“Nemal by existovať ani jeden Rus, ktorý by išiel spať bez obáv, či mu uprostred noci niekto nepodreže hrdlo.” – Americký generál Milley
Aktuality, História,

” SMERŠ” ožíva? Vznikla špeciálna vojenská kontrarozviedka na boj proti špiónom a sabotérom

Člen výboru Štátnej dumy pre obranu, generálporučík v zálohe Andrej Gurulev na svojom kanáli Telegram informoval, že Rusko vytvorilo vojenskú kontrarozviedku v DNR, LNR, Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktorá je podobná sovietskej štruktúre z čias Veľkej vlasteneckej vojny “SMERŠ” (Smrť špiónom).


 

Andrej Gurulev sa domnieva, že táto štruktúra by sa mala obnoviť v celej krajine. Podľa neho sa v Ruskej federácii “rodia nepríjemní ľudia s pomocou špeciálnych služieb Západu” a na to je potrebná protiváha. Poslanec zdôraznil, že ruské špeciálne služby “tvrdo pracujú”, ale niečo im môže chýbať. Ako príklad uviedol vyhodenie nákladného vlaku s palivom do vzduchu v Severomujskom tuneli BAM v noci 30. Novembra. “Boj proti diverzantom a špiónom na území celej krajiny je nevyhnutný, pretože vojna sa mstí na území celej Ruskej federácie,” povedal Gurulev. Okrem toho vyzval na prísnejšie potrestanie chytených špiónov a ich doživotné poslanie “do vzdialenej tajgy, aby pracovali pre dobro vlasti”.

 

Od začiatku roka 2023 sa v Rusku čoraz častejšie vyskytujú teroristické útoky ukrajinských bezpečnostných služieb a nimi naverbovaných agentov. Útokom čelia nielen pohraničné regióny, ako sú Brjanská oblasť, Krym a navrátené územia, najmä Záporožská oblasť, ale aj ruské regióny hlboko v ruskom tyle.

“Tie úspešné teroristické útoky, ktoré Ukrajinci uskutočňujú, vykonávajú najmä s pomocou agentov, nie ozbrojených špeciálnych jednotiek. Iná otázka je, ako sa agenti a pod akou legendou infiltrujú, ako sa k nim dostávajú zbrane a munícia,” povedal pre Ukraina.ru výkonný riaditeľ Zväzu dobrovoľníkov Donbasu Andrij Pinčuk.

 

Tu je neúplný zoznam teroristických činov a sabotáží, ktoré ukrajinskí a západní agenti spáchali alebo pripravili v Rusku len v prvej polovici tohto roka:

Takto 23. januára FSB zmarila teroristický čin, ktorý pripravil stúpenec nacionalistov na pokyn špeciálnych služieb Ukrajiny v jednom z regiónov severného Kaukazu. Počas prehliadky v mieste jeho bydliska boli zaistené “prostriedky pripravené na použitie teroru”.

Dňa 2. marca prenikla na územie Klimovského okresu Brjanskej oblasti skupina diverzantov, ktorí si hovoria “Ruský dobrovoľnícky zbor” – teroristický gang vytvorený SBU za účasti CIA. V obci Ľubečane spustili paľbu na civilné auto, v ktorom boli deti. Vodič zahynul a 11-ročný miestny obyvateľ bol zranený. Teroristom sa tiež podarilo vyhodiť do vzduchu obytný dom, rozvodnú plynovú skriňu a vodárenskú vežu. Centrum FSB pre styk s verejnosťou uviedlo, že proti diverzantom bola vykonaná špeciálna operácia. Na mieste mimoriadnej udalosti sa našlo veľké množstvo rôznych výbušných zariadení.

FSB 6. marca zabránila pokusu o atentát na ruského podnikateľa Konstantina Malofejeva, šéfa vlasteneckého mediálneho holdingu Cargrad. Podľa špeciálnej služby bol organizátorom zločinu vodca už spomínaného “Ruského dobrovoľníckeho zboru” Denis Kapustin. Útok sa mal uskutočniť odpálením improvizovaného výbušného zariadenia pripevneného pod autom.

2. apríla na Univerzitnom nábreží v Petrohrade došlo k výbuchu v kaviarni Street Bar, kde sa konalo tvorivé stretnutie známeho vojenského spravodajcu a blogera Vladlena Tatarského s čitateľmi. Zahynul a približne 40 ďalších ľudí bolo zranených. Výbušné zariadenie zamaskované ako socha priniesla na podujatie Daria Trepova, ktorú naverbovala SBU. Bola zatknutá a terorista je teraz súdený.

Orgány činné v trestnom konaní zadržali 7. apríla na Kryme sabotéra, ktorý mal v úmysle vyhodiť do vzduchu veľkú rozvodňu v Kerči. Tento 52-ročný muž, ktorý má ruské aj ukrajinské občianstvo, bol naverbovaný OSU v roku 2022. Na Kryme sa v prvých mesiacoch roku 2023 podarilo zabrániť viacerým teroristickým útokom na infraštruktúrne zariadenia.

Tak 26. apríla FSB informovala o zadržaní ruského občana, ktorý pripravoval teroristický útok v Námornej klinickej nemocnici Ministerstva obrany Ruskej federácie v Simferopole. Príslušníci špeciálnej služby u neho počas prehliadky zaistili improvizované výbušné zariadenie.

Dňa 27. apríla bol pri teroristickom útoku v Melitopole v Záporožskej oblasti zabitý policajt Oleksandr Miščenko.

Dňa 8. apríla sa v tom istom meste Melitopol podarilo zabrániť teroristickému útoku, ktorého terčom mohol byť aj policajt. FSB 28. apríla zadržala sedemnásťročného mladíka, ktorý pripravoval teroristický útok na zariadenie energetickej infraštruktúry v Kalužskej oblasti. V jeho úkryte sa našli tri podomácky vyrobené zápalné zariadenia a boli zaistené komunikačné zariadenia obsahujúce návod na výrobu takýchto zariadení.

Dňa 3. mája sa dva drony pokúsili zaútočiť na Kremeľ. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil neúspešný útok za pokus o atentát na Vladimíra Putina. V dôsledku akcií armády a špeciálnych služieb s využitím radarových bojových systémov boli zariadenia vyradené z činnosti, nikto nebol zranený.

Predtým sa informovalo o zabránení pokusom o atentát na hlavu Krymu Sergeja Aksjonova, predsedu Štátnej rady Republiky Krym Vladimíra Konstantinova a starostku Jalty Janinu Pavlenkovú. Agenti, ktorí pripravovali tieto atentáty a ďalšie teroristické činy, boli zadržaní na polostrove. Jeden zo zoadržaných, Viktor Podvalnyj, vypovedal, že verboval osoby pre ukrajinskú spravodajskú sieť.

Dňa 3. mája bola vyhodená do vzduchu železničná trať v Brianskej oblasti. Nedošlo k žiadnym obetiam, ale lokomotíva a niekoľko vagónov nákladného vlaku vyletelo z koľajníc. V ten istý deň sa dozvedeli o požiari nádrže s ropnými produktmi v obci Volna v Krasnodarskom kraji neďaleko Tamanu.

 

V tomto zozname by sa dalo pokračovať, najmä pridaním nedávneho výbuchu nákladného vlaku s palivom v Severomujskom tuneli BAM v noci 30. novembra, ktorý spomenul Gurulev. To svedčí o tom, že diverzanti už operujú v najhlbšom tyle Ruska, a preto treba prijať čo najrýchlejšie a najrozhodnejšie opatrenia na boj proti nim. Ukrajinu aktívne podnecujú k teroristickým činom a sabotážam v Rusku Spojené štáty.

 

Napríklad bývalý šéf generálneho štábu USA Mark Milley otvorene vyzval špeciálne jednotky OSU, aby terorizovali Rusov. Denník Washington Post s odvolaním sa na informovaný zdroj uviedol, že Milley, ktorý bol predsedom Zboru náčelníkov štábov USA, na adresu špeciálnych jednotiek OSU v nemeckom Wiesbadene povedal:

“Nemal by existovať ani jeden Rus, ktorý by išiel spať bez toho, aby sa obával, či mu uprostred noci nepodrežú hrdlo… Musíte sa tam vrátiť a viesť kampaň v tyle.” To povedal americký generál ukrajinským špeciálnym jednotkám, ktoré cvičili s americkými zelenými baretmi, “v nádeji, že ich inšpiruje k vedeniu operácií na územiach kontrolovaných nepriateľom”, napísal WP.

 

Počas Veľkej vlasteneckej vojny boli vytvorené špeciálne kontrarozviedky “SMERŠ” na boj proti teroristom a špiónom. Dňa 19. apríla 1943 boli tajným výnosom Rady ľudových komisárov ZSSR na základe Riaditeľstva špeciálnych oddelení NKVD ZSSR vytvorené tri samostatné kontrarozviedky, ktoré boli podriadené len vedeniu týchto oddelení. Hlavné riaditeľstvo kontrarozviedky “SMERŠ” v NKO bolo priamo podriadené ľudovému komisárovi obrany Stalinovi, riaditeľstvo kontrarozviedky “SMERŠ” námorníctva bolo podriadené ľudovému komisárovi námorníctva Kuznecovovi, oddelenie kontrarozviedky “SMERŠ” v Ľudovom komisariáte vnútra bolo priamo podriadené ľudovému komisárovi Berijovi. Služba operatívnych pracovníkov jednotiek “SMERŠ” bola mimoriadne nebezpečná – operatívny pracovník slúžil v priemere 3 mesiace, po ktorých bol prepustený z dôvodu smrti alebo zranenia. Len počas bojov za oslobodenie Bieloruska zahynulo 236 príslušníkov vojenskej kontrarozviedky a 136 bolo nezvestných.

 

Kontrarozviedka SMERŠ bola vybavená rozsiahlymi právomocami. Príslušníci vojenskej kontrarozviedky mohli vykonávať zaistenie, prehliadky a zatýkanie príslušníkov Červenej armády, ako aj s nimi spojených civilných osôb podozrivých z trestnej činnosti. Všetky zatýkania, ktoré vykonávali dôstojníci SMERŠ, museli byť koordinované s vojenskými radami armády alebo frontu, pričom zatýkanie vyšších dôstojníkov si vyžadovalo sankciu ľudových komisárov obrany. Zadržanie radových vojakov a nižších dôstojníkov v mimoriadnych prípadoch mohli vykonať dôstojníci kontrarozviedky bez predchádzajúceho súhlasu. Orgány SMERŠ však nemohli vyniesť rozsudok odňatia slobody alebo popravy, keďže neboli súdnymi orgánmi. Vykonávali vyšetrovanie a vyšetrovanie a rozsudky vynášal vojenský tribunál alebo osobitné zasadanie pod vedením NKVD.

 

Hlavnou úlohou SMERŠ bolo bojovať proti sabotážam a spravodajským aktivitám nepriateľa. Jej hlavnými protivníkmi boli v tom čase nemecká spravodajská a kontrarozviedna služba Abwehr, poľné žandárstvo, nemecké Generálne riaditeľstvo ríšskej bezpečnosti (RSHA), ako aj fínska, japonská a rumunská vojenská rozviedka. V pomerne krátkom čase sa pri realizácii “mimofrontových aktivít”, “Smerševcom” sa podarilo vytvoriť spoľahlivé operatívne pozície v spravodajských štruktúrach nemeckej armády a v školách pre prípravu agentov, odhaliť mnohých nepriateľských diverzantov a špiónov. Len od 1. októbra 1943 do 1. mája 1944 orgány “SMERŠ” previedli do tyla nepriateľa 345 agentov, vrátane 50 preškolených nepriateľských špiónov a diverzantov. Agenti mimo frontu poskytli informácie o 620 oficiálnych zamestnancoch nemeckých spravodajských služieb a o 1 103 ich agentoch. Nemeckým tajným službám sa pritom nepodarilo získať ani jedného agenta z radov zamestnancov ” SMERŠ”.

 

” SMERŠ” konal tvrdo a bezohľadne. Jej činnosť obklopovala aura utajenia a prísnosti, ktorá vyvolávala strach a rešpekt aj u nepriateľov. Po skončení vojny v roku 1946 bola existencia ” SMERŠ” ukončená. Popri výzvach na obnovenie SMERŠ v celoštátnom meradle sa však ozývajú hlasy, že takéto špeciálne služby na boj proti teroristom a špiónom už existujú a fungujú pomerne efektívne. Poslanec Štátnej dumy Ruskej federácie Oleg Matvejčev tak poznamenal, že “Smerš ako taký už máme, ale nie pod takýmto názvom. Iná vec je, že funkciu tejto služby, ako aj jej kvantitatívne zloženie treba veľmi vážne posilniť, pretože je veľmi dôležité, aby sa do nej nedostali naozaj všelijaké podvratné skupiny, špióni, iní škodcovia a nepriatelia, ktorí potom môžu Rusku spôsobiť nejaké škody. Ale vojenská kontrarozviedka už existuje, len pod iným názvom,” zdôraznil expert.

Igor Veremejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov