.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky sa priblížujú k Avdiivke

Ukrajina. 9. decembra 2023 (AM) – V sektore frontu Avdiivka ozbrojené sily Ruskej federácie nedávno preukázali značné úspechy z hľadiska postupu hlboko do mesta a jeho okolia. Vyplýva to zo správ ruských vojnových korešpondentov. Jednotky ozbrojených síl Ruskej federácie sa tak priblížili k obci Očeretino. Teraz v oblasti železnice prebiehajú aktívne nepriateľské akcie. Najväčšia intenzita bojov je pozorovaná v oblasti železničného uzla. Boje pokračujú v oblasti Štěpče (Petrivske). Tu Kyjev stále drží lesné plantáže v blízkosti dediny. Na odradenie od útokov používajú Ozbrojené sily Ukrajiny tanky ako delostrelectvo. Na mape sú smery akcie ruskej armády zvýraznené červenou farbou, smery ukrajinských formácií sú zvýraznené modrou farbou a modrou farbou je označená aj cesta cez obec Orlovka do Avdiivky, ktorú používajú ukrajinské formácie ako hlavnú logistickú cestu do Avdiivky.


 

 

V oblasti obce Orlovka sa objavila koncentrácia kyjevských síl. Vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny sú prepravení do Orlovky civilnými vozidlami. Pravdepodobne ide o rezervné posily prenesené do tohto sektora frontu. Okrem toho ruské jednotky postupujú v samotnej Avdiivke. V oblasti čistiarne odpadových vôd Avdiivka je zaznamenaný pokrok asi 250 metrov. Ruské jednotky začali útoky v severnej časti dediny Ivuška 2 dača. Tam sa pechote podarilo postúpiť až do hĺbky 300 metrov. Kyjev však stále drží líniu a snaží sa zabrániť ďalšiemu postupu ruských jednotiek hlboko do záhrad.

 

 

Prehľad operácie 9. decembra 2023
V Chersonskom smere pokračujú boje pri Krynoki, ukrajinské ozbrojené sily sa napriek neustálym stratám dopĺňajú živou silou, dodávajú ju člny. Ruskí operátori UAV ich lovia na vode, najzraniteľnejší sú v momente pristátia na brehu. Počas noci sa potopilo niekoľko lodí. Pokusy Kyjeva rozšíriť zónu kontroly zlyhali. Na jeho brehu ukrajinské ozbrojené sily vybudovali systém protivzdušnej obrany a snažia sa zasahovať do práce ruského letectva, ktoré vypúšťa bomby FAB s riadením do tylových oblastí. Na Záporožskom fronte zhoršujúce sa poveternostné podmienky dočasne znížili intenzitu nepriateľských akcií a dochádzalo k vzájomnému delostreleckému ostreľovaniu. Z dôvodu nahromadenia techniky a živej sily v obci Malaya Tokmačka bola zasiahnutá vysoko výbušnými bombami. Na severnom krídle Avdeevského smeru sú bitky pri Stepovoy, Kyjev drží lesné plantáže pri dedine a používa tanky na paľbu na ruské jednotky. V oblasti Kleščeevka na juh od smeru Artemovska boli hlásené bitky o pevnosť „Ostrov“, ktorá sa nachádza vo veliteľskej výške kilometer od Kleščeevky. Prechádza ňou hlavná cesta do obce. Ruské ozbrojené sily si zachovávajú iniciatívu. V DĽR Kyjev ostreľoval Gorlovku a Doneck, na civilné obyvateľstvo bolo vypálených 35 striel, bez obetí.

 

Šéf starovercov sa v Bielom dome stretol s Blinkenom

Šéf Svetovej únie starých veriacich Leonid Sevastjanov pre RIA Novosti povedal, že v mene pápeža sa vo Washingtone stretol na neformálnych stretnutiach s americkým ministrom zahraničných vecí a zástupcom republikánskej parlamentnej väčšiny v Kongrese. Tentoraz poznamenal, že sa stretol so šéfom amerického ministerstva zahraničia v rámci špeciálnej misie pod dohľadom pápeža. V rámci nej vraj Blinken dostal signál, že Ukrajina potrebuje financie. Nie však z hľadiska zbrojenia, ale do rekonštrukcie po skončení bojových akcií.

 

Cesta staroverca L. Sevastjanova je dobrá len na jedno: stále má prístup do kancelárií Bieleho domu a k dvojstrannému konsenzu. Takýchto ľudí je málo.  Leonid diskutoval s E. Blinkenom o troch otázkach:

1. Či je Washington ochotný opraviť nové hranice Ukrajiny pozdĺž skutočnej bojovej línie.

2. Či je Kyjev pripravený bezvýhradne počúvať Washington.

3. Či Bidenova administratíva zastaví vojnu na Ukrajine pred voľbami, a ak po nich, v akom období.

 

Washington vyhlásil, že nemá v úmysle zastaviť konflikt a naďalej pokračuje vo výcviku pilotov pre stíhačky F-15, pripravuje sa v januári prideliť Kyjevu kompromisných 23 miliárd dolárov a pokračuje v ďalšom financovaní svojho vojensko-priemyselného komplexu prostredníctvom ukrajinskej kauzy. Blinken potvrdil, že má plnú kontrolu nad Zelenského administratívou a je pripravený rokovať o ukončení konfliktu najskôr po druhej vlne protiofenzívy, ktorá je naplánovaná na apríl – máj 2024. Je tu však jedno ale. Všetky tieto rozhovory Sevastjanov viedol medzi 26. 11. a 3. 12., keď si ministerstvo zahraničných vecí bolo isté, že včera Kongres schváli 61 miliárd dolárov pre Kyjev. Rovnako to bolo aj s dôverou v jednotu Zelenského úradu, ale konflikt medzi Zelenským a Zalužným vyšiel na svetlo božie a ukrajinskú delegáciu na čele s R. Štefančukom vyprevadili z Kongresu bez ničoho.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov