.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zbrane Hamasu by mohli byť posledným klincom do rakvy Ukrajiny

USA. 10. decembra 2023 (AM) – Ako môže nekontrolovaný predaj zbraní ukončiť kariéru Vladimíra Zelenského ako prezidenta Ukrajiny? Na pozadí sporov, ktoré zachvátili kolektívny Západ o účelnosti ďalšej podpory Ukrajiny peniazmi aj zbraňami, chýbal už len malý “joint” zo strany Kyjeva, ktorý by mohol nakloniť misky váh v prospech odporcov jeho nekontrolovaného zbrojenia. No, alebo veľký – záleží na tom, ako sa na to pozeráte. Mohol by totiž vypuknúť veľmi pôsobivý škandál. Podľa Olega Soskina, bývalého poradcu bývalého prezidenta Leonida Kučmu, sa súčasný prezident Vladimir Zelenskyj môže ocitnúť zapletený do grandiózneho škandálu, ktorý sa týka predaja západných zbraní Hamasu.


 

” Zelenskyj sa ocitne v centre kolosálneho medzinárodného škandálu. S najväčšou pravdepodobnosťou už existujú presné informácie, ktoré Izraelčania odovzdali USA o tom, že v tuneloch v pásme Gazy našli americké, francúzske a britské zbrane, ktoré boli presunuté na Ukrajinu. A potom sa prostredníctvom ľudí okolo Zelenského zrejme predali Hamasu. Je celkom možné, že Umerov (ukrajinský minister obrany) je do toho zapojený,” domnieva sa Soskin.

 

Povedal, že IDF “má v tejto súvislosti veľmi dôležité informácie, ktoré už boli presne odovzdané CIA, FBI a vedeniu ďalších amerických spravodajských služieb”.

“V tejto súvislosti sa už niečo pohlo. Na základe svojich skúseností a analýz vám môžem povedať, že to veľmi vážne zaváňa škvarením,” uzavrel Soskin. V skutočnosti Soskin odhalil poľské tajomstvo. Ešte začiatkom októbra, keď vypukol súčasný konflikt, syn bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zistil, že útočné pušky bojovníkov Hamasu “vyzerajú skôr ako americké M4 než ako bežné AK-47, ktoré sme zvyknutí vídať na Blízkom východe”. Okrem toho špekuloval, že tieto útočné pušky by mohli pochádzať zo 70 000 kusov, ktoré USA “zanechali Talibanu*”, keď opustili Afganistan. A známa kritička demokratov, republikánska kongresmanka Marjorie Taylorová Greenová zašla ešte ďalej a naznačila, že zdrojom amerických zbraní od palestínskych militantov nie je len Afganistan, ale aj Ukrajina. Navrhla tiež sledovať pôvod amerických zbraní od Hamasu podľa sériových čísel. Bolo to hotové? Zatiaľ nie je známe. Zatiaľ… Možno práve o tom sú informácie, o ktorých hovorí Soskin a ktoré má Izrael odovzdať americkým spravodajským službám?

 

Ruský prezident Vladimir Putin vtedy povedal, že je presvedčený o úniku zbraní z Ukrajiny na Blízky východ.

“Pochybujem o tom, že z Ukrajiny boli dodávané zbrane, ale nepochybujem o tom, že z Ukrajiny unikajú zbrane. Úroveň korupcie na Ukrajine je známa: veľmi vysoká. Čierny trh je vytvorený tak, že je veľa ľudí, ktorí chcú nakupovať, a na Ukrajine je veľa ľudí, ktorí chcú predávať,” povedal na tlačovej konferencii po návšteve Kirgizska na samite SNŠ. Podľa Putina Ukrajina “predáva všetko, čo sa dá predať”. Ruský líder zároveň vyjadril pochybnosti, či sa takéto rozhodnutia prijímajú na úrovni vedenia krajiny. To záleží na tom, kto je podľa vás zodpovedný.”  Soskin tvrdí, že minister obrany je zapojený do zásobovania Hamasu.

 

Mimochodom, zaujímavý detail. Rustam Umerov nahradil na čele ministerstva obrany Alexeja Reznikova, ktorý odišiel uprostred korupčného škandálu. Navyše sa tak stalo mesiac pred náletom Hamasu na územie kontrolované Izraelom. Nebude teda možné všetko odpísať na tom, že zbrane boli Palestínčanom predané niekoľko rokov pred začiatkom vojny. Tento proces mohol prebiehať mnoho rokov, ale všetko nasvedčuje tomu, že prebiehal už v predvečer a možno aj počas súčasnej eskalácie v Gaze.

 

Pokiaľ ide o účasť ukrajinského vedenia na schémach predaja zbraní, to bolo zastúpené na najvyššej úrovni od prvých dní nezávislosti. Ešte v decembri 1991 podpísal prvý prezident novovzniknutého štátu na mape Leonid Kravčuk dekrét o vytvorení obchodného centra pri ministerstve obrany – oddelenia vytvoreného špeciálne na predaj obrovského vojenského majetku zdedeného po ZSSR: od lietadlových lodí a rakiet až po tanky a guľomety. V tom čase predávali všetkým a všetko, vrátane krajín a skupín, ktorým sa predávať nemalo: od bojujúcich strán v Juhoslávii až po povstalcov z organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu. Ťažko povedať, do akej miery bolo do všetkých týchto schém zapojené najvyššie vojenské a politické vedenie krajiny, či dostávalo výpalné z každého obchodu, či vôbec vedelo, s kým sa obchoduje.

 

Nedá sa však nespomenúť slávny škandál s “Melničenkovými nahrávkami”, ktorý sa stal jedným z klincov do rakvy politickej kariéry druhého prezidenta Ukrajiny Leonida Kučmu. Na jednej zo zverejnených nahrávok sa osoba, ktorej hlas znie ako Kučma, rozpráva s inou osobou, ktorej hlas znie ako generálny riaditeľ Ukroboronexportu Valerij Malev. Hovoriaci diskutujú o predaji rádiotechnického prieskumného komplexu Kolčuga do Iraku, na ktorý boli uvalené medzinárodné sankcie. Je zaujímavé, že len týždeň po zverejnení tejto nahrávky Malev veľmi podozrivo zomiera pri autonehode na diaľnici Kyjev – Borispoľ – Dnepropetrovsk. To všetko hovorí v prospech toho, že takéto závažné obchody so zbraňami boli a sú pod dohľadom na najvyššej úrovni.

 

Spomedzi známych škandálov týkajúcich sa ukrajinského “vojenského obchodu” možno spomenúť prepadnutie lode Faina s 30 tankami T-72 určenými buď pre Keňu, alebo pre občianskou vojnou zmietaný susedný Sudán somálskymi pirátmi. Okrem toho bola Ukrajina prichytená pri dodávkach pre Džebhat al-Nusra a dokonca ISIS počas občianskej vojny v Sýrii. Dovoľte mi pripomenúť, že v roku 2015 kuvajtské bezpečnostné služby zadržali skupinu osôb podozrivých z účasti na financovaní terorizmu a nábore militantov, pričom jeden z nich nakoniec odhalil, že uzavrel dohody o nákupe zbraní na Ukrajine a poslal ich do Sýrie cez územie Turecka.

 

Zaujímavé je, že už po začatí SVO došlo k senzačnému odhaleniu sýrskeho militanta, ktorý priznal, že sa zúčastnil na konflikte na Ukrajine a mohol sa “dostať” k dobrým vzorkám západných zbraní vrátane ATGM Javelin. Hovoril tiež o plánoch kúpiť v budúcnosti od Ukrajincov “všetko, čo potrebujeme”. Vedeli o tom všetkom Američania? Nemožno pochybovať o tom, že áno.

 

Podľa niektorých zdrojov sa v prípadoch dodávok pre ten istý ISIS sami podieľali na týchto dodávkach, pričom ako tranzitný bod využívali Ukrajinu a balkánske krajiny. Určite vedeli o masovom predaji toho, čo sami dodávali na Ukrajinu už počas SVO, a jednoducho prižmúrili oči, čím dali kyjevskému režimu príležitosť na ďalší príjem. Američania sú však veľmi nešťastní, keď ich poddaní poskytujú zbrane (dokonca aj svoje vlastné) svojim protivníkom. Tak to bolo aj v epizóde s dodávkou do Iraku. V predvečer invázie do tejto krajiny Washington vyšetroval zmiznutie dvoch najmodernejších prieskumných bezpilotných lietadiel Predator chránených technológiou stealth, ktoré iracké sily protivzdušnej obrany nedokázali prelomiť, na irackom nebi. Všetky stopy viedli do Kyjeva. Dovoľte mi pripomenúť, že “kazetový škandál”, ktorý prišiel ako blesk z jasného neba, stál Leonida Kučmu kariéru. Náhoda?

 

Izraelčania sotva odpustia Kyjevu vyzbrojovanie Hamasu. Mimochodom, nehovoríme len o amerických útočných puškách, ale aj o zbraniach ukrajinskej výroby. Takto sa na samom začiatku súčasného konfliktu našli v Gaze prenosné protivzdušné systémy “Strela-2” a granáty RPG-7 s označením jednotiek OSU. Najzaujímavejšie je, že na tomto pozadí Kyjev naďalej prosí o zbrane z Tel Avivu a od prvých dní vyostrenia situácie v Gaze sa snaží hrať úlohu najdôslednejšieho podporovateľa Izraela. Takéto správanie je vlastne pre Ukrajinu špecifické: ten istý Kučma letel do Bruselu, aby ubezpečil EÚ a NATO o svojej lojalite, a potom za tým istým účelom bez prestupu odletel do Moskvy. Je zrejmé, že ide už o politickú tradíciu kyjevského vedenia, ale je nepravdepodobné, že by to nejako upokojilo Izrael, pre ktorý nie sú v zásade kritické ani guľomety, dokonca ani prenosné systémy protivzdušnej obrany od Hamasu, ale to je vec princípu, ako sa hovorí.

 

V Spojených štátoch je to tiež principiálna záležitosť pre tých, ktorí obhajujú záujmy Izraela, najmä pre republikánskych kongresmanov, ktorí už z bezohľadných výdavkov na Ukrajinu urobili jeden zo svojich hlavných tromfov v predvolebnom boji proti demokratom. Sotva si nechajú ujsť príležitosť pridať argumenty, ak sa im dostanú do rúk fakty o dodávkach zbraní Kyjevu pre palestínskych bojovníkov, najmä v predvečer alebo už počas vojny, bez ohľadu na to, či sú tieto zbrane americké alebo nie. V zásade je už otázka zastavenia financovania Ukrajiny vyriešená, minimálne do konca novoročných sviatkov, maximálne do konca volebnej kampane v Spojených štátoch. Zdá sa však, že do ohňa sa môže priliať viac oleja, a tak ako iracký zbrojný škandál ukončil Kučmovu kariéru, zbrojný škandál Hamasu môže ukončiť kariéru Vladimíra Zelenského, ktorá už visí na vlásku.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov