.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Dostanú ruské vojská automat Kalašnikova AK-22 a pušku Čukavina kalibru 6,02×41?

Dňa 12.12.2023 zaregistrovala Federálna služba duševného vlastníctva Ruskej federácie patent RU 2809501 S1, v ktorom je opísaný nový “Náboj do ručných zbraní so zvýšenou priebojnosťou.” Ide o výsledok vývoja Tulského patrónového závodu a koncernu Kalašnikov, náboj má označenie 6,02×41.


 

Z pohľadu Tulského patrónového závodu, oni majú patentovaný náboj so zvýšenou priebojnosťou pre ručné zbrane, ktorý je možné použiť aj v útočnej puške schémy Kalašnikov. Je určený na ničenie nepriateľskej živej sily, vrátane tej nachádzajúcej sa v ľahko obrnených vozidlách, ako vyplýva z opisu vynálezu k patentu. V dokumentácii sa zhruba píše.

 

“V dôsledku použitia vynálezu bol vytvorený nízko impulzný medzináboj (do slovenčiny preložiteľné asi tak, že je to puškový náboj strednej balistickej výkonnosti s malým spätným rázom) do ručných zbraní so zvýšenou priebojnosťou novej strely relatívne malého kalibru so zvýšenými vonkajšími balistickými charakteristikami a charakteristikami priebojnosti prvkov balistickej osobnej ochrany osôb, tiež určený na ničenie nepriateľskej živej sily v ľahko obrnených a nepancierovaných vozidlách pri zachovaní pohodlného impulzu spätného rázu a rozmerov ručných zbraní.”

 

Dĺžka nábojnice je podľa popisu v patente od 55 do 63 mm, nábojnica je fľašovitého tvaru a strela s prierazným jadrom má predĺženú ogiválnu hlavu. Pokiaľ ide o preferovaný kaliber náboja, bolo rozhodnuté sústrediť sa priebežne na 6,02 mm. Môže sa však ukázať, že sa kaliber náboja bude meniť v jednom alebo druhom smere a napriek tomu geometrické a iné parametre streliva zostanú v rámci vyššie uvedených limitov pri zachovaní jeho deklarovaných charakteristík.

 

 

Celkové rozmery umožňujú zaradiť náboj medzi medzináboje (opäť treba chápať v zmysle puškový strednej balistickej výkonnosti, nachádzajúci sa medzi puškovou a pištoľovou muníciou, počas druhej svetovej vojny a bezprostredne po nej vznikal skrátením nábojnice puškového náboja pre spravidla opakovacie pušky a guľomety, neskôr sa zmenšoval kaliber a vznikol náboj 5,56x45mm NATO a 5,45x39mm sovietsky) relatívne malého kalibru, čo umožňuje použitie v automatických zbraniach, napríklad v útočných puškách Kalašnikov,” spresňuje dokumentácia. Vývojári naznačujú, že náboj pre ručné zbrane so zvýšenou penetráciou by mal zaplniť priestor medzi 5,45 mm a 7,62 mm muníciou.

 

“Oproti prvému kalibru má zreteľne zvýšené vonkajšie balistické vlastnosti a charakteristiku penetračného dostrelu pri prerážaní prvkov individuálnej ochrany ochranných prvkov a oproti druhému pohodlnejší spätný ráz, výrazne menšie rozmery a hmotnosť použitej zbrane,” uvádzajú. Takto sa teda s menším zahmlievaním začal dostávať na verejnosť nový ruský náboj a zdalo sa, že to na pol tretiu ráno moskovského času to bude stačiť. Potom sa k veci pridružil koncern Kalašnikov, aby ju upresnil.

 

Vzhľad útočnej pušky AK-22

 

Predovšetkým však vychádzal z kritiky amerického programu NGSW, ktorý je Rusmi považovaný za návrat od medzináboja (opäť v zmysle puškového náboja strednej balistickej výkonnosti) späť k puškovej munícii. Američania si začiatkom roka 2022 vybrali náboj 6,8×51 SIG Fury Hybrid v komplexe s útočnou puškou SIG MCX Spear (XM5, neskôr XM7) a guľometom SIG LMG (XM250).
Kalašnikov úplne spochybňuje americký výber, toto rozhodnutie vyzerá podľa koncernu dosť zvláštne.

 

Ukážka streľby z pušky XM7:

 

Michail Degtyarev z koncernu Kalašnikov uviedol: “Aj na reklamných videách s automatickou streľbou zo SIG MCX Spear je, mierne povedané, zrejmá obmedzená ovládateľnosť zbrane a kreatívci zodpovední za NGSW o hmotnosti nesenej munície skromne mlčia. Hybridná (oceľ/hliníkový spoj/mosadz) nábojnica 6,8×51, ktorá vraj tento problém čiastočne rieši, vlastne predvádza zázraky výlučne v rámci krásnych prezentácií. Možno práve pochybnosti o správnosti tohto riešenia rozhodli o skromnosti zmluvy, ktorú uzatvorila americká armáda so spoločnosťou SIG Sauer, Inc., podľa ktorej sa na nové zbrane a strelivo vynaloží o niečo viac ako 20 000 000 USD s desaťročnou dodacou lehotou. Takáto opatrnosť Američanov podľa mňa nenaznačuje začiatok prezbrojovania novou generáciou ručných zbraní, ale túžbu pozrieť sa na nový produkt zblízka ešte aspoň desaťročie s nejasnými vyhliadkami do budúcnosti.”

 

Nábojnica náboja 6,8x51mm:

 

Ruskí zbrojári sa pri hľadaní nového balistického riešenia pre hlavný armádny model automatických zbraní vydali inou cestou a zostali v rámci koncepcie medzináboja, ktorého spätný impulz zaisťuje možnosť pohodlnej streľby z relatívne ľahkej zbrane.
Práca na tejto téme sa v skutočnosti začala v roku 2020, keď sa závod v Tule (náboj) a koncern Kalašnikov (zbrane) rozhodli iniciatívne začať s výskumom.

 

 

V prvej fáze sa vykonalo veľké množstvo výpočtov na niekoľkých štandardných veľkostiach perspektívnej munície – 6,7×45, 6,5×39 a 6,02×41. Ďalšie experimenty sa skončili výberom kalibru 6,02×41, ktorý sa ukázal ako optimálny z hľadiska kombinácie hodnôt impulzu spätného rázu a priebojnosti.

 

Zvýšený priebojný účinok na väčšie vzdialenosti náboja 6,02×41 v porovnaní so známymi kalibrami 5,45×39 a 7,62×39 je zabezpečený dizajnom strely a jej lepšími vonkajšími balistickými parametrami. V dokumentácii sa uvádza, že bola vykonaná séria experimentov – na vzdialenosť 300 m nový náboj prerazil 8 mm a 10 mm plechy z ocele A3, používané na výrobu ľahko pancierových karosérií vozidiel a osobných ochranných prostriedkov v 100% prípadov. V podobnej vzdialenosti s 10 mm doskou z nepriestrelnej ocele triedy 2P dosiahol náboj úspech v 85 % prípadov.

 

Graf poklesov rýchlosti strely kalibru 6,02×41, 7,62x39mm a 5,45x39mm v závislosti od vzdialenosti

 

Napríklad nový náboj 6,02×41 zachováva kinetickú energiu strely s hmotnosťou 6,7 gramu na úrovni okolo 500 J na vzdialenosť približne 900 m, zatiaľ čo náboje 5,45/7,62 mm vykazujú podobnú hodnotu na vzdialenosť iba približne 500 m. Spočiatku bol protipancierový účinok nového náboja 6,02 × 41 testovaný streľbou z balistickej hlavne, po ktorej deklarované vlastnosti potvrdila útočná puška AK-22, vyvinutá koncernom Kalašnikov na základe AK-12 v aktuálnej konfigurácii v tom čase. Aktuálny vzhľad útočnej pušky AK-22, zmeny vidno na zásobníku novej munície kalibru 6,02×41

 

 

Graf energie strely kalibru 6,02×41 v J v závislosti od vzdialenosti od ústia hlavne v porovnaní so strelami 7,62×3

 

Okrem toho koncern vyvinul poloautomatickú ostreľovaciu pušku, bežne nazývanú „mini-SVČ” (mini ostreľovacia puška Čukavina), komorovanú pre náboj 6,02×41. Štrukturálne je podobná ej verzii pre náboj 7,62 mm, ale je výrazne kompaktnejšia a ľahšia.

 

Zmenšenie rozmerov pušky Čukavina vo verzii pre náboj 6,02×41

 

Uvidíme, ako sa vyvinie náboj 6,02×41 a či ruské ministerstvo obrany bude požadovať okamžité dodávky AK-22 a mini-SVČ pre potreby špeciálnej vojenskej operácie. Tak to už ale dopadlo, že ruskí vojaci vedia o lepšom náboji, než teraz používajú. Ak to vyvolá nepokoj, možno by sa dal tlmiť pripomenutím vývoja ručných strelných zbraní a munície v závere existencie ZSSR. V obmedzenej miere prežil zánik ZSSR len „Rocket Surgery” AN-94 Abakan konštruktéra Nikonova na bežné náboje, ktorý sporadicky bojuje aj v špeciálnej vojenskej operácii. Ale autor prinajmenšom tuší, že toho bolo viac, čo do zbraní aj nábojov. Len má selektívnu pamäť.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov