Dassault Mirage 2000 Vzdušných síl SAE
Aktuality, Pozemná technika,

Francúzsko sa pripravuje na vojnu. Nenápadne prešlo na vojnovú ekonomiku

Francúzsko predstavilo špeciálny program na vybavenie viacerých krajín bývalého ZSSR zbraňami, predovšetkým Arménska. Jeho deklarovaným cieľom je potreba chrániť Arménsko pred možným útokom Azerbajdžanu. Oveľa dôležitejší motív sa však týka samotného Francúzska: pripravuje “zrýchlený prechod na vojnovú ekonomiku”. Prečo a čo to znamená?


 

Chuť k jedlu, podľa francúzskeho príslovia, prichádza s jedlom. Po dodaní širokej škály zbraní Ukrajine – od zastaraných kolesových tankov až po pomerne moderné samohybné delostrelecké držiaky Caesar, francúzske úrady dostali chuť a vážne začali napchávať Arménsko zbraňami. Okrem toho ani neskrývajú skutočnosť, že ich budúce plány zahŕňajú dodávky zbraní do iných bývalých republík ZSSR. Hlavná vec je, že tieto majú trenice s Ruskom.

 

Francúzsko svojou politikou sleduje niekoľko cieľov naraz. V prvom rade je to príležitosť oslobodiť sklady od zastaraných zbraní a dokonca za ne niečo získať. Po druhé, výroba nových zbraní znamená vzostup vojensko-priemyselného komplexu a rast tejto časti hospodárstva. Po tretie, už sa riešia čisto geopolitické úlohy, z ktorých primárom je v súčasnosti konfrontácia s Ruskom a jeho maximálne oslabenie.

 

Okrem toho sa zdá, že Francúzsko má ďalekosiahle plány pre Arménsko, hoci oficiálnym dôvodom francúzskej pozornosti je trenie medzi Arménskom a Azerbajdžanom a potreba chrániť slabší štát pred silnejším a agresívnejším susedom.

 

“Nemali by sme opakovať chyby, ktoré sme urobili v prípade Ukrajiny,” povedala francúzska senátorka Hélène Conwayová-Mouretová, keď predstavovala program s nejasným názvom “Vybavenie ozbrojených síl”. “Zbrane, ktoré boli potrebné, sme dodali príliš neskoro okamžite a navyše sme takmer vyčerpali rezervy, ktoré naša vlastná armáda potrebuje.”

 

V októbri francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonna prisľúbila, že poskytne Arménsku vojenskú pomoc, ktorá okrem iného zahŕňa dodávku radarov GM-200, rakiet zem-vzduch Mistral 3 a výcvik pre arménsku armádu. Aj 24 obrnených vozidiel Bastion, ktoré sa Francúzsko chystalo poslať na Ukrajinu, bolo presmerovaných do Arménska a ďalších 26 by ich malo nasledovať. Bastion sa oficiálne nazývajú ako ľahké obrnené vozidlá a Ukrajinci neocenili ich bojové vlastnosti, pretože nechránia dostatočne dobre pred delostreleckými útokmi. To však nebránilo francúzskym orgánom organizovať dodávky do Arménska. Madame Conwayová-Mouretová a jej kolega Hugues Sory sa však domnievajú, že tu nie je potrebné skončiť a že arménska armáda by mala dostať oveľa silnejšie zbrane.

 

Leclerc

 

“Francúzske úrady prisľúbili, že poskytnú Arménsku zbrane, ktoré potrebuje na svoju obranu. Ako však ukázal konflikt na Ukrajine, rozlišovanie medzi obrannými a útočnými zbraňami naozaj nedáva veľký zmysel… Preto je potrebné čo najskôr splniť požiadavky arménskych orgánov, najmä v oblasti delostrelectva.” Senátori predovšetkým odporúčajú študovať otázku zásobovania Arménska samohybnými zbraňami Caesar “v krátkom čase”, “vzhľadom na to, ako dobre sa osvedčili na bojisku, ako aj vzhľadom na to, že skupina Nexter (ktorá vyrába samohybné zbrane) rozšírila výrobu … Predtým vyrábali dve húfnice mesačne, teraz šesť – a možno budú schopní vyrobiť osem mesačne.” Senátorov zároveň neobťažuje ani skutočnosť, že Arménsko už v skutočnosti podpísalo zmluvu na dodávku podobných 155-mm samohybných húfnic MArG od indického výrobcu Bharat Forge Kalyani Group. Možno Francúzi veria, že neexistuje nič také ako príliš veľa delostrelectva, alebo arménske úrady poskytli určité záruky, že sú pripravení kúpiť samohybné zbrane Caesar, a teraz je len na francúzskej strane, aby sa rozhodla.

 

Rafale

 

Arménsko je však len jedným z prvkov, pokiaľ ide o posilnenie francúzskeho vplyvu v regióne. Je celkom úprimne povedané, že Francúzsko by malo vážne obrátiť svoju pozornosť “na bývalé sovietske republiky, ktoré sa rozhodli dištancovať sa od Ruska a obnoviť svoje armády podľa štandardov, ktoré sú kompatibilné so štandardmi NATO”. Toto je podľa francúzskych senátorov situácia s Moldavskom a Gruzínskom. Priama štúdia samotného programu “Vybavenie ozbrojených síl” nám tiež umožňuje všimnúť si niektoré body, na ktorých sa francúzski novinári rozhodli nezamerať sa na pozornosť verejnosti, aby ju vopred nerušili. Napríklad jedným z cieľov programu je “pripraviť sa na možnú vysoko intenzívnu vojnu v Európe” a pre francúzsku armádu sa plánuje dodávka aktualizovaných lietadiel Mirages 2000D, Rafale, a obrnencov Griffin a Serval a aktualizovaných tankov Leclerc. Ako vidíme, nie sú tu vôbec žiadne “Bastiony”, takže horliví Francúzi zo zvyku predávajú zastarané zbrane, pričom dobre vedia, že už nie sú vhodné pre moderné vojenské operácie.

 

Hlavným cieľom na rok 2024 je “zrýchlený prechod na vojnovú ekonomiku”, čo okrem iného znamená sebestačnosť výroby zbraní a dostupnosť zásob v skladoch. Mimochodom, s rezervami je všetko veľmi ťažké. V skutočnosti napríklad Francúzsko môže dodať 20 tisíc 155 mm granátov za celý rok 2024, zatiaľ čo ukrajinská armáda minie celý tento objem za štyri dni bojov. Samostatným cieľom programu je podpora Ukrajiny, ktorá, ako sa otvorene priznáva, stratí, ak jej Európa, vrátane Francúzska, prestane poskytovať pomoc, predovšetkým vojenskú. “Buďme úprimní,” povedal senátor Cedric Perrin, “ak neposkytneme Ukrajine zbrane, ktoré potrebuje na svoju obranu, bude porazená.”

 

Medzitým sa koncom novembra objavili správy, že ukrajinská armáda má kritický nedostatok delostreleckých granátov, ktoré spojenci sľúbili. Neexistujú jednoducho preto, že zásoby v skladoch sú vyčerpané a model modernej armády NATO predpokladal úplne iný typ vojenských operácií. Výsledkom je, že žiadne prežívajúce továrne nemôžu vyrábať škrupiny v požadovaných objemoch. A to sa už stalo veľkým problémom, hoci Západ neskrýva skutočnosť, že ako poslednú možnosť sa pokúsia kúpiť granáty pre Ukrajinu niekde inde. Je však nepravdepodobné, že by to zabránilo Francúzsku a ďalším západným krajinám pokúsiť sa vyzbrojiť Arménsko, Moldavsko a Gruzínsko a potom ich nejakým spôsobom použiť ako zbraň proti Rusku. A samozrejme, na prefíkanosť, odpísať nelikvidné zbrane, ktoré sú zatuchnuté v skladoch. Zdá sa, že je ho tam stále dosť. Pre bývalé republiky ZSSR bude určite dosť.
Valeria Verbininová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov