.
Aktuality, Bezpečnosť,

Úderná skupina britských lietadlových lodí bude odstrašovať v Indopacifiku

Japonsko, 15. december 2023 (AM) – Britskí poslanci sa dohodli na odvolaní Rishiho Sunaka. Sprisahanie s cieľom zosadiť súčasného britského premiéra pripravujú v talianskej reštaurácii, preto dostali prezývku “cestovinoví sprisahanci”. Konzervatívci nie sú so Sunakom spokojní, keďže rating strany počas jeho ročného pôsobenia vo funkcii klesol na rekordné minimum. Za premiéra údajne chcú Borisa Johnsona, uviedol denník Daily Mail. “Johnson je najlepším účastníkom kampane, akého máme. Ak chcete získať hlasy v budúcich voľbách, Boris je váš človek,” uviedol pre publikáciu anonymný zdroj. A potom povedia, že je na vine Rusko…..


 

 

Úderná skupina lietadlových lodí Spojeného kráľovstva bude v roku 2025 nasadená v Indopacifiku – minister obrany Spojeného kráľovstva Grant Shepps Skupina pozostávajúca z lietadlovej lode a sprievodných lodí navštívi Japonsko a bude spolupracovať s jeho silami sebaobrany a ďalšími spojencami.

 

“Takéto nasadenie vysiela silný odstrašujúci signál. Japonsko je naším najbližším bezpečnostným partnerom v Ázii a návšteva skupiny lietadlových lodí v tejto krajine len posilní naše vojenské a diplomatické vzťahy,” povedal Shepps. Shepps je v súčasnosti v Japonsku, minister podpísal trojstrannú dohodu s Japonskom a Talianskom o vytvorení spoločnej organizácie na vývoj novej modernej stíhačky. Spojené kráľovstvo prvýkrát vyslalo vojenské lode do indo-pacifického regiónu v roku 2021.

 

Fumio Kišida – japonský premiér

 

V Japonsku vypukol politický škandál

Japonský premiér Fumio Kišida sa snaží potlačiť najväčší korupčný škandál za viac ako tri desaťročia, ktorý zachvátil jeho vládnucu Liberálnodemokratickú stranu (LDP), čo vyvoláva otázky, ako dlho sa môže udržať pri moci. Kľúčové postavy Kišidovej strany boli obvinené najmä zo zatajovania príjmov z politického financovania. Škandál sa týka najväčšej z piatich frakcií LDP a zdá sa, že sa rozšíri ešte viac. Uvádza sa, že dvaja predstavitelia strany majú v úmysle odstúpiť, pričom jedným z nich je predseda politickej rady strany Koiči Hagiuda. Aby upokojil verejnosť, Kišida sa chystá odvolať aj štyroch členov svojho kabinetu, ktorí patria medzi obvinených zo zatajovania príjmov z fundraisingových akcií, vrátane hlavného tajomníka kabinetu Hirokazua Matsuna, ako aj ministra obchodu Jasutošimu Nišimuru, ktorý je kľúčovou postavou v úsilí Japonska o oživenie polovodičového priemyslu.

 

Rozsah údajného zapojenia ministrov vlády a vysokých straníckych úradníkov pripomína korupčný škandál z konca 80. rokov, ktorý zosadil premiéra Noboru Takešitu. Podľa viacerých prieskumov je však Kišida už teraz najmenej populárnym premiérom desaťročia a jeho podpora v dôsledku škandálu ešte viac klesla. Hoci sa v krajine majú konať parlamentné voľby až v roku 2025, jeden zo zákonodarcov LDP navrhol, že Kišida by mohol odstúpiť už na jar budúceho roka.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov