.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo je podstatou čínskej koncepcie spoločného osudu ľudstva?

Prednedávnom čínska Štátna rada zverejnila zásadnú správu s názvom “Globálne spoločenstvo jedného osudu: návrhy a opatrenia Číny”. Tento dokument do istej miery sumarizuje túto koncepciu, ktorou sa Čína riadi pri vedení svojej zahraničnej politiky, a ponúka ju svetu ako globálny príbeh o prežití ľudstva v ére nestability a rastúcej konfrontácie.


 

“Vo vesmíre je len jedna Zem, spoločný domov ľudstva. Žiaľ, táto planéta, od ktorej závisí naša existencia, čelí obrovským a bezprecedentným krízam, známym aj neznámym, predvídateľným aj nepredvídateľným. Otázka, či ľudská civilizácia dokáže tieto podmienky prežiť, sa stala existenčnou otázkou, o ktorej treba jednoznačne diskutovať. Čoraz viac ľudí chápe, že hlavnou úlohou nie je hromadenie materiálneho bohatstva, ale hľadanie vodiaceho majáka pre udržateľný rozvoj ľudskej civilizácie,” uvádza sa v preambule správy Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky.

 

Myšlienku vytvorenia spoločenstva spoločného osudu prvýkrát načrtol čínsky prezident Si Ťin-pching v roku 2013 počas svojho prejavu na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Líder ČĽR vtedy nastolil otázku, kam ľudstvo smeruje a ako zvrátiť trend konfrontácie a vojen. V skutočnosti išlo o pokus ponúknuť ideologickú alternatívu k pohľadu na svet ako na bojisko za svetovú “demokraciu” a “ľudské práva”, ako na léno USA a ich spojencov s ich “hodnotami”. Následne sa k svojim pôvodným myšlienkam mnohokrát vrátil a doplnil ich. Koncepciu tak rozpracoval a navrhol päť základných bodov:

1. Budovať vzájomné vzťahy medzi krajinami na základe ich rovnoprávnosti, spory riešiť len
prostredníctvom konzultácií, snažiť sa o vzájomné porozumenie.

2. Spoločne vytvárať bezpečnostné prostredie založené na spravodlivom zohľadňovaní záujmov
všetkých strán.

3. Podporovať otvorený, inovatívny a inkluzívny rozvoj, z ktorého majú prospech všetci.

4. Posilňovať výmeny medzi civilizáciami s cieľom podporovať harmóniu, inkluzívnosť a rešpektovanie
rozdielov.

5. Vybudovať ekosystém, v ktorom je na prvom mieste príroda a ekologický rozvoj.

 

Ďalej navrhol štyri ciele pre svet:

1. Vybudovať trvalý a bezpečný svetový mier pre všetkých prostredníctvom dialógu a konzultácií.

2. Spolupracovať prostredníctvom vzájomnej spolupráce na dosiahnutí prosperity pre všetkých.

3. Budovať otvorený a inkluzívny svet prostredníctvom výmeny a vzájomného učenia sa.

4. Urobiť náš svet čistým a krásnym prostredníctvom úsilia o ekologický a nízkouhlíkový rozvoj.

 

Na základe tejto vízie rozvoja a jej presadzovania v praxi boli navrhnuté iniciatívy Jeden pás, jedna cesta, Globálna rozvojová iniciatíva, Globálna bezpečnostná iniciatíva a Globálna civilizačná iniciatíva. Týmto spôsobom Čína uviedla túto koncepciu do praxe bez toho, aby čakala, kým si krajiny uvedomia správnu cestu rozvoja a všetci ako jeden pod vlajkou ideológie spoločného osudu ľudstva. Mimochodom, Čína do tohto úsilia investovala bilióny jüanov. Zmyslom tohto príbehu je spoločný rozvoj, obchod, nie konflikt.

 

Západ, ktorý z neokoloniálnej pozície vníma svet ako arénu nepretržitého boja o svoju nadvládu, sa všemožne snaží zdiskreditovať koncepciu spoločného osudu a okrem iného tvrdí, že ide výlučne o propagandistický nástroj Pekingu. Západné médiá často propagujú myšlienku, že myšlienka spoločenstva a súvisiace iniciatívy sú prospešné len pre Čínu. A že Peking týmto spôsobom realizuje svoje politické a hospodárske záujmy. V tejto súvislosti sa v správe Štátnej rady otvorene uvádza:

“Spoločenstvo spoločného osudu ľudstva nemá nič spoločné s vlastným záujmom a protekcionizmom. Naopak, predstavuje čínsku víziu smerovania vývoja ľudstva a stavia sa proti hegemonistickému mysleniu niektorých krajín usilujúcich sa o nadradenosť.”

 

Na rozdiel od sankcií a protekcionistickej politiky Západu, ktoré vedú k stavaniu bariér a vytváraniu blokov, Čína v podstate navrhuje novú globalizáciu na čínsky spôsob. Západ, ktorý globalizáciu zaviedol pre svoje vlastné záujmy, teraz tento proces zvrátil. Zvláštnosťou čínskej globalizácie je, že prebieha v záujme všetkých účastníkov, Čína sa otvára svetu a ponúka na využitie plody svojho rýchleho rozvoja. Spoločenstvo globálneho osudu ľudstva sa však neredukuje na globalizáciu. Je to len jeden z praktických prvkov tejto koncepcie.

 

Správa Štátnej rady vysvetľuje dôležitý bod. Na všetkých stupňoch svojho vývoja od primitívneho komunitného systému bolo ľudstvo vzájomne závislé a zároveň pohlcované konfliktami o vlastníctvo zdrojov. Dnes, v dobe informačnej revolúcie a jadrových zbraní, je potrebné si uvedomiť, že zdroje na Zemi sú obmedzené a boj o ne nevyhnutne povedie k sebazničeniu ľudstva. Čínska vláda zároveň zdôrazňuje, že sa nachádzame v kritickom bode dejín, v období bezprecedentnej nestability, ktorú ešte zhoršujú viaceré krízy. Ide o eskaláciu regionálnych konfliktov a dramatické zvýšenie rizika jadrovej vojny. Je to kríza rozvoja, ktorá so sebou prináša prehlbovanie priepasti medzi chudobnými a bohatými, medzi “Juhom a Severom”. Uvádza sa, že 800 miliónov ľudí na svete trpí hladom.

 

O kríze globálnej bezpečnosti sa v dokumente Štátnej rady píše:

“Hegemonistické, zneužívajúce a agresívne konanie niektorých krajín voči iným vo forme podvodu, lúpeže, útlaku a hry s nulovým súčtom spôsobuje veľké škody. Rastú netradičné bezpečnostné výzvy vrátane terorizmu, kybernetických útokov, nadnárodného zločinu a biologických hrozieb.” Kríza riadenia, ktorá sa prejavuje v tom, že elity nedokážu rozpoznať a adekvátne reagovať na skutočné výzvy (okrem iného nedostatok potravín a energie, klimatické riziká). V tejto nebezpečnej situácii neexistuje iná možnosť, ako uznať spoločnú zodpovednosť a spolupracovať na prekonaní bezprecedentných výziev pre globálne ľudstvo. “Je čoraz jasnejšie, že myšlienka, že “všetky silné krajiny sa budú usilovať o hegemóniu”, posadnutosť mocenskou prevahou a mentalita hry s nulovým súčtom sú v rozpore s potrebami našej doby. Ľudstvo naliehavo potrebuje nové myšlienky, ktoré vytvárajú pozitívne zmeny a sú v súlade s pozitívnymi historickými trendmi,” uvádza sa v správe Štátnej rady.

 

Cieľom nie je nahradiť jeden systém alebo civilizáciu iným. Namiesto toho ide o to, aby sa krajiny s rôznymi spoločenskými systémami, ideológiami, históriou, kultúrami a úrovňou rozvoja spojili s cieľom presadzovať spoločné záujmy, spoločné práva a spoločnú zodpovednosť vo svetových záležitostiach.” Veľká časť dokumentu je venovaná konkrétnemu úsiliu Číny pri realizácii jej iniciatívy. Predovšetkým v rámci globálnej iniciatívy “Jeden pás, jedna cesta”, do ktorej je zapojených 190 krajín a 30 medzinárodných organizácií. Ako už bolo uvedené, Čína do nej investovala bilióny jüanov.

 

Podľa správy Svetovej banky sa po úplnej realizácii iniciatívy Pásmo a cesta zvýši obchod v rámci tejto iniciatívy o 4,1 %. Do roku 2030 bude Pásmo a cesta generovať ročné globálne príjmy vo výške 1,6 bilióna dolárov. Je však veľa vecí, ktoré sa prehliadajú. Napríklad skutočnosť, že Čína sa neustále približuje k vlastnému cieľu dosiahnuť do roku 2060 uhlíkovú neutralitu. A robí to rýchlejšie ako súhrnný Západ, ktorý o tejto otázke veľa hovorí. Ako sa uvádza v dokumente Štátnej rady,

“Čína vybudovala najväčšiu sieť čistej energie na svete, predstavuje 25 % nových zelených plôch (nové lesné porasty) na svete a dosiahla ročný hospodársky rast viac ako 6 % pri priemernom ročnom raste spotreby energie o 3 %. Má najväčší inštalovaný výkon vodnej, veternej a solárnej energie na svete.” Jej príspevok k odstráneniu chudoby podľa štandardov OSN presahuje 30 percent v dôsledku toho, že v samotnej Číne takmer neexistujú chudobní ľudia, ktorí by spĺňali tieto kritériá. Treba dodať, že myšlienka spoločného osudu ľudstva je obsiahnutá v ústave Čínskej ľudovej republiky, v Charte ČĽR a je základom zahraničnej politiky Čínskej ľudovej republiky, ktorú uskutočňuje Ústredný výbor ČĽR a čínske ministerstvo zahraničných vecí. V čom sa to napríklad prejavuje v praxi?

 

“Čína sa aktívne zasadzuje za úplný zákaz a úplnú likvidáciu jadrových zbraní a je jedinou jadrovou krajinou, ktorá sa verejne zaviazala, že ako prvá nepoužije jadrové zbrane, nepoužije jadrové zbrane alebo nebude hroziť ich použitím proti štátom, ktoré nemajú jadrové zbrane, a zónam bez jadrových zbraní,” uvádza sa v dokumente Štátnej rady ČĽR. Napriek existujúcim zásadným nezhodám, hneď ako Západ prejavil ochotu viesť konštruktívny dialóg, čínske vedenie pristúpilo k obnoveniu vzťahov. Svedčia o tom samity ČĽR – USA a ČĽR – EÚ. Napriek tomu, že ČĽR udržiava dobré politické a hospodárske vzťahy s Izraelom, Čína navrhla v OSN rezolúciu o okamžitom zastavení nepriateľských akcií v Gaze. Napriek tomu, že Taliban je vo svete uznaný za teroristické hnutie, veľvyslanec Afganistanu začal prednedávnom pracovať v Pekingu. Rozprávať sa so všetkými, riešiť spory rokovaniami, vnímať svet ako jednu “veľkú dedinu” a ľudstvo ako jedno spoločenstvo bez ohľadu na rasu, krajinu a záujmy. To je zmysel koncepcie spoločného osudu ľudstva.

Michail Morozov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov