.
Aktuality, Bezpečnosť,

Konstantin Sivkov: “Logika vedenia Špeciálnej operácie je čisto politické, nie vojenské umenie”

Rozhovor s Konstantinom Sivkovom, doktorom vojenských vied, zástupcom prezidenta Ruskej akadémie raketových a delostreleckých vied


 

– Konstantin Valentinovič, čoskoro to budú dva roky, čo sa začali budovať Strategické obranné sily. Neustále sa objavuje otázka: prečo nepostupujeme? Domnievate sa, že neexistuje žiadne politické riešenie. Prečo? A kam to povedať?

– Logika vedenia Strategických obranných síl, stratégia Strategických obranných síl je rafinovaná politika a nemá nič spoločné s vojenským umením. Je to čisto politická záležitosť. A politika je celkom prirodzená, pretože NATO proti nám vedie hybridnú vojnu. Ukrajina nie je naším nepriateľom – naším nepriateľom je Západ. V hybridnej vojne sú akcie tradičných ozbrojených síl úplne podriadené politike. Joe Biden a Lloyd Austin veľmi dobre vysvetlili, prečo sa takto správame. Biden povedal:

“Nedovolíme porážku Ukrajiny, ale ak takáto hrozba vznikne, začneme priamu vojenskú akciu s Ruskom.” Austin na stretnutí varoval amerických kongresmanov:

“Ak nevyčleníte peniaze, budeme musieť poslať vašich synov, manželov, otcov na front.” To preto, aby sme pochopili, prečo dochádza k takému oneskoreniu.

 

A navyše by sme nemali zabúdať, že v Rusku pôsobí “piata kolóna”. Tá presadzuje svoje záujmy. Ide predovšetkým o veľký biznis, ktorého niektorí predstavitelia vystúpili na začiatku ŠVO s požiadavkou zastaviť ju. V prvých marcových dňoch roku 2022 bol pripravený list popredných vedúcich predstaviteľov akademických inštitúcií, ktorí tiež požadovali zastavenie ŠVO. Žiadna z týchto osobností zatiaľ nebola stíhaná. Nikto z nich nebol zbavený svojich právomocí.

 

Tento komplex faktorov – hrozby Západu, že začne plnohodnotnú vojnu s Ruskom, a aktivity vnútorných oponentov – vysvetľuje skutočnosť, že ŠVO prebieha tak, ako prebieha.

Táto situácia viedla k tomu, že za posledné dva roky sa v Ruskej federácii sformovala pomerne silná vrstva ľudí, najmä z radov majoritného obyvateľstva, ktorí začínajú uvažovať o potrebe opustiť kapitalistický trh a prejsť na funkcie štátnej regulácie. Pochopenie tejto skutočnosti sa dostáva dokonca až na úroveň vlády, ktorá začína zavádzať prvky takejto štátnej regulácie. Preto je hlavný front tu, vo vnútri krajiny. Kedy sa to stane? Nie je to rýchly proces. Tak to bolo v ruských dejinách v rokoch 1914 až 1917. U nás to boli len dva roky.

 

– Nakoľko je pre nás hrozivé nepriateľské predmostie na ľavom brehu Dnepra?

Samozrejme, toto predmostie je nepríjemné. Nepriateľ tam potenciálne môže zhromaždiť sily a z tohto smeru podniknúť útok na naše jednotky z boku. V súčasnosti však nemá podmienky na vybudovanie svojich síl. Preto je toto predmostie objektom, ktorý nás núti presmerovať sily, prostriedky a zdroje na udržanie jeho jednotného stavu. To znamená, že je to diverzný smer a v tejto fáze je to nepríjemná vec.

 

– Myslíte si, že ak dôjde k prímeriu s Ukrajinou, dôjde ku konfliktu inde – napríklad v okolí Zangezurského koridoru?

– Konflikt tam vznikne v každom prípade. Prímerie sa môže uzavrieť, aby sa získal čas na obnovenie bojaschopnosti ukrajinských jednotiek a na rozmiestnenie plnohodnotnej vojenskej infraštruktúry NATO na území Ukrajiny. A v tom momente naši protivníci rozvinú konflikty v iných zónach.

 

– Prezident Azerbajdžanu vyhlásil predčasné voľby. Čo sa za tým podľa vás skrýva?

– Je za tým nasledovné. Alijev formálne dodržiava zásady demokracie. Teraz je na vrchole moci, pretože zabezpečil integráciu Náhorného Karabachu do Azerbajdžanu. Nepodarilo sa mu vojenské víťazstvo, ale podarilo sa mu politické hybridné víťazstvo proti Rusku, keď sa v Arménsku dostal k moci Nikol Pašinjan. Teraz chce Ilham Alijev získať mandát dôvery na dlhý čas, pretože ho čaká Zangezurský koridor a množstvo ďalších udalostí.

 

– Svetové spoločenstvo predkladá rôzne návrhy, ako sa dostať z blízkovýchodnej krízy. Napríklad uznanie hraníc Izraela z roku 1967. Ak podľa vás vychádzame z toho, čo povedal Henry Kissinger v septembri 2013, že Izrael má presne 10 rokov života na svete, môže situácia dospieť do bodu, keď bude existovať len mesto Jeruzalem s osobitným štatútom?

– Tak to bude. Ale pointa je iná. Celá táto operácia, ktorá teraz prebieha v pásme Gazy, je zameraná na radikálne riešenie palestínskej otázky. Dokonca aj The Washington Post a The New York Times otvorene napísali, že izraelské spravodajské služby vedeli o operácii Hamasu rok vopred, poznali podrobnosti. Hovoriť o tom, že niekto o niečom nevedel, je prázdne žvanenie. Práve preto nezabránili Hamasu v príprave tejto operácie, aby ospravedlnili brutálne opatrenia na radikálne riešenie palestínskej otázky. Súvislosť je veľmi jednoduchá: vyriešenie palestínskej otázky – jedna, druhá zložka je náboženská, konkrétne stavba Šalamúnovho chrámu. Na to je potrebné premiestniť mešitu al-Aksá. Ide o kľúčový bod, ktorý má veľký globálny význam, dotýka sa záujmov celého moslimského sveta a je hlavnou podmienkou pre dosadenie globálnej moci svetových elít.

Jevgenij Davutov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov