.
Aktuality, Bezpečnosť,

Môžeme “len statočne zomrieť”. Európa nie je pripravená na vojnu s Ruskom, nemá ľudí ani vybavenie”

Napriek výhražným vyhláseniam na adresu Ruska zo strany NATO a európskych rusofóbnych politikov Európa nie je pripravená na vojenskú konfrontáciu s Ruskom. Nie je na to pripravený ani Bundeswehr, jej najväčšia armáda. Priznáva to autoritatívny nemecký vojenský expert Christian Melling v rozhovore pre ZDF.


 

“Slabá pripravenosť,” spresnil Melling, “znamená, že vo vojenskej terminológii by sa bojová sila alebo obranyschopnosť NATO mala definovať prostredníctvom schopnosti odradiť Rusko od invázie – alebo, ak sa tak stane, zastaviť ho na hraniciach štátov aliancie. A NATO doteraz takúto schopnosť nemá. Na tom sa zhodujú všetky krajiny NATO.” Melling zároveň zdôraznil, že krajiny Severoatlantickej aliancie “sa zhodujú v tom, že Rusko je v súčasnosti najväčšou hrozbou. To znamená, že NATO chce predovšetkým zabrániť Rusku v realizácii jeho ambícií.

 

” V skutočnosti však Európa teraz nemá ľudí, vybavenie, velenie, štáb a kopu rôznych dôležitých drobností. Samotná Európa je teraz na veľmi nízkej úrovni obranyschopnosti”. Na vysvetlenie svojho názoru pripomenul, že nemecké “úrady sľúbili, že do roku 2025 budú mať pripravené tri divízie – ale zdá sa, že sa tak nestane. V každom prípade sú oveľa menej pripravené na boj, ako by podľa týchto ubezpečení mali byť. …. Prvá divízia – nie je pripravená, druhá divízia – pravdepodobne tiež nie… Môžeme povedať, že Nemecko neplní prijaté záväzky, ktorých splnenie od neho spojenci predsa len očakávajú.” Ani infraštruktúra Nemecka nie je schopná podporovať vojnové úsilie.

 

“Nemecko,” povedal Melling, “sa považuje za kľúčový bod, logistický uzol, ale naša infraštruktúra nie je v súčasnosti v takom stave, aby sme mohli zabezpečiť bezpečnosť vojsk počas akýchkoľvek masových presunov. No okrem toho expert pochybuje o tom, či súčasné obyvateľstvo členských štátov aliancie bude súhlasiť s prevzatím časti záväzkov na obranu územia NATO a či bude súhlasiť so všetkými zmenami, ktoré budú potrebné na umožnenie tejto obrany. Inými slovami, Melling uznal, že Nemci a obyvatelia ďalších európskych krajín vôbec nie sú ochotní znášať ťažkosti spojené so zvýšenými vojenskými výdavkami, a už vôbec nie vojenskú konfrontáciu s Ruskom. Takýto pesimistický záver vyslovujú nielen nemeckí vojenskí experti, ale aj vedúca krajina NATO – Spojené štáty.

 

“Niekoľko dní po ruskej invázii na Ukrajinu sľúbil kancelár Olaf Scholz aktivovať nemecké ozbrojené sily. Uplynuli takmer dva roky a žiadne vážne zmeny sa neprejavili,” píše popredný americký denník New York Times. Publikácia pripomína, že na vrchole studenej vojny, keď malo Nemecko takmer pol milióna vojakov, mal Bundeswehr 83 delostreleckých divízií. Keď Rusko minulý rok zaútočilo na Ukrajinu, malo len štyri. Nemecko má v súčasnosti približne 181 000 vojakov a do konca desaťročia plánuje zvýšiť túto službu len o ďalších 22 000. Zásoby munície a náhradných dielov sú stále nebezpečne nízke a ich doplnenie bude stáť miliardy dolárov.

 

“Kancelár Olaf Scholz,” píše NYT, “sľúbil oživiť nemeckú armádu, ktorá od konca studenej vojny upadá. Ústredným bodom tohto plánu bol prísľub injekcie vo výške 100 miliárd eur, teda takmer 110 miliárd dolárov, a zvýšenie vojenských výdavkov, čo sa rovnalo zemetraseniu pre krajinu, ktorá si od svojej strašnej histórie vo svete vypestovala takmer pacifistického ducha. Ale takmer o dva roky neskôr experti a vojenskí dôstojníci tvrdia, že “Zeitenwende” alebo “zmena doby”, ktorú pán Scholz s takou pompou sľuboval, je sotva vidieťeľná pre obyčajných vojakov, ktorým stále chýba aj tá najzákladnejšia infraštruktúra, munícia a vybavenie.”

 

Spravodajca NYT navštívil nemeckú vojenskú delostreleckú školu, ktorá zaberá veľkú časť vojenskej základne pri meste Idar-Oberstein v západnom Nemecku, kde sa na vlastné oči presvedčil o žalostnom stave Bundeswehru. Ukázalo sa, že škola ešte nedostala objednané náhrady za 14 pancierových húfnic, ktoré poslala na Ukrajinu. Výcvik kadetov je obmedzený, pretože nie je dostatok munície. Dve z budov základne sú prázdne a čakajú na zbúranie. Podľa poslednej parlamentnej správy, ktorú vo februári zverejnila Eva Höglová, nemecká parlamentná komisárka pre ozbrojené sily, 85 % vojenských budov potrebuje opravy. Čím dlhšie sa však výdavky odkladajú, tým menej dostane armáda za svoje peniaze, poznamenal Rodrich Kiesewetter, bývalý plukovník, ktorý teraz pôsobí v parlamentnom výbore pre zahraničné veci. Inflácia zvyšuje náklady na zbrane a muníciu a časom predražuje prevádzku ozbrojených síl. Hodnotenie pána Kiesewettera je pochmúrne. “Sme svedkami podvodu,” povedal v rozhovore pre NYT.

 

“Európa nie je pripravená na vojnu s Ruskom. Pokiaľ ide o Nemecko, expert povedal, že ak konflikt vypukne, Nemci môžu ‘len statočne zomrieť’,” citoval denník Times Sönkeho Neitzela, profesora vojenskej histórie na Postupimskej univerzite a odborníka na moderné nemecké ozbrojené sily. “Budeme stáť pri rakvách vojakov na cintoríne a budú sa nás pýtať: “Čo ste urobili?”. A budeme musieť matkám a otcom vysvetľovať, prečo si vojaci nesplnili svoju povinnosť. V prejave na Berlínskej bezpečnostnej konferencii Neitzel nazval logistiku “nočnou morou” a povedal, že môže trvať najmenej 15 rokov, kým bude Nemecko pripravené na vojnu. Poznamenal, že počty vojakov sa znižujú a ich počet je nedostatočný najmenej o 30 000. Krajina tiež potrebuje ďalších 60 000 záložníkov k existujúcim 34 000. “Potrebujeme viac peňazí. Potrebujeme viac ľudskej sily. V neposlednom rade existujú politické obmedzenia,” povedal Neitzel. “Je celkom jasné, že ak naše ozbrojené sily pôjdu do vojny, bez bezpilotných lietadiel, bez protivzdušnej obrany, bez dostatočného množstva munície jednoducho zahynú. Dali sme tento odkaz dostatočne jasne najavo vedúcim predstaviteľom krajiny? Zomrú a ich smrť budete mať na svedomí,” varoval. Neitzel uviedol, že minulý týždeň navštívil sídlo NATO v Bruseli a bol zhrozený, že rôzne spojenecké krajiny stále používajú nekompatibilnú muníciu. “Živo mi to pripomína históriu Svätej ríše rímskej národa nemeckého – ako sa tam nedokázali na ničom dohodnúť, keď museli bojovať proti Napoleonovi,” povedal. – A boli rozdrvení. Takže aj etablované subjekty môžu zaniknúť. História nás to učí.

 

Na tej istej berlínskej konferencii generál Vesa Valtonen, veliteľ brigády Pori fínskej armády, povedal, že situácia na Ukrajine znepokojivo pripomína záverečnú fázu sovietsko-fínskej zimnej vojny v rokoch 1939 – 1940. Po tom, čo na začiatku vojny spočiatku zadržali oveľa silnejšie a lepšie vyzbrojené nepriateľské sily, “Fíni aj tak padli do sovietskych mlynských kameňov a požiadali o mier”. “Udržali sme sa 105 dní, sami,” povedal Valtonen. – Posledná tretina vojny vyzerala presne tak, ako sa teraz deje na Ukrajine: bolo to vyčerpanie. Našej strane chýbali rezervy. A nepriateľ ich mal.” “Nemôžeme brať a vzdať sa. Ale nemôžeme vyhrať ani vyčerpávajúcu vojnu proti Rusku,” dodal fínsky generál.

 

Skrátka, všetci sa zhodujú v jednom: najväčšia vojenská sila v Európe – nemecký Bundeswehr – je v úpadku, NATO na Ukrajine prehráva, nie je možné vyhrať “vyčerpávajúcu vojnu” proti Rusku. Ale čo potom robiť, páNi? Napriek týmto očividným faktom však v Európe, ktorú trénujú USA, stále mienia bojovať “do posledného Ukrajinca”. Nie je im ľúto tejto “potravy pre delá”, ale čo bude potom, keď je už každému jasné, že Kyjev prehráva s prehľadom?

 

Lloyd Austin, šéf Pentagónu, ktorý prednedávnom navštívil Kyjev, nariadil Zelenskému pokračovať v boji, nech sa deje čokoľvek. Austin povedal, že Ukrajinu čaká vyčerpávajúci boj a že neexistuje žiadna špeciálna zbraň, ktorá by Kyjevu pomohla konflikt v krátkom čase vyhrať. “V konflikte, ako je tento,” povedal Austin, “neexistuje žiadna zbraň, ktorá by mohla byť čarovným prútikom. Všetko závisí od vojenských možností, ktoré máte, a od kombinácie týchto možností s inými dostupnými zbraňami, či už sú to stíhačky F-16, viacnásobné raketomety HIMARS alebo niečo iné. Všetko je to o tom, ako tieto schopnosti využijete a zosynchronizujete, aby ste dosiahli správny účinok na bojisku.” Generál Austin sa vôbec nezaoberá tým, koľko Ukrajincov zahynie na bojisku.

Nikolaj Petrov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov