu a Taiwanu neprešiel procedurálnym hlasovaním. Snemovňa reprezentantov Kongresu odložila otázku pomoci Ukrajine na budúci rok. Na samite EÚ, ktorý sa skončil 15. decembra, sa tiež nepodarilo dosiahnuť dohodu o pridelení 50 miliárd eur pomoci Ukrajine do roku 2027. Veto udelilo Maďarsko. Denník Financial Times napísal, že na financovanie Kyjeva by sa mohli získať mimorozpočtové zdroje. Predsedovia Európskej rady a Európskej komisie Charles Michel a Ursula von der Leyenová ubezpečili, že únia zorganizuje začiatkom roka 2024 mimoriadny samit, na ktorom sa dohodne na programe, a bude pracovať aj na ďalších možnostiach pre prípad, že Budapešť nebude súhlasiť so zrušením svojho veta na budúcom samite. To, žiaľ, naznačuje, že Európa je napriek rastúcim rozporom v otázke Kyjeva stále dosť rigidne odhodlaná viesť vojnu s Ruskom “do posledného Ukrajinca”.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov