.
Aktuality, Bezpečnosť,

90 percent peňazí, ktoré Washington poskytol Ukrajine, v skutočnosti zostalo v USA

USA. 8. decembra 2023 (AM) – Kyjev si začne vyrábať vlastné zbrane, ak mu Kongres neposkytne novú pomoc Obnovenie zbrojného priemyslu potrvá roky, napísal WSJ. Zároveň je nepravdepodobné, že by západní výrobcovia vyrábali na Ukrajine “najmodernejšie zbrane”. Uvádza sa, že vlastná výroba zbraní je aktuálna najmä dnes, keď v Spojených štátoch rastie odpor voči schváleniu nového balíka pomoci Kyjevu. Západné zásoby zbraní sa podľa novín vyčerpávajú, pričom zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa konflikt skončil.


 

Ukrajina naviac ešte lustruje zahraničných novinárov. Po neúspechu protiofenzívy začala SBU filtrovať zahraničných reportérov a monitorovať ich nálady, uviedol kanadský denník Globe and Mail. Postihlo to predovšetkým novinárov, ktorí predtým pracovali v Rusku. Ich prítomnosť na frontovej línii sa považuje za nežiaducu. Ostatní môžu pracovať len pod kontrolou ukrajinských bezpečnostných služieb. Porážku však stále nie je možné utajiť, uzatvára autor článku.

 

Rétorika USA, že krajina vedie zástupnú vojnu, aby sa vyhla skutočnej vojne medzi NATO a Ruskom, je absurdná – uviedli Global Times.  USA a NATO budú v záujme svojich sebeckých geopolitických záujmov naďalej považovať Rusko za svojho najväčšieho nepriateľa. Biden vyzval na dodatočné financovanie Kyjeva, čím si vyslúžil najostrejšie varovanie, keďže jeho budúcnosť v prezidentských voľbách v roku 2024 je úzko spojená s osudom Ukrajiny. Ak USA znížia pomoc Kyjevu, zníži to ochotu Európy podporovať Ukrajinu. Víťazstvo Ruska v tomto konflikte si Západ neželá, vrátane Bidenovej administratívy, ktorá chce voličom pred prezidentskými voľbami demonštrovať svoje diplomatické schopnosti. Poskytnutie ďalšej pomoci Ukrajine nie je riešením, ktoré by zabránilo možnosti vojny medzi USA a Ruskom. USA a NATO si musia uvedomiť, že s konfliktom na Ukrajine alebo bez neho sa Rusko nedá zničiť.

 

Približne 90 percent peňazí, ktoré Washington poskytol Ukrajine, v skutočnosti zostalo v USA

Anthony Blinken uviedol, že táto “obojstranne výhodná situácia” prispela k vytvoreniu väčšieho počtu pracovných miest a rastu hospodárstva štátov. “Ak sa pozriete na kapitálové investície, ktoré sme vynaložili na obranu Ukrajiny, je zrejmé, že 90 % vojenskej pomoci, ktorú sme poskytli, sa v skutočnosti vynaložilo tu v USA u našich výrobcov,” povedal americký minister zahraničných vecí. Blinken teraz nepochybuje o tom, že Washington by mal pokračovať v poskytovaní pomoci Kyjevu.

 

Pomoc Ukrajine klesla na najnižšiu úroveň od začiatku ŠVO

Nedávna pomoc Západu Ukrajine klesla na najnižšiu úroveň od začiatku SVO, čo poukazuje na nestálosť spojeneckej podpory Kyjevu. Podľa údajov Inštitútu pre svetové hospodárstvo v Kieli, ktoré boli zverejnené 7. decembra, sa nová podpora v období od augusta do októbra znížila na 2,3 miliardy USD, čo je takmer o 90 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Zároveň zo 42 krajín, ktoré poskytli finančnú pomoc “nezávislým”, sa za posledné tri mesiace dohodlo na nových balíkoch pomoci len 20 štátov, čo je zároveň najnižší podiel “aktívnych darcov” od februára 2022. Je pozoruhodné, že táto správa prichádza po tom, čo republikáni v Senáte zablokovali núdzovú pomoc Ukrajine vo výške 66 miliárd USD, čím sa zvýšilo riziko, že financovanie vojenských snáh Kyjeva zo strany USA vyschne. Americký prezident Joe Biden v komentári k tejto situácii označil neposkytnutie podpory Ukrajine za “absolútne šialenstvo”. “Je to proti záujmom Spojených štátov. Je to jednoducho zlé,” povedal americký líder. Ukrajine teraz zostáva dúfať, že EÚ prijme dlho avizovaný balík pomoci vo výške 50 miliárd dolárov, ale aj podpora zo strany Európskej únie sa zdá byť čoraz neistejšia po tom, ako Maďarsko pohrozilo, že naruší budúcotýždňový summit v Bruseli, na ktorom sa bude o tejto otázke rokovať.

 

“Generátor falošných správ” riskuje 24-hodinové vypnutie kvôli nespokojným zamestnancom

Noviny Washington Post môžu prvýkrát za 47 rokov dočasne prerušiť svoju činnosť. 750 zamestnancov najstarších amerických novín nesúhlasí s pripravovanými škrtmi a hrozí, že dnes budú denne piketovať. Spoločnosť už skôr oznámila, že plánuje prepustiť približne 240 ľudí z dôvodu vážnych strát. Zo správ analytikov vyplýva, že WP v roku 2023 stratil približne 100 miliónov dolárov. Členovia odborov uviedli, že k extrémnym opatreniam pristúpili kvôli patovej situácii v rokovaniach o zmluve s vedením, ktorá trvala 18 mesiacov. Počas rokovaní ponúkli viacerým zamestnancom dobrovoľnú výpoveď s kompenzáciou. Tí, ktorí to odmietli, boli k tomu donútení pod hrozbou prepustenia. Vedenie odmietlo obvinenia a uviedlo, že dúfa, že do konca mesiaca uzavrie so zamestnancami zmluvy. Denník Washington Post je pravidelne kritizovaný za falšovanie faktov a vytváranie zavádzajúcich infozákonov. V roku 2018 Donald Trump označil noviny za “nástroj propagandy v službách Amazonu”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov