Prvý Bradley, ktorý Rusi zajali a evakuovali
Aktuality, Pozemná technika,

Aké tajomstvá odhalí zajaté bojové vozidlo pechoty Bradley

Ruská armáda prvýkrát získala americké bojové vozidlo pechoty Bradley. Táto trofej neprišla vojakom ľahko, pretože vozidlo bolo v šedej zóne – v posledných mesiacoch tam horelo asi 50 takýchto bojových vozidiel pechoty. Aké sú technické vlastnosti Bradleyho a ako môžu byť zaujímavé pre ruských inžinierov?


 

Ruská armáda bola schopná vziať americké bojové vozidlo pechoty M2A2 ODS Bradley, predtým nebolo možné zachytiť toto vojenské vybavenie, pretože bolo v neutrálnej zóne, čo sťažovalo jeho evakuáciu, takže bojovníci sa obmedzili len na odstránenie jednotlivých prvkov bojového vozidla pechoty. Zajatý Bradley patril k 47. samostatnej mechanizovanej brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny. Od začiatku leta už stratila 42 obrnených vozidiel tohto typu v bojoch, najprv na území Záporožskej oblasti a neskôr v Doneckej ľudovej republike neďaleko Avdiivky.

 

Washington poslal prvú várku Bradley na Ukrajinu v januári, pripomína RIA Novosti. Stalo sa tak v rámci dohody o vojenskej pomoci vo výške 2,85 miliardy dolárov. Moskovsky Komsomolec dodáva, že v súčasnosti je v Ozbrojených silách Ukrajiny niekoľko stoviek takýchto vozidiel. Bojové vozidlo pechoty Bradley vyrába americká spoločnosť BAE Systems Land & Armaments. Vozidlo je určené na prieskum a prepravu pechotného oddielu, jeho ochranu pred paľbou ručných zbraní, ako aj potlačenie a elimináciu hrozieb nepriateľskej pechoty. M2 pojme trojčlennú posádku: veliteľa, strelca a vodiča a môže tiež prepraviť sedem plne vybavených vojakov.

 

Pancier chráni Bradleyho pred 30 mm podkalibrovými nábojmi a RPG alebo podobnými protitankovými zbraňami. Výzbroj Bradley je typická pre tento typ bojových vozidiel. Zaujímavý môže byť aj laserový diaľkomer bezpečný pre oči (ELRF), taktický navigačný systém (TACNAV), ktorý obsahuje svetelný prijímač GPS (PLGR) a systémy digitálneho kompasu (DCS), ako aj informačný systém Force XXI Battle Command Brigade and Below (FBCB2).

 

“Bradley nám umožní lepšie sa oboznámiť s technologickou úrovňou Spojených štátov, pochopiť silné a slabé stránky tohto konkrétneho vozidla a posúdiť jeho bojové schopnosti. Je dobré, že sme ho vzali. Ale toto nie je vôbec nové auto, je staršie ako 20 rokov, čo nie je hranica amerického technologického myslenia,” vysvetlil vojenský expert Vladislav Šurygin.
“Pokiaľ ide o jeho údajne dobrú ovládateľnosť a prežitie posádky, chcem povedať: zatiaľ sme nič z toho nevideli. Videli sme, že horí rovnakým spôsobom ako všetky ostatné západné zariadenia v zóne ŠVO. Takže je nepravdepodobné, že by naši dizajnéri prevzali niečo od Bradleyho – je hlúpe vziať niečo z auta, ktoré sa vyrába viac ako 20 rokov,” zdôraznil zdroj.

 

 

“V minulosti mala naša armáda k dispozícii jednotlivé prvky Bradley, ale skutočnosť zachytenia celého vozidla je obzvlášť dôležitá. To vám umožní komplexne sa pozrieť na technické riešenia tretích strán. Teraz bude zaslaný inžinierom, ktorí ho dôkladne preštudujú. Až potom môže byť trofej umiestnená v múzeu,” povedal Alexander Artamonov, vojenský expert a špecialista na zbrane NATO.
“Bradley pochádza z obdobia studenej vojny a bol vylepšený po konflikte v Iraku. Napriek tomu, že dnes je zastaraný a v mnohých ohľadoch horší ako BMP-3, má zmysel ho študovať. Táto modifikácia amerického vozidla má zaujímavý bojový informačný a riadiaci systém,” zdôraznil expert.

 

 

“Trofej umožní našim inžinierom vyriešiť dva problémy. Po prvé, jeho výskum umožní požičať si niektoré riešenia pre domáce bojové informačné a riadiace systémy. Po druhé, štúdium Bradleyho bezpečných komunikačných kanálov ich urobí zraniteľnejšími voči našim elektronickým zbraniam. Okrem toho je zaujímavý laserový diaľkomer vozidla a jeho zameriavač s termokamerou,” uviedol zdroj.

 

“Bradleyho brnenie je vyrobené z hliníkovej zliatiny a vydrží 30 mm muníciu v čelnom zásahu. Vozidlo je vybavené 25 mm kanónom, napríklad náš BPM-3 má 100 mm a 30 mm delá. Motor trofeje je dobrý, ale pre ruský vojenský priemysel nie je zaujímavý. Hmotnosť domáceho zariadenia je tiež výrazne nižšia ako hmotnosť jeho amerického náprotivku,” zhrnul Artamov.
Rafael Fachrutdinov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov