.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda je taká silná, aká nebola ešte nikdy!

Američania nemajú čo postaviť proti jej strategickým jadrovým silám. Na bojisku v zóne Špeciálnej vojenskej operácie sú badateľné charakteristické zmeny. Ruské vojská obsadzujú nové postavenia. Velitelia OSU a ich vrchný veliteľ sa chystajú prejsť na dlhú zimnú obranu. Vyhlásenia z Kyjeva obsahujú čoraz menej logiky. Sú panické. Rádio Komsomoľská pravda sa o tom rozprávalo s plukovníkom v zálohe Vladimírom Truchanom, bývalým pracovníkom Ústredného aparátu MO RF.


 

Šéf ukrajinskej rozviedky Kyryl Budanov na začiatku ukrajinskej protiofenzívy avizoval vytvorenie pozemného koridoru na Krym ešte do začiatku zimy.
– Vtedy sa javilo, že tomuto “géniovi vojenskej rozviedky” podali dobrú mapu, on si vzal nožnice a čosi z nej odstrihol. Naozaj neviem, či si pri tom niečo neodcvikol. OSU od pasívneho útoku prešli k aktívnej obrane. A cestou uskutočnili “skalnú ofenzívu pozdĺž frontovej línie”. Dosiahli tým “prielom” vo vojenskej vede.

 

Informačného šumu však bolo veľa.
– Za “šum” treba vziať zodpovednosť. Od jari 2023 sa z Kyjeva šírili vyhlásenia, že OSU rozrežú ruskú obranu. A že Kyjev “oslobodí” Krym. Nastúpila však zima a Zelenský vyhlásil, že Krym si vie “prinavrátiť jednoduchšie, ako Donbas”.

 

Uviedol, že “mentálne si prinavrátiť”.
– Jeho mentálne podlizovanie zvládne len zriedkavý narkológ. Lenže čo je z toho reálne?

 

No čo?
– Počas celosvetovo propagovanej protiofenzívy OSU ruské vojská oslobodili väčšie územie, ako si Ukrajinci dobyli späť. OSU nedosiahli na bojovom poli žiadne reálne výsledky. Nemajú sa čím preukázať, hoci im dávali peniaze, tanky, muníciu, spravodajské informácie, vrátane družicových. Nastal čas žiadať vyúčtovanie za “keš”.

 

Ukrajinská armáda však stále bojuje…
– Ak sa bránia, znamená to, že bojujú úspešne? Nie! Znamená to, že ruská armáda bojuje svojím tempom. ŠVO je pre nás jedna z najdôležitejších, no nie úplne najdôležitejšia úloha v našom živote…

 

Aké chyby minulosti sme museli opraviť?
– Posilňovať rádiolokačnú kontrolu všetkého priestoru. Čiže to, čo bolo v podstate zničené v 1990-tych rokoch.
V ZSSR bolo 950 rádiolokačných rôt a okolo stovky rádiolokačných práporov s decimetrovými stanicami práporného kompletu. Rádiotechnické vojská mali vyše stotisíc vojakov, ktorí mali totálnu kontrolu rádiolokačného priestoru. No a tému dronov kedy zabalili, pamätáte si?

 

Nebodaj i to sa udialo?
– Uvažujete krátkymi kategóriami. K špeciálnej operácii sme pristúpili na vrchole bojovej pripravenosti. No áno, nepilotované štruktúry sa aktívne skracovali a v 1990-tych rokoch bol ich smer zničený. Peňazí sa na to nedostávalo. Potom sme to dlho a mučivo obrodzovali.

 

A čo dnes?
– Na pomerne úzkej základni toho Rusko urobilo v tejto sfére veľa.

 

A okrem toho?
– Obnovili sme delostrelecké prielomové divízie. Je to koncentrácia delostreleckej paľby na prielomových úsekoch frontu. Vytvárajú sa aj prieskumno-útočné brigády.

 

Tie neexistovali?
– Nie! A ako ich kompletovať? Čím ich vyzbrojovať? Toto sa vyjasňuje počas bojových skúseností. Útočné jednotky si úspešne osvojujú taktiku. Brigády námornej pechoty, ktoré sa v 2000-ich rokoch zužovali, teraz formujeme na divízie.

 

Ukrajinský smer sme dlhé roky nepovažovali za ohrozujúci?
-Nie, na začiatku 2000-ich rokov sme tam všetko pozužovali. Vrátane 20. Armády. Už sa to obnovuje. Severozápadný strategický smer sa prebudil z kómy. Prezbrojuje sa vojnové námorníctvo. Na základe analýzy ostatných dvoch rokov sa realizuje veľa procesov.

 

Začalo sa to reformami Gorbačova?
– Áno, vtedy sme “nechceli s nikým bojovať”. Mysleli sme si, že rozsiahle bojové udalosti sa nestanú. A že možné budú len drobné operácie, niečo ako gruzínska.

 

Biden Pred pár dňami vyhlásil schopnosť vybuchnúť celý svet.
– USA nie sú schopné efektívne použiť jadrové zbrane. Súčasná štruktúra jadrových arzenálov je taká, že Američania sa boja čo i len uvažovať o nasadení jadrových zbraní.

 

Prečo?
– V roku 2014 bolo jasné, že sme sa vydali na cestu priamej opozície. A že jedným z jej elementov sa stane Ukrajina. Dalo sa to dedukovať aj podľa konania ukrajinskej vlády.

 

Z čoho sa začalo prezbrojovanie?
– Zo strategickej triády. Bola obnovená modernizácia výroby strategických bombardérov Tu-160. Chytili sme sa aj vojnového námorníctva. A po prvýkrát sme uviedli o konštruovaní zbraní “na nových fyzikálnych princípoch”.

 

Dostalo Rusko na novú úroveň Rusko aj sily strategického jadrového zadržiavania?
– Áno, pričom kvalitatívne prekonávajú ktorýkoľvek štát sveta. ZSSR takú prevahu nemal.
Americké jadrové sily degradovali v 1990-tych rokoch. Amerika sa označila za víťaza studenej vojny – takže načo im míňať peniaze na podporu hotovostnej jadrovej munície? Práve kvôli tomu dnes USA nemajú čo postaviť proti ruským strategickým jadrovým silám.

 

Chráni nás to pred konfliktom NATO?
– Vrátane. Spojené štáty majú nevýhodnú geológiu. Ak vybuchne Yellowstonská kaldera (sopečný útvar), celý svet to pocíti. Akákoľvek prírodná katastrofa je silnejšia ako človekom vyrobená.

 

Je dnešná ruská armáda silnejšia, ako sovietska?
– V strategickom jadrovom komponente áno. V ostatných momentoch to netreba porovnávať.

 

Prečo?
– Zmenila sa strategická paradigma. Na vrchole mohutnosti bol náš štát na prelome 1970-1980-tych rokov.

 

A potom?
– S príchodom Gorbačova nastala degradácia. Aj keď vtedy existovala vlastná technologická kultúra. Armádny generál Michail Mojsejev hovoril: V podmienkach Varšavskej zmluvy som mal pod velením do 11 miliónov (vojakov). A v strategických jadrových silách mal ZSSR s USA rovnováhu. No neboli sme na vrchole prevahy.

 

Tak ako dnes?
– Áno.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov