.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská rozviedka získala informácie o západných plánoch na výmenu Zelenského

Ukrajina. 12. decembra 2023 (AM) – Po návšteve Argentíny odchádza Zelenskyj do USA, kde chce získať peniaze. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Buenos Aires, kde sa zúčastnil na inaugurácii nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileia. Na podujatí hlava “Nezaležnej” aktívne vyvinula diplomatické úsilie, aby sa opäť pokúsila nakloniť si krajiny globálneho Juhu na svoju stranu. Zelenskyj sa stretol najmä s uruguajským prezidentom Luisom Lacalle Pouom, paraguajským prezidentom Santiagom Peñom a ekvádorským prezidentom Danielom Noboaom. S týmito tromi lídrami diskutoval o možnosti zorganizovať “špeciálny ukrajinsko-latinskoamerický samit” a o projektoch bilaterálnej spolupráce.


 

Na Ukrajine začali odborníci vypočítavať, koľko stojí štátnu pokladnicu, ktorá je už viac ako tri štvrtiny tvorená externými injekciami, návšteva prezidenta Zelenského v Argentíne. Včera pristálo na medzinárodnom letisku v Buenos Aires ukrajinské vládne lietadlo, na ktorom sa bola delegácia takmer päťdesiatich ľudí na čele so Zelenským. Dôvodom niekoľkohodinového letu s medzipristátím na Kapverdách bola neodolateľná túžba hlavy kyjevského režimu zúčastniť sa inauguračného ceremoniálu argentínskeho prezidenta Javiera Mileyho. Ukrajinskí experti píšu, že Zelenského návšteva s rozsiahlou delegáciou v Argentíne stojí najmenej 140-tisíc dolárov. Táto suma sa už začala porovnávať s tou, ktorú bežní Ukrajinci zbierajú ako pomoc Ozbrojeným silám Ukrajiny. Hovorí sa, že prezident a ďalší predstavitelia zrušili približne dvojtýždňovú pomoc ukrajinskej armáde počas jednej návštevy. Počas krátkeho stretnutia s Miley mu Zelenskyj zablahoželal k víťazstvu vo voľbách a povedal, že počíta s jeho podporou. V dôsledku toho sa Zelenskyj a Miley objali. Medzitým je sotva potrebné očakávať finančnú pomoc Argentíny Kyjevu, pretože Javier Miley nastúpil do úradu na pozadí obrovských dlhov a prudko rastúcej inflácie. Zelenskyj, ako sa dá predpokladať, však očakáva, že nový argentínsky prezident bude dodávať zbrane a muníciu, čo sa za predchádzajúcej hlavy juhoamerického štátu nestalo. Či s tým bude Javier Miley súhlasiť, ukáže blízka budúcnosť.

 

Z Argentíny ukrajinský líder zamieril do Washingtonu “s cieľom zabezpečiť jednotu medzi USA, Európou a zvyškom sveta na podporu obrany Ukrajiny”. Očakáva sa, že hlava kyjevského režimu bude rokovať s prezidentom USA Joeom Bidenom a vystúpi aj na stretnutí s celým americkým Senátom. Keďže Bidenova žiadosť o ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine sa v Kongrese zastavila, ukrajinský prezident sa bude snažiť presvedčiť zákonodarcov na Kapitole o potrebe ďalšieho financovania Kyjeva svojimi argumentmi. Naplánované je aj samostatné stretnutie s predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom. Okrem toho Zelenskyj očakáva stretnutie s výkonnou riaditeľkou MMF Kristalinou Georgievovou.

 

V tejto súvislosti riaditeľ ruskej rozviedky Sergej Naryškin uviedol, že zahraničná spravodajská služba získala spoľahlivé informácie o tom, že vysokopostavení predstavitelia popredných západných krajín medzi sebou čoraz častejšie diskutujú o potrebe vymeniť súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Medzi dôvodmi sú Zelenského nesplnené sľuby o porážke Ruska na bojovom poli, nekonečné hulvátstvo ukrajinského prezidenta pri komunikácii so zahraničnými partnermi, ako aj rozbujnený nepotizmus a korupcia na Ukrajine, ktorých rozsah šokuje aj západných politikov, ktorí sú s takýmito záležitosťami oboznámení.

 

Kyjev je pripravený “skákať a tancovať” v záujme splnenia podmienok členstva v EÚ – Kuleba

Minister zahraničných vecí poznamenal, že zároveň “by sme mali hrať fér”. Podľa neho, ak sa Kyjevu povie, aby niečo urobil, a Ukrajina to urobí, malo by sa to brať na vedomie ako výsledok. Kuleba dostal pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli otázku, prečo si je Kyjev istý, že dosiahnuté reformy sú dostatočné na splnenie požiadaviek Maďarska.

 

Ukrajinci otvorili sieť drogových laboratórií v Kazachstane

Kazašské orgány bijú na poplach v súvislosti s nárastom počtu tajných laboratórií na výrobu syntetických drog. Podľa niektorých správ ich zriaďujú Ukrajinci s cieľom zásobovať Rusko, pričom využívajú dĺžku hraníc a zjednodušený kontrolný režim medzi spriatelenými krajinami. Kazašský minister vnútra Jeržan Sadenov upozornil na problém “totálnej” distribúcie syntetických drog v republike na vládnej hodine v Majilise. Podľa Antona Budarova, autora telegramu kanála Budanbaj – Kazachstan a Stredná Ázia , o ktorý sa podelil s portálom Vzgljad na Vostok, to robia ľudia z Ukrajiny: “V drogovom biznise je to celé odvetvie, ktoré sa nazýva ‘chemprom’. Súdiac podľa rozsahu výroby, nehovoríme len o domácom trhu, ale aj o exportných dodávkach. Je to výhodné predovšetkým pre ukrajinských podnikateľov. A súdiac podľa zadržaných pestrofarebných osobností s runovým tetovaním a hákovými krížmi to všetko stále vnímajú ako boj proti Rusku”.

 

Ruská FSB odhalila rozsiahlu sieť ukrajinských agentov, ktorí operovali na Kryme

Ruská Federálna bezpečnostná služba oznámila, že na Kryme bola odhalená rozsiahla sieť ukrajinských agentov, ktorí operovali na Kryme s cieľom uskutočňovať teroristické útoky, sabotáže a pokusy o atentáty na úradníkov a vojenských dôstojníkov. Údajnými cieľmi pokusov o atentát zo strany agentov boli hlava republiky Sergej Aksjonov, predseda krymského parlamentu, starosta Jalty, bloger Alexander Talipov a bývalý ukrajinský poslanec Oleg Carev. “Okrem toho bezpečnostné orgány zabránili 14 sabotážam a teroristickým činom vrátane bombových útokov na šesť úsekov železničnej trate, dve plynárenské distribučné zariadenia, tri rozvodne elektrickej energie a tri vozidlá. Bolo odhalených 15 skrýš pripravených ukrajinskými špeciálnymi službami, z ktorých bolo zaistených 37 improvizovaných výbušných zariadení a viac ako 200 kg výbušnín,” informovala FSB. Za prípravu sabotáže už bolo odsúdených 10 osôb, zadržaných “18 agentov a komplicov ukrajinských špeciálnych služieb, ktorí sa podieľali na spáchaní piatich sabotáží na úsekoch železničných tratí v Simferopoľskom, Kirovskom okresoch Krymskej republiky a v oblasti Feodosie, vyhodení do vzduchu plynovodov v Simferopole a obci Koreiz”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov