.
Aktuality, Civilná ochrana,

Anketa Vojenský čin roka – nominácie môže posielať aj verejnosť

Podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák vycestoval v sobotu na Cyprus, kde sa stretol s príslušníkmi Ozbrojených síl pôsobiacich v rámci mierovej misie UNFICYP. Počas pracovnej cesty absolvoval aj bilaterálne rokovanie s ministrom obrany Cypru Michalisom Giorgallasom. Minister Kaliňák navštívil vojakov slovenského kontingentu, aby im poďakoval za ich službu a vysoké nasadenie.


“Počas celej návštevy počúvame iba samé slová chvály o našom kontingente. Ďakujem všetkým vojakom a vojačkám za výbornú reprezentáciu Ozbrojených síl SR a za službu vlasti, ktorú každodenne vykonávajú,” uviedol minister.

 

Aktuálne pôsobí v rámci mierových síl OSN na Cypre 240 vojakov a ide o najväčší príspevok Ozbrojených síl do zahraničnej misie. Keďže vojaci budú v plnom nasadení aj počas vianočných sviatkov, minister obrany Robert Kaliňák im priniesol kus domova – vianočné stromčeky, oplátky a ingrediencie na vianočnú kapustnicu. Na zrelaxovanie počas chvíľ voľna im budú slúžiť vianočné darčeky v podobe 20 horských bicyklov.

 

Šéf slovenského rezortu obrany sa stretol aj s vedúcim misie Colinom Stewartom. Témou ich stretnutia bola najmä bezpečnostná situácia na Cypre a vnútorné fungovanie misie. Hlavnou operačnou úlohou príspevku Ozbrojených síl SR v misii UNFICYP je zabezpečenie integrity nárazníkového pásma a udržanie vojenskej rovnováhy.

 

Minister obrany Robert Kaliňák na Cypre absolvoval aj bilaterálne rokovanie s tamojším ministrom obrany Michalisom Giorgallasom. Obaja ocenili dlhodobé nadštandardné vzájomné vzťahy trvajúce už 30 rokov a hľadali možnosti, ako pokračovať v ich prehlbovaní. Jednou z potenciálnych oblastí je spolupráca v rámci obranného a zbrojárskeho priemyslu. Slovenská republika v minulosti predala Cyperskej republike samohybné kanónové húfnice Zuzana 2000, ako aj obrnené veliteľské vozidlá pre delostrelectvo TATRAPAN. V súčasnosti prebieha na Cypre diskusia o modernizácii ozbrojených síl, na ktorú Slovensko reagovalo ponukou svojej vojenskej techniky a munície.

 

.

 

Minister obrany obdaroval slovenských vojakov v Bosne a Hercegovine

Podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák navštívil vo štvrtok slovenských vojakov pôsobiacich v operácii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine. Okrem programu na vojenskej základni Butmir absolvoval minister R. Kaliňák bilaterálne rokovanie s ministrom obrany Bosny a Hercegoviny. Návšteva krajiny sa uskutočnila symbolicky 14. decembra, teda v deň podpisu Daytonskej mierovej dohody, ktorá ukončila medzietnický konflikt v Bosne a Hercegovine.

 

 

Hlavným dôvodom návštevy slovenského kontingentu, ktorý v rámci operácie EUFOR Althea pomáha dohliadať na bezpečnosť v regióne, bolo poďakovať sa 52 slovenským vojačkám a vojakom za ich službu. Minister Kaliňák zdôraznil, že slovenskí profesionálni vojaci plnia dôležitú úlohu a nejde len o symbolickú misiu. “Sme serióznym partnerom, ktorý je vysoko hodnotený. Chcem sa poďakovať za vzornú prácu a oceňujem, že zvládate stres a napätie,” uviedol minister Kaliňák. Zároveň využil túto výnimočnú príležitosť a vojakom podaroval darček v podobe hernej konzoly. Najväčším darom bolo, ale stretnutie vojakov s ich najbližšími – s rodinnými príslušníkmi, ktorí pricestovali na palube vládneho špeciálu spoločne so slovenskou delegáciou do Bosny a Hercegoviny.

 

Významnou časťou pracovnej cesty ministra obrany Roberta Kaliňáka bolo bilaterálne stretnutie s ministrom obrany Bosny a Hercegoviny Zukanom Helezom. Lídri sa na pôde rezortu obrany v Sarajeve zhodli na veľmi dobrej úrovni vzájomných vzťahov. “Bosna a Hercegovina vďaka mnohým pozitívnym zmenám jednoznačne napreduje v integračných snahách do európskych štruktúr a Slovensko ju v tomto úsilí bude plne podporovať aj naďalej. Sme si blízke národy a ak môžeme spraviť viac, radi to urobíme,” uviedol šéf slovenského rezortu obrany Robert Kaliňák.

 

Minister Zukan Helez poďakoval Slovensku za to, že patrí medzi krajiny, ktoré najaktívnejšie podporujú integračné snahy Bosny a Hercegoviny v rámci prístupových procesov do Európskej únie. Ministri otvorili aj tému možností vzájomnej spolupráce v rámci obranných priemyslov oboch krajín, napríklad pri vývoji slovenských zbraňových systémov veľkého delostreleckého kalibru.

 

Vojenský čin roka – nominácie môže posielať aj verejnosť
Minister obrany SR Robert Kaliňák vyhlásil 27. ročník ankety Vojenský čin roka, ktorej cieľom je oceniť výnimočné skutky z radov príslušníkov Ozbrojených síl SR, ale aj mimo nich za uplynulý rok (2023). Návrhy do ankety môže posielať aj široká verejnosť, a to do 29. februára 2024 elektronicky na cinroka@mod.gov.sk alebo poštou. Všetky informácie o ankete a spôsobe nominácií sú dostupné na: Vojenský čin roka 2023 – 27. ročník :: Ministerstvo obrany SR (mosr.sk) .

 

Anketa Vojenský čin roka má štyri kategórie, a to záchrana života, pomoc verejnosti, priateľ armády a služba vlasti. Po 29. februári 2024 zasadne nominačná komisia, ktorá vyberie tri nominácie v každej kategórii. Tie postúpia do ďalšieho kola, pričom o laureátoch rozhodne komisia, ktorej členmi sú hlavní predstavitelia rezortu obrany, ako aj prezidentka SR ako hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR.

MOSR

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov