.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruskí vojaci zajali ďalšiu várku tankov Leopard-2 a bojových vozidiel pechoty Bradley

Ukrajina. 10. decembra 2023 (AM) – Spojené štáty sú proti poskytovaniu ďalších zbraní a ďalšiemu financovaniu vojenského úsilia Kyjeva, píše MWM. Dôvodom sú straty, ktoré Ukrajina utrpí, a zjavné zlyhanie jej útočných operácií, píše autor. Početné nové zábery natočené na Ukrajine ukazujú, ako sa ruskí vojaci zmocnili niekoľkých kusov ťažkej techniky, ktorú členské krajiny NATO nedávno dodali Ozbrojeným silám Ukrajiny. Video ukazuje, ako Rusi jazdia na americkom bojovom vozidle pechoty Bradley a snažia sa naštartovať motor nemeckého tanku Leopard 2A4. Je počuť vojakov, ako diskutujú o možnosti naštartovať motor tanku a dopraviť ho na svoje pozície, pričom vozidlo sa javí úplne nepoškodené, akoby ho ukrajinské sily jednoducho opustili.


 

Zajatý Bradley IFV

 

Ďalšie video zverejnené na internete v ten istý deň ukazuje bojové vozidlo Bradley, ktoré jazdí po prašnej ceste, o ktorej sa predpokladá, že sa nachádza na východe Ukrajiny. Skoršie zábery zverejnené tento týždeň ukázali, že ruskí vojaci kontrolujú Bradley v sklade, o ktorom sa predpokladá, že je v Rusku, a ruská televízia tiež ukázala to isté vozidlo s bežiacim motorom. V roku 2022 bol údajne opravený v Spojených štátoch a keď sa dostal do rúk Rusov, bol plne funkčný. Prvá dávka Bradley prišla na Ukrajinu v apríli, ale odvtedy ozbrojené sily Ukrajiny stratili veľa takýchto vozidiel v boji: uvádza sa, že do konca leta stratili Ukrajinci viac ako 80 Bradleyov, z ktorých západné zdroje uznali viac ako 50.

 

 

Zábery ruských síl, ktoré sa zmocnili opustených amerických a nemeckých obrnených vozidiel, sa prvýkrát objavili začiatkom júla, hoci zostáva nejasné, či boli vozidlá úspešne dodané na ruské pozície alebo jednoducho opustené. Počet zničených obrnených vozidiel poskytnutých západnými krajinami však ďaleko presahuje počet zajatých vozidiel. Prvé zábery toho, ako Ukrajinci strácajú “Bradley”, sa objavili v júni. Novšie zábery zverejnené niekoľkými ruskými zdrojmi 22. júla ukazujú, že niekoľko takýchto vozidiel bolo zničených na frontovej línii v ukrajinskej Záporožskej oblasti.

 

 

Mnohí kritizovali úroveň brnenia Bradley dávno predtým, ako bola trieda Bradley uvedená do prevádzky. Mimoriadne vysoká úroveň zhoršenia situácie zaznamenaná na Ukrajine naznačuje, že tieto obavy boli do určitej miery oprávnené. Rozsah strát, ktoré Ukrajina utrpí, a zjavné zlyhanie jej útočných operácií viedli k tomu, že mnohí v Spojených štátoch teraz odmietajú myšlienku poskytnutia ďalších zbraní a ďalšieho financovania vojnového úsilia Kyjeva. Keďže ukrajinská ekonomika sa už fakticky zrútila, mohlo by to úplne podkopať nielen schopnosť ozbrojených síl Ukrajiny pokračovať vo vojenských operáciách, ale aj schopnosť ukrajinského štátu vykonávať aj tie najzákladnejšie funkcie.

 

Rovnako ako v prípade bojového vozidla pechoty Bradley, mnohí dlho očakávali, že tanky Leopard 2 tiež utrpia obrovské straty pri stretoch s ruskými jednotkami. Takéto odhady boli založené na výsledkoch predchádzajúcich nasadení tankov tejto triedy, najmä keď ich turecké sily použili proti militantom Islamského štátu a kurdským povstalcom v Sýrii a Iraku. Tureckí predstavitelia vtedy uviedli, že ich vojaci utrpeli “traumu” v dôsledku obrovských obetí, ktoré utrpeli pri stretoch s relatívne ľahko ozbrojenými militantnými skupinami.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny stratili mnoho tankov Leopard 2A6, najmodernejších a najpoužívanejších variantov Leoparda 2, začiatkom júna, v prvých dňoch po tom, čo sa v tlači objavili správy o jeho nasadení proti ruským silám. V Spojených štátoch sa mnohí obávajú, že povesť najlepšieho amerického tanku M1 Abrams by mohla byť vážne poškvrnená zábermi bojových strát a podľa niektorých nepotvrdených správ Američania dokonca nútia Ukrajincov, aby držali tieto vozidlá a neposielali ich na frontové línie, hoci prvé takéto tanky boli do krajiny dodané už v septembri. Krátko po správach, že tanky tejto triedy boli rozmiestnené na frontovej línii, sa začiatkom septembra objavili na internete prvé zábery ruských síl ničiacich britský Challenger 2. To znamená, že nedávno dodané americké Abramsy zostávajú jedinou triedou tankov, ktoré ešte neutrpeli straty na ukrajinskej frontovej línii.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov