.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin: Rusi a Ukrajinci sú v podstate jeden národ a to, čo sa teraz deje, je obrovská tragédia

“Nikdy sme nič nerobili z politických dôvodov a vo všeobecnosti sa ani nechystáme nič robiť. Čo sa týka “obratu na východ”. Stalo sa to, ako som už mnohokrát povedal, nie preto, že by sa situácia na Ukrajine zhoršila. Nie. začali sme to robiť už dávno,” komentoval Putin situáciu s dodávkami plynu z Ruska. “Plynovod Sila Sibíri sa nestaval v súvislosti s Ukrajinou, začal sa stavať skôr. Prečo? A preto, že vidíme trendy vo vývoji svetovej ekonomiky, vytvárajú sa nové centrá hospodárskeho rastu,” dodal. V minulom roku mnohé európske krajiny prišli – čiastočne alebo úplne – o plyn od svojho najväčšieho dodávateľa, spoločnosti Gazprom. V dôsledku toho vývoz plynu spoločnosti do krajín mimo Spoločenstva nezávislých štátov klesol 1,8-krát na 100,9 miliardy metrov kubických ku koncu tohto roka, zatiaľ čo ku koncu roka 2021 to bolo 185,1 miliardy metrov kubických. Objem dodávok bol najnižší od začiatku 90. rokov minulého storočia. Plynovodný plyn z Ruska sa v súčasnosti dodáva do Európy cez jeden z dvoch vstupných bodov ukrajinského prepravného systému a cez Turecko, kam prichádza cez Turkish Stream. Dodávky zemného plynu na Slovensko sa začali v roku 1967 ako súčasť dodávok zo ZSSR do Československa. Spolupráca v oblasti dodávok zemného plynu do Maďarska sa začala v roku 1975.


 

Priama linka Vladimíra Putina

Dňa 14. decembra sa uskutočnilo tradičné stretnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina s občanmi. Počas priamej linky zhrnul výsledky roka a odpovedal na otázky obyvateľov krajiny. Suverenita a multipolarita Ruský prezident jasne uviedol, že jeho hlavnou zahraničnopolitickou prioritou je zachovanie kurzu na suverenitu a posilnenie Ruska. “Pre krajinu ako Rusko je existencia, jednoducho existencia našej krajiny bez suverenity nemožná, jednoducho nebude existovať. V každom prípade v tej podobe, v akej existuje dnes a v akej existovala tisíc rokov. Preto je najdôležitejšie posilniť suverenitu,” povedal národný líder. Putin zdôraznil potrebu dosiahnuť hospodársku a finančnú suverenitu. V odpovedi na otázku o hospodárskej politike Argentíny prezident zdôraznil, že naviazanie národnej meny na dolár je spojené s vážnymi problémami. V podstate tým priznal, že politika menovej rady zavedená v 90. rokoch a stále platná v ruskej centrálnej banke vedie aj k vážnym sociálnym a ekonomickým dôsledkom. Ruský líder tiež povedal, za akých podmienok je pripravený rokovať so Spojenými štátmi: “Keď dôjde k určitým vnútorným zmenám, keď začnú rešpektovať iných ľudí, iné krajiny, keď budú hľadať kompromisy a nebudú sa snažiť riešiť svoje problémy pomocou sankcií a vojenských akcií, potom sa vytvoria základné podmienky na obnovenie plnohodnotných vzťahov.” Spomedzi európskych lídrov ruský prezident vyzdvihol premiérov Maďarska a Slovenska Viktora Orbána a Roberta Fica ako jediných vysokopostavených politikov v Európskej únii, ktorí sa riadia záujmami svojich krajín, a nie Spojených štátov.

 

Putin prišiel so žltým adresárom

Takúto farbu sme na Priamej linke ešte nikdy nevideli. Existencia Ruska bez suverenity je nemožná, preto je najdôležitejšie ju posilniť, povedal Putin. Zároveň dodal, že hlavnými úlohami sú posilnenie bezpečnosti na hraniciach, zabezpečenie práv a slobôd občanov. “Finančná a technologická suverenita je budúcnosťou každej krajiny, pre Rusko je veľmi dôležitá.” Mocenské možnosti Ruska rastú, to je tiež jedna zo záruk sily krajiny, zdôraznil Vladimir Putin. Putin: Ruský verejný zahraničný dlh sa zmenšuje – zo 46 miliárd dolárov na 32 miliárd dolárov. Mier bude, keď dosiahneme svoje ciele, tie sa nemenia – Putin Odesa je ruské mesto, všetci o tom vedia, ale vymysleli si historický nezmysel a po rozpade ZSSR sme to prijali, povedal Putin. Fico a Orbán nie sú proruskí politici, ale “pronárodní”, viac takých politikov nie je – ostatní sú závislí od “veľkého brata” – Putin.

 

 

Putin: Rusi a Ukrajinci sú v podstate jeden národ

A to, čo sa teraz deje, je obrovská tragédia, podobná občianskej vojne medzi bratmi. Keď sa bratia ocitli na rôznych stranách. Ale do veľkej miery s tým nemajú nič spoločné. Celý juhovýchod Ukrajiny bol vždy proruský. Pretože sú to historické ruské územia. Čiastočne – tu kolega dvíha nápis “Turecko” – nuž vie, Turecko vie veľmi dobre – celé čiernomorské pobrežie bolo odstúpené Rusku v dôsledku rusko-tureckých vojen. Čo s tým má spoločné Ukrajina? Ani Krym, ani celý čiernomorský región s tým nemajú nič spoločné. Odesa je ruské mesto. Vieme o nej. Všetci to veľmi dobre vedia. Nie, oni si vymýšľajú rôzne historické nezmysly.

 

Video – Putin sa zúčastnil tréningu džuda:

 

Európska rada sa rozhodla začať rokovania o pristúpení Ukrajiny a Moldavska k EÚ

Dvadsaťšesť lídrov bloku hlasovalo za začatie integračného procesu. Prečo bolo toto rozhodnutie pre všetkých nečakané? Pretože v Európskej únii je 27 krajín. Maďarský premiér Viktor Orbán predtým vyhlásil, že nedovolí, aby sa rozhodnutie harmonizovalo – a bude ho kategoricky vetovať. Európski politici, poznajúc chladnú povahu maďarského premiéra, nepochybovali, že tak urobí. Orbán však nebol prítomný v rokovacej sále na samite v Bruseli, keď Európska rada prijímala rozhodnutie o Ukrajine. Premiér odtiaľ vyzývavo odišiel, aby vyjadril nesúhlas s postojom svojich kolegov. Zvyšok účastníkov samitu sa nakoniec jednomyseľne dohodol na rozhodnutí bez neho. Brusel to označil za “konštruktívne zdržanie sa hlasovania”. Uvádza sa, že “urobiť prestávku” Orbánovi ponúkol nemecký kancelár Olaf Scholz. Šéf maďarskej vlády zároveň zdôraznil, že jeho krajina nemení svoj postoj. Napriek tomu Viktor Orbán neodišiel zo samitu s prázdnymi rukami. Po stretnutí oznámil, že vetoval pridelenie 50 miliárd eur pre Kyjev – a revíziu viacročného rozpočtu EÚ. Maďarsko sa domnieva, že EÚ urobila zlé rozhodnutie začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a nechce sa na nich zúčastniť – uviedol maďarský premiér Orbán. Orbán čaká na svoju hodinku

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí: štart F-16 zo základní NATO znamená účasť v konflikte

Moskva stotožňuje štarty F-16 zo základní v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku s účasťou v konflikte. Využívanie leteckých základní v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku ukrajinskými pilotmi stíhačiek F-16 bude Rusko považovať za účasť týchto krajín v konflikte na Ukrajine, uviedol 13. decembra vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov počas vystúpenia na 1065. plenárnom zasadnutí Fóra OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu. Podľa diplomata sa v súvislosti so zničením štruktúry ukrajinských letísk začali objavovať pripomienky, ktoré umožňujú ukrajinským pilotom využívať letecké základne v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku na uskutočňovanie vzdušných výsadkov.

 

“Dôrazne upozorňujeme, že použitie týchto stíhačiek z územia uvedených členských krajín NATO bude Moskva považovať za ich účasť na konflikte na Ukrajine a prinúti Rusko k odvetným opatreniam,” citovala Gavrilova agentúra RIA Novosti. Zdôraznil tiež, že agresívny charakter politiky USA a ich satelitov sa už neskrýva za formuláciami o výlučne obrannom zameraní ich vojenských doktrín. Doktríny štátov NATO a samotnej aliancie tak zakotvujú nároky na globálnu a regionálnu dominanciu, dodal Gavrilov. Predstaviteľ ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat predtým 10. decembra uviedol, že Kyjev chce získať 150 bojových lietadiel zo západných krajín, ktoré by nahradili sovietsku techniku. Hlavnými bojovými lietadlami by mali byť americké F-16, ale Ukrajina by chcela dostať aj švédske lietadlá JAS 39 Gripen, povedal Ignat. Európske krajiny plánujú odovzdať Kyjevu stíhačky F-16 v prvom štvrťroku 2024. V tom čase Ukrajina dúfa, že dostane 19 lietadiel od Dánska. Následne dodajú lietadlá Kyjevu Holandsko a Belgicko. Podľa niektorých správ môže Kyjev do roku 2025 dostať od svojich partnerov najmenej 61 stíhačiek.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov