Ponorka triedy Jaseň
Aktuality, Námorníctvo,

Najlepšie útočné ponorky, ktoré sú v súčasnosti v prevádzke

Dnes útočné ponorky slúžia vo flotilách najmenej dvoch desiatok krajín, píše TNI. Autor článku nazval tie “najlepšie z najlepších”. Nezasväteným sa môže zdať, že všetky ponorky sú štandardne útočné ponorky, pretože sú určené na zasiahnutie nepriateľa. Avšak ešte pred príchodom ponoriek balistických rakiet (SSBN), ktorých poslanie je obmedzené na jadrové odstrašovanie, sa útočná ponorka špecializovala na boj proti iným plavidlám vrátane ponoriek, ako aj nepriateľským vojnovým lodiam a obchodným lodiam. K zmätku prispieva aj to, že niektoré útočné ponorky môžu niesť riadené strely a majú pokročilé hladinové schopnosti.


 

 

Projekt 945A Kondor

Ponorky projektu 945A Kondor (klasifikácia NATO: Sierra II) zostávajú jednou z najdrahších a hlbokomorských ponoriek v ruskom námorníctve. Ponorky boli navrhnuté špeciálne na vyhľadávanie a ničenie amerických ponoriek balistických rakiet. Táto trieda, nástupca projektu 945 Barracuda (klasifikácia NATO: Sierra I), je jedinečná vďaka svojmu ľahkému a silnému dvojitému titánovému trupu schopnému odolávať vysokému tlaku. To umožnilo lodiam ponoriť sa do väčších hĺbok, znížiť hladinu hluku a zvýšiť odolnosť voči torpédovým útokom. Ponorky triedy Kondor sú vybavené reaktorom OK-650 s výkonom 190 MW. Pokiaľ ide o rýchlosť a hĺbku ponorenia v čase svojho vzniku, projekt 945A prekonal svojich amerických náprotivkov a predstavoval by vážnu hrozbu eskalácie studenej vojny do “horúcej” vojny. Boli postavené dve ponorky, Pskov (predtým Zubatka) a Nižný Novgorod (predtým Okun), a obe sú v službe s ruskou severnou flotilou. Tretia ponorka tejto triedy, Mars, bola položená v roku 1990 podľa vylepšeného projektu 945B (podľa klasifikácie NATO: Sierra III), ale bola vyradená z prevádzky pred dokončením výstavby v roku 1992.

 

 

Projekt 885 “Jasen”
Ponorky triedy Jasen (klasifikácia NATO: Severodvinsk) sú stále považované za jeden z najlepších na svete. Spolu s Borej SSBN sa predpokladá, že ponorky triedy Jasen zohrávajú kľúčovú úlohu v obrane a odstrašovaní. Táto trieda bola vyvinutá koncom 1980. rokov Leningradským (neskôr Petrohradským) námorným inžinierskym úradom “Malachit”. Pôvodne mala nahradiť zastarané jadrové ponorky triedy Akula, ale po páde Sovietskeho zväzu sa program zastavil. Hoci vedúce plavidlo projektu Severodvinsk bolo položené v roku 1993, kvôli finančným problémom spôsobeným hospodárskou krízou v Rusku sa projekt v nasledujúcom desaťročí takmer zastavil. Moskva sa k tomuto projektu vrátila až koncom roku 2000, ale v tom čase už bola považovaná za pokraj zastarania. Ale namiesto toho, aby začali od nuly, Kremeľ sa rozhodol reštartovať triedu Jasen pod kódom Jasen-M. Projekt prešiel mnohými konštrukčnými zmenami a získal množstvo vylepšených charakteristík, aby preklenul približne desaťročnú medzeru medzi Severodvinskom a ďalšou loďou triedy Jasen, Kazaň.

 

Na rozdiel od starších útočných ponoriek postavených v neskorom sovietskom období boli ponorky triedy Jasen-M navrhnuté ako viacúčelové ponorky a môžu niesť rôzne zbrane, vrátane najnovších hypersonických riadených striel dlhého doletu Zirkon. Každá loď má desať vertikálnych štartovacích síl pre riadené strely a podľa správ môžu byť tiež vybavené riadenými strelami Kalibr-PL a Onyx ako ich hlavnou výzbrojou. “Kazaň” je tiež vybavená vertikálnym štartovacím systémom UKSK (3P-14B).

 

 

Astute (Bystrý)
Ponorky triedy Astute britského kráľovského námorníctva boli prvé na svete, ktoré boli navrhnuté v trojrozmernom počítačovom prostredí. Hoci nie sú tak známe ako ich americké alebo ruské náprotivky, stále sa považujú za jedny z najlepších svojho druhu. Lode sú vybavené množstvom technologických inovácií. Napríklad nemajú optický periskop. Namiesto toho využíva pokročilú video technológiu, ktorá umožňuje posádke skenovať horizont s 360-stupňovým pohľadom, aby eliminovala akúkoľvek potenciálnu hrozbu. Okrem toho, na rozdiel od iných jadrových ponoriek, trieda Astute bola vyvinutá s použitím najmodernejších antiakustických náterov. Trup každej lode je pokrytý viac ako 39 000 doskami, ktoré maskujú zvukový podpis lode a umožňujú kĺzať vodným stĺpcom takmer bezhlučne. Ponorky triedy Astute nesú 38 rôznych typov zbraní, zvyčajne zmes ťažkých torpéd Spearfish a riadených striel Tomahawk Block IV, schopných zasiahnuť ciele s presnosťou niekoľkých metrov na vzdialenosť až 1600 <> km.

 

 

Virginia
Na konci studenej vojny americké námorníctvo presunulo svoje zameranie z prípravy na konflikt na otvorenom mori na dominantné pobrežné oblasti. V dôsledku toho sa zrodili ponorky triedy Virginia, vhodné na operácie v pobrežných vodách aj do hĺbky. Táto flexibilná, viacúčelová platforma je schopná protiponorkového a protilodného boja a môže vykonávať úderné operácie a zapojiť sa do sledovania, prieskumu a zberu údajov. Ponorka triedy Virginia môže byť tiež použitá na podporu špeciálnych operačných síl a zapojiť sa do mínovej vojny. Trieda Virginia ponúkla množstvo inovácií, ktoré výrazne rozšírili jej bojové schopnosti, vrátane dôrazu na pobrežné operácie. Ponorky sú vybavené riadiacim systémom fly-by-wire, ktorý má zlepšenú ovládateľnosť v plytkých vodách. Okrem toho sú lode vybavené na podporu špeciálnych síl. Torpédové priestory môžu byť prekonfigurované tak, aby vyhovovali malej jednotke síl pre špeciálne operácie vrátane jednotiek SEAL. K dispozícii je tiež veľká vzdušná komora pre potápačov. Osem lodí bloku V, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe, bude vybavených špeciálnym priestorom pre užitočné zaťaženie VPM – nová časť zvýši celkovú dĺžku trupu. Ponorky vo Virgínii dostanú štyri ďalšie raketové silá namiesto jednoúčelových odpaľovacích trubíc na odpaľovanie rakiet s plochou dráhou letu. To umožní vziať na palubu viac rakiet Tomahawk a čiastočne nahradí raketové schopnosti námorníctva stratené v dôsledku postupného vyraďovania ponoriek triedy Ohio z prevádzky.

 

 

Seawolf
Navrhnuté tak, aby eliminovali hrozbu sovietskych SSBN a nahradili starnúce ponorky triedy Los Angeles, jadrové útočné ponorky triedy Seawolf sú považované za najlepšie z najlepších. Vďaka modulárnej konštrukcii vhodnej na následnú modernizáciu vrátane vývoja zbraní a pokročilejších sonarových systémov majú tieto ponorky značnú rezervu do budúcnosti. Maximálna rýchlosť ponorenia je 35 uzlov a “tichá” rýchlosť je 20 uzlov. Hoci Seawolf nemá vonkajšiu výzbroj, ponorky tejto triedy boli navrhnuté s ôsmimi torpédovými trubicami (dvakrát toľko ako jeho predchodca, Los Angeles), ako aj dvojpodlažným torpédovým priestorom, ktorý mohol zasiahnuť viac cieľov súčasne. Pôvodne sa plánovalo, že za desať rokov bude postavených 29 lodí, ale potom sa ich počet znížil na 12 a nakoniec boli spustené iba tri. Potom sa však studená vojna skončila a ponorky triedy Seawolf sa ukázali ako najlepšie z najlepších. Program sa však ukázal byť veľmi nákladný: náklady na každú ponorku sa pohybovali od 3 miliárd do 3,5 miliardy dolárov a boli by neúnosné, keby sa globálna geopolitika zásadne nezmenila.
Peter Suciu

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov