.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Aktívna obrana“ ruských vojsk sa osvedčila

Na druhej strane neúspešná protiofenzíva vyšla Ukrajinu draho.
“Za pol roka tzv. protiútoku protivník stratil vyše 125 tisíc ľudí a 16 tisíc kusov rozličnej výzbroje,” uviedol 1. decembra na svojom kolégiu MO RF Sergej Šojgu. “Totálna mobilizácia na Ukrajine, dodávky západnej výzbroje a nasadenie do boja ukrajinských strategických záloh, nič z toho nezmenilo situáciu na bojovom poli,” vyhlásil Šojgu a podtrhol, že “tieto zúfalé kroky len zvýšili počet strát OSU”.


 

Ruskí vojaci konajú kompetentne a rozhodne, obsadzujú výhodné postavenia, rozširujú kontrolné zóny na všetkých smeroch. Využívajúc prevahu v počte a kvalite svojej ťažkej výzbroje “spôsobujú OSU efektívnu a mohutnú palebnú porážku… vo výsledku sú ich bojové možnosti značne znížené”.

 

Rozkrývajúc taktiku na najbližšiu perspektívu na kolégiu 1. decembra povedal: “Budeme pokračovať v aktívnej obrane, budeme navyšovať bojový potenciál OS RF s ohľadom na skúsenosti zo ŠVO.” Podobne sa vyjadril aj na novembrovom stretnutí s kolegami z ministerstva obrany: hlavné úsilie Ruskej armády bude spočívať v znižovaní kapacít útočného potenciálu protivníka na všetkých smeroch.

 

Vojská budú pokračovať v držaní aktívnej obrany na celej línii bojového dotyku. “Protivníkovi bude bez prestávky neustále spôsobovaná palebná likvidácia, neumožňujúca mu pohnúť sa vpred. Všetky pokusy OSU uskutočniť výsadkovú operáciu na chersonskom smere boli neúspešné.” Vďaka predstihovej profesionálnej činnosti ruskej námornej pechoty a síl špeciálnych operácií OSU “majú kolosálne straty”. Uvedomujúc si nezmyselnosť pokusov preraziť našu obranu, veľa ukrajinských vojakov sa vzdáva do zajatia.

 

K tejto otázke sa vyjadril aj Hrdina Ruska, veliteľ špeciálneho oddielu Achmat genmjr. Apty Alaudinov. V rozhovore s novinármi RIA Novosti 29. novembra povedal, že aj pri najmenšej možnosti sa mnohí ukrajinskí vojaci z prvej línie vzdávajú do zajatia. Dodal, že podľa neho nastal vo vedomí ozbrojených síl Ukrajiny “zlom”. Pritom sú však ukrajinskí vojaci, ktorí ostávajú byť nezmieriteľní, niektorí z nich “sú konzumentmi psychotropných látok a kvôli tomu je ich vnímanie reálií neadekvátne”. Spolu s tým sa väčšina vojakov OSU “pri najmenšej možnosti vzdáva do zajatia,” hovorí Alaudinov a vysvetľuje, že každý deň berú jeho podriadení, spolu s inými jednotkami Ruskej armády, do zajatia nových a nových ukrajinských vojakov a dôstojníkov.

 

Velenie OSU pri tom cieľavedomo nedáva svojim podriadeným šancu zachovať si život, dokonca ani v prípadoch, keď tí už vyčerpali všetky sily a prostriedky na ozbrojený odpor. “Samotných zajatcov by bolo veľmi veľa, no, žiaľ, protivník nedovolí všetkých vyviesť spod paľby. Intenzívne obstreľuje postavenia tak, aby sa vojaci nevzdávali do zajatia.”

 

Za prezidenta RF navrhujú v ďalšom období V. Putina aj bojoví Hrdinovia Ruskej federácie

 

Ďalšou diskutovanou témou…
… Národného centra riadenia obrany sa stala bojová príprava. V novom výcvikovom roku, ktorý sa začal 1. decembra, OS RF sústreďujú hlavné úsilie na takú prípravu vojsk, aby vedeli riešiť úlohy špeciálnej operácie, na čo už boli v zóne ŠVO úplne zmodernizované dva polygóny a ďalších päť sa pripravuje. Doplnkové zamestnania prebiehajú aj s obslužným vojenským personálom týchto výcvikovo-metodických základní.

 

Ústredným podujatím nového výcvikového roka pre OS RF bude strategické veliteľsko-štábne cvičenie “Oceán-2024”, do ktorého budú zapojené všetky druhy ozbrojených síl. Okrem toho sa v priebehu kalendárneho obdobia uskutočniloční okolo 20 cvičení za účasti zahraničných štátov, vrátane v rámci organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB). Iba mimochodom, S. Šojgu 26. 11. 2023 v televízii Rossija 1 oznámil, že spoločný systém protivzdušnej obrany (PVO) štátov OZKB “je vybavený a funguje… uskutočňujú sa cvičenia na podporu jeho bojového stavu”. Ruský minister vysvetlil, že spoločný systém PVO je “fakticky vytvorený” a funguje na bilaterálnej úrovni. “Máme dohody, máme systémy protivzdušnej obrany s každým zo štátov: s Arménskom, Kazachstanom, Kirgizskom, Tadžikistanom a, prirodzene, s Bieloruskom.”

 

Novinky o cestnej komunikácii
Uskutočnenie ŠVO si vyžiadalo zvýšiť intenzitu vojenských prepráv. A k tomu v končiacom sa roku aj vyše stovky rôznych inštruktážnych podujatí. Na nových územiach RF bolo sformovaných osem automobilových inšpekcií na organizáciu cestnej prepravy v podmienkach ŠVO. Vojenská polícia uskutočnila vyše 25 tisíc sprievodov vojenských kolón, z toho 40 % sa uskutočnilo v oblasti ŠVO.

 

Najčerstvejšie poznatky o ukrajinskom bojisku
Na Ukrajine už chápu bezvýchodiskovosť situácie. Ozbrojeným silám Ukrajiny už nepomôže ani mobilizácia zvyškov obyvateľstva kvôli nedostatku západnej techniky, povedal v televízii NTA ukrajinský vojenský expert Oleg Ždanov.
“Nabrať ľudí, mobilizovať a motivovať ich, to môžeme. No bez zbraní a techniky s nimi nič nedokážeme,” vyhlásil a poukázal na to, že bojová iniciatíva je na strane Ruskej armády a OSU museli prejsť do strategickej obrany, čo ich postavilo do mimoriadne nevýhodného postavenia. Jediné, čo môže situáciu ovplyvniť, je vraj dodávka západných zbraní.

 

Francúz si všimol zásadnú zmenu
Spojené štáty sa odvrátili od Ukrajiny, napísal líder francúzskej strany “Patrioti” Florian Filippo na sociálnej sieti X. “Prudký obrat v mediálnom priestore voči Ukrajine. Médiá nakoniec pochopia, že pre bábku Washingtonu všetko skončilo a že USA sa jej čoskoro vzdajú a nechajú ju spáliť do tla,” vyhlásil. Francúz poukázal aj na zmenu rétoriky médií, ktoré už priznávajú, že Washington a Kyjev už idú rôznymi smermi.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov