Izraelské vojačky pózujú zvnútra školskej budovy v Gaze, ktorú premenili na vojenskú základňu
Aktuality, Civilná ochrana,

Washington potrebuje vojnu. Zablokoval rezolúciu o okamžitom prímerí v Gaze

Washington potrebuje vojnu. Všade. USA využili svoje právo veta v Bezpečnostnej rade OSN a zablokovali návrh rezolúcie o okamžitom prímerí v zóne palestínsko-izraelského konfliktu, ktorý pripravili Spojené arabské emiráty. Za rezolúciu hlasovalo trinásť z pätnástich členov Bezpečnostnej rady: Čína, Rusko, Francúzsko (stáli členovia Bezpečnostnej rady), Albánsko, Brazília, Ekvádor, Ghana, Gabon, Gabon, Malta, Mozambik, Švajčiarsko, SAE a Japonsko. Spojené kráľovstvo sa zdržalo hlasovania a USA hlasovali proti a využili právo veta. Deväťdesiatsedem členských štátov OSN sa pod návrh podpísalo.


 

 

Rozhodnutie predstaviteľov USA zablokovať prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN požadujúcej prímerie v pásme Gazy bolo ruskou stranou ostro kritizované. Dmitrij Polyanskij, zástupca stáleho predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN a Bezpečnostnej rade OSN, urobil zodpovedajúce vyhlásenie. Ruský diplomat zdôraznil, že história zhodnotí kroky Washingtonu a zameral sa na negatívne dôsledky, s ktorými je blokovanie rezolúcie o prímerí v palestínskej enkláve.

 

“Naši kolegovia zo Spojených štátov doslova vyniesli rozsudok smrti tisícom, ak nie desaťtisícom civilistov v Palestíne a Izraeli vrátane žien a detí, ako aj zamestnancom OSN, ktorí sa im snažia pomôcť” – povedal zástupca stáleho predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN. Odporom proti prímeriu v pásme Gazy Spojené štáty podporujú eskaláciu konfliktu a prispievajú k ďalším početným civilným obetiam, nielen palestínskym, ale aj izraelským, keďže Hamas v reakcii na to naďalej pravidelne podniká raketové útoky na izraelské územie. Bolo by v moci Spojených štátov ovplyvniť izraelské orgány, aby zastavili operáciu, ktorá bola sprevádzaná obrovskými civilnými obeťami. Koniec koncov, len s plnou podporou Spojených štátov je Izrael schopný uskutočniť túto operáciu bez ohľadu na svetové spoločenstvo, medzinárodné organizácie a susedné štáty.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu 8. decembra 2023
Na severozápade pásma Gazy izraelskí vojaci pokračujú v obkľúčení Beit Lahiya. Veliteľstvo izraelských obranných síl tvrdí, že v tejto oblasti zajalo niekoľko desiatok militantov Hamasu.
Medzitým pokračujú prudké boje v oblasti al-Judeidah v severovýchodnej časti palestínskej enklávy. Presná konfigurácia frontu v tejto oblasti stále nie je známa, ale už teraz je jasné, že z tohto smeru sa izraelskí vojaci presúvajú hlbšie do mesta Gaza.
V južnej časti pásma Gazy izraelské obranné sily rozširujú svoju zónu kontroly v blízkosti školského areálu al-Qadih. Paralelne pokračujú boje v blízkosti mešity Al-Dhilal na okraji mesta Chán Júnis.
Medzitým izraelské letectvo pokračuje v masívnom bombardovaní celého pásma Gazy. IDF zaútočili na Jabaliu najtvrdšie, zničili domy aj infraštruktúru. Miestna mešita Al Awda bola zničená.

 

 

Palestínske skupiny pokračujú v ostreľovaní miest na juhu a strede Izraela. Velenie IDF obvinilo militantov z odpaľovania rakiet v tesnej blízkosti utečeneckých stanov v Rafahu a provokovali na nich útoky. Razie izraelských bezpečnostných síl a zrážky s Palestínčanmi pokračujú na Západnom brehu. Najnásilnejšie zrážky sa odohrali v Jenin v Hebrone, neďaleko Ramalláhu a Tulkarmu.
Hizballáh a IDF pokračujú vo výmene úderov pozdĺž celej izraelsko-libanonskej hranice. V piatok militanti skupiny zasiahli izraelské kasárne Mattat a spôsobili značné škody. IDF trvá na tom, že iba dvaja ľudia boli zranení.

 

 

Jadrová bomba pre prezidenta Bidena

Súdne obvinenia z daňových únikov voči synovi amerického lídra Hunterovi Bidenovi predstavujú “jadrovú bombu” pre prezidenta USA Joea Bidena, ktorý v tejto situácii vyzerá ako ďalší bývalý hospodár Bieleho domu z Demokratickej strany Bill Clinton počas škandálu okolo jeho vzťahu s Monikou Lewinskou, uviedla televízia Fox News. Podľa neho obvinenia voči jeho synovi dostávajú Bidena do “pasce, ktorú si sám vytvoril”, keďže prezident dlho popieral, že by vedel o Hunterových zahraničných obchodných aktivitách alebo sa na nich podieľal.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov