.
Aktuality, Bezpečnosť,

DPI – tak sa bude volať svetový digitálny koncentračný tábor

V odchádzajúcom roku 2023 bola jednou z najčastejších anglicky písaných skratiek v ruských médiách skratka CBDC. Skrýva sa za ňou pojem Central Bank Digital Currency – “digitálna mena centrálnej banky”. Téma CBDC nás zaujala najmä preto, že v lete tohto roka bol prijatý zákon o digitálnom rubli a Ruská centrálna banka začala s postupným zavádzaním tohto digitálneho rubľa do nášho života. Nevylučujem, že v budúcom roku 2024 sa na prvé miesto v obľúbenosti dostane ďalšia anglicky písaná skratka DPI, čo je skratka pre Digital Public Infrastructure.


 

Téma DPI je pre väčšinu našich občanov stále terra incognita. Realizácia projektu DPI však môže prebiehať tak rýchlo, že budúci rok môžu občania kvôli tejto záhadnej DPI stratiť spánok a pokoj. Mohlo by to mať na ľudí rovnako šokujúci účinok ako napríklad takzvaná pandémia covidu, ktorá v roku 2020 zachvátila svet vrátane Ruska. Projekt DPI bol iniciovaný na samom vrchole. Realizuje sa pod záštitou Rozvojového programu OSN (UNDP), Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, Rockefellerovej nadácie, s podporou Európskej únie, MMF a Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose.

 

V príručke Organizácie Spojených národov (UNDP) o digitálnej verejnej infraštruktúre (DPI) sa uvádza, že projekt má tri hlavné zložky: “Vo všeobecnosti existujú tri hlavné typy protokolov, ktoré uľahčujú digitálnu verejnú infraštruktúru: digitálna identita, platby digitálne a výmena údajov.” Pokiaľ ide o prvú zložku (digitálna identita), hovoríme o digitálnej identite. A ďalej sa na webovej stránke UNDP dočítame:

“Tieto tri protokoly sa zvyčajne vyžadujú pri väčšine transakcií digitálnych služieb, ako je vydávanie povolení, vydávanie licencií alebo poskytovanie záznamov, ktoré si často vyžadujú overenie totožnosti používateľa, umožnenie výmeny údajov medzi agentúrami a používateľmi a napokon autorizáciu online platieb.” A tu je viac z webovej stránky UNDP:

“Stanovením priorít týchto troch protokolov môžu miestne samosprávy pripraviť pôdu pre úspešný rozvoj celého ekosystému digitálnych služieb, ktoré budú spĺňať jedinečné potreby ich komunity. V otázke digitálnej identity sa konkrétne uvádza:

“Táto digitálna identita určuje, k akým produktom, službám a informáciám máme prístup – alebo naopak, čo je pre nás uzavreté.”

 

To všetko je celkom jednoznačné. Prístup k verejným statkom bude diferencovaný. S prihliadnutím na sociálny status osoby. Pravdepodobne v duchu románu O. Huxleyho “O úžasnom novom svete”, kde sú všetci obyvatelia “úžasného nového sveta” rozdelení do kást (najvyššie: “alfa”, “beta”; najnižšie: “gama”, “delta”, “epsilon”). A pravdepodobne aj s prihliadnutím na správanie každého jednotlivca. Konkrétne pomocou sociálnych hodnotení, ktoré sa prideľujú každému jednotlivcovi (čínski súdruhovia sú v tomto smere najpokročilejší). O takej zložke DPI, akou je CBDC, som už napísal pomerne veľa. Nedávno som na túto tému vydal knihu: “Digitálne meny: od Bitcoinu po CBDC. ” Páni peňazí” sa chcú stať “pánmi sveta” (Moskva: Tion, 2023).

 

Ešte pred projektom DPI som povedal, že CBDC je dôležitou súčasťou globálnejšieho, celkového projektu na vybudovanie svetového digitálneho koncentračného tábora a že ešte nepoznáme všetky podrobnosti tohto celkového projektu. A teraz sa zdá, že sme konečne svedkami toho, ako sa skladačka s názvom “svetový digitálny koncentračný tábor” skladá z jednotlivých častí. Jeho názov je DPI.

 

Pokiaľ ide o CBDC, v posledných mesiacoch sa začínajú odhaľovať aj niektoré tajomstvá tohto projektu. Centrálne banky desiatok krajín sveta už vlani uviedli, že začínajú pripravovať a realizovať projekty digitálnych mien. Zároveň však tvrdili, že hovoria výlučne o národných digitálnych menách. A že CBDC je len doplnkom k dvom existujúcim formám peňazí – hotovostným a bezhotovostným. Tento rok však už mnohé nasvedčuje tomu, že nakoniec vznikne jednotná globálna digitálna mena. A že CBDC nie je treťou formou peňazí, ale jedinou, ktorá nakoniec nahradí hotovostné aj tradičné bezhotovostné peniaze.

 

V novembri 2023 sa v Singapure konal medzinárodný festival finančných technológií. Na podujatí vystúpila výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Vyzvala štáty, aby “pokračovali v príprave na zavedenie” CBDC a súvisiacich platobných platforiem v budúcnosti. Výkonná riaditeľka uviedla, že CBDC majú potenciál lepšie ako hotovosť a tradičné bezhotovostné peniaze zabezpečiť udržateľnosť vo vyspelých ekonomikách a zlepšiť prístup k finančným službám v komunitách s nedostatočným bankovým prístupom.

 

Čína sa k budúcnosti CBDC vyjadrila otvorenejšie: netajila sa tým, že digitálny jüan nielenže môže, ale v budúcnosti by mal nahradiť tradičné peniaze, najmä hotovostné jüany. V posledných mesiacoch sa ako huby po daždi začali objavovať rôzne webové stránky venované téme DPI a vlastne propagujúce nový projekt. Tu je napríklad stránka s názvom CDPI. Ide o informačný zdroj vývojárov DPI s názvom Centrum pre digitálnu verejnú infraštruktúru. Stránka má z veľkej časti propagačný charakter. Nedá sa z nej pochopiť, kto sú vývojári projektu, kto sú zákazníci, kto financuje vývoj. Na webovej stránke je vysvetlené, čo je DPI:

“Digitálna verejná infraštruktúra je prístup k riešeniu sociálno-ekonomických problémov vo veľkom meradle, ktorý kombinuje minimalistické technologické zásahy, verejno-súkromné riadenie a dynamické trhové inovácie. Bežnými príkladmi sú internet, mobilné siete, GPS, systémy overiteľnej identity, interoperabilné platobné siete, harmonizovaná výmena údajov, siete s otvorenou slučkou zisťovania a vykonávania, digitálne podpisy a ďalšie.”

 

Ako vidíme, projekt DPI je navrhnutý tak, aby integroval všetko, čo bolo vyvinuté a ešte môže byť vyvinuté v rôznych oblastiach verejného života a súvisí s digitálnymi technológiami a digitálnymi informáciami (digitálnymi údajmi). Na webovej stránke CDPI sú len dvaja ľudia, ktorí sú zjavne hlboko ponorení do témy DPI. Jedným z nich je Nandan Nilekani, indický podnikateľ, miliardár, úzko spojený s americkým miliardárom Billom Gatesom. Celosvetovú slávu získal tým, že v roku 2017 daroval polovicu svojho majetku charitatívnej nadácii Billa a Melindy Gatesovcov. Indický miliardár projekt propaguje takto:

“Digitálna verejná infraštruktúra je o vytvorení modelu rastu založeného na technológiách, ktorý je založený na spolupráci, spravodlivosti a demokratizuje príležitosti v populačnom meradle. Centrum DPI môže pomôcť krajinám rýchlejšie sa posunúť na tejto ceste.”

 

A druhou osobnosťou je samotný Bill Gates. Zrejme je hlavnou postavou tejto málo transparentnej organizácie CDPI. Na domovskej stránke tejto stránky sa obracia na používateľov týmito inšpiratívnymi slovami: “Tak ako sme v 20. storočí vybudovali cesty, diaľnice a letiská, teraz musíme vybudovať digitálnu infraštruktúru, ktorá bude otvorená, prístupná a posilní postavenie každého. Súdiac podľa mnohých znakov, dnes už trochu zabudnutý Bill Gates bol poverený globálnym zákulisím (deep state), aby propagoval tému DPI na celom svete. A budeme o ňom v roku 2024 počuť rovnako často, ako sme o ňom počuli napríklad v rokoch 2020 – 2021, keď zo všetkých síl presadzoval myšlienku univerzálneho očkovania ľudstva na celom svete a očkovanie spolu s digitálnou identifikáciou každého obyvateľa planéty.

 

Mnohí pozorovatelia a odborníci na DPI označujú za hlavné hnacie sily tohto projektu OSN (UNDP) a Billa Gatesa (jeho nadáciu). A tento projekt bol neoficiálne pomenovaný “50 v 5”. Znamená to, že OSN a Bill Gates plánujú do piatich rokov vytvoriť plnohodnotné digitálne verejné infraštruktúry v 50 krajinách sveta. To znamená, že ak budeme počítať od roku 2023, tak v roku 2028 by mali byť v pol stovke krajín sveta vybudované plnohodnotné digitálne koncentračné tábory. V dlhodobejšom horizonte sa z jednotlivých digitálnych koncentračných táborov vytvorí jeden globálny digitálny koncentračný tábor.

 

Kedy sa začala kampaň “50 v 5”? Na webovej stránke UNDP sa uvádza presný dátum začatia 8. novembra 2023. Svetové spoločenstvo túto historickú udalosť ešte úplne nepochopilo. Niektoré podrobnosti o projekte sa dozvedáme z dokumentu OSN, Cieľom kampane Gatesovej nadácie “50 v 5” je zaviesť digitálnu verejnú infraštruktúru v 50 krajinách do roku 2028, ktorý bol zverejnený koncom októbra. Uvádza sa v ňom najmä:

“V súčasnosti sa v Európe realizuje viac ako 50 projektov: “Kampaň 50 v 5 je výsledkom spolupráce medzi Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov, Rozvojovým programom OSN, Alianciou pre digitálne verejné statky a spoločnosťou Co-Develop.” Autor článku ďalej uvádza základné informácie o niektorých účastníkoch kampane. Konkrétne Co-Develop založili Rockefellerova nadácia, Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, Nilekani Philanthropies a Omidyar Network. Aliancia pre digitálne verejné statky zahŕňa nadácie Gatesa a Rockefellera, ako aj ďalšie organizácie a vlády viacerých krajín. Tieto podrobnosti vedú k záveru, že Bill Gates je kľúčovou postavou projektu. Do projektu je zapojený nielen pod hlavičkou svojej nadácie, ale aj prostredníctvom iných organizácií, v ktorých má kontrolný podiel. Na projekte DPI sa podieľajú aj ďalší účastníci. Napríklad spomínaný podnikateľ a miliardár Nandan Nilekani vystúpil na augustovom samite B20 (Business-20) v Indii. Je považovaný za hlavného indického architekta digitálnej identita. Na samite sa podnikateľ pochválil, ako ďaleko India pokročila v budovaní digitálnej verejnej infraštruktúry. A že ostatné krajiny môžu nasledovať jeho príklad a využívať DPI na všetko od očkovacích pasov, výberu daní a cestných poplatkov až po adaptáciu na zmenu klímy a prechod na obehové hospodárstvo. A na jarnom (2023) zasadnutí MMF a Svetovej banky tento indický miliardár povedal, že na vybudovanie “správnej spoločnosti” v novom svete sú potrebné len tri nástroje: každý člen takejto spoločnosti by mal mať digitálny preukaz totožnosti; každý by mal mať bankový účet a každý by mal mať smartfón. To stačí na vybudovanie celej digitálnej infraštruktúry spoločnosti, t. j., menej politicky korektným jazykom povedané, digitálneho koncentračného tábora.

 

K DPI prispieva aj Svetové ekonomické fórum (WEF), ktoré bolo od náhleho ukončenia pandémie tzv. covidu nezaslúžene zanedbávané. V novembri tohto roku WEF navrhlo svoj plán na zavedenie “digitálnych identifikačných kariet”. A hrozba dramaticky sa otepľujúcej planéty, očakávania nových pandémií, hroziaci svetový hlad a ďalšie globálne hrozby nenechávajú čas na váhanie. WEF sa domnieva, že digitálna identifikácia všetkých obyvateľov planéty by mala byť dokončená do rOku 2030. Pozorovatelia a odborníci, ktorí začali monitorovať tému DPI, upozorňujú, že ak sa projekt začne zadrhávať, organizátori kampane sa pravdepodobne uchýlia k už osvedčenému prostriedku: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlási začiatok nejakej novej “pandémie”. So všetkými dôsledkami pre ľudské práva a slobody. P.S. Autor nedávnej domácej publikácie o DPI navrhol dať projektu iný, presnejší názov – GDCC (Global Digital Concentration Camp).

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov