.
Aktuality, Civilná ochrana,

O ukrajinských pomeroch. Novinár uverejnil počty súčasných politických väzňov na Ukrajine

Ukrajina, 30. novembra 2023 (AM) – Ukrajinský novinár Pavel Volkov uverejnil na kp.ru počty súčasných politických väzňov na Ukrajine. On sám, bývajúc v Záporoží, sa do roku 2022 zaoberal pomocou ukrajinským politickým väzňom, ktorí boli podozriví z proruských názorov. Za to si aj osobne posedel v ukrajinskej base, z ktorej sa mu zázrakom podarilo dostať a utiecť do Ruska. Osudy ľudí na Ukrajine však neprestal sledovať.


 

Existujú údaje, koľko je teraz na Ukrajine politických väzňov?
– Podľa údajov samotnej prokuratúry Ukrajiny, od začiatku ŠVO bolo začatých 150 tisíc trestných vecí, spojených s konfliktom. Ide o zločiny počas vojenskej služby, nepodriadenie sa, dezerciu a o nezákonné prekročenie hranice. Väčšia časť z týchto prípadov nemá spojitosť s politickými názormi.

 

Avšak 56 tisíc prípadov takúto spojitosť má. Sú tam obvinenia “vlastizrada”, “prezrádzanie údajov ruskej armáde” a tak ďalej. Najviac je takýchto prípadov v Nikolajevskej, Charkovskej a Chersonskej oblasti. Všetky tieto prípady sa končia aj konfiškáciou majetku.
Jedného kyjevského zberateľa odsúdili na 1,5 roka za to, že vyložil na sociálnej sieti zdravicu ku dňu VLKSM (Všezväzový leninský komunistický zväz mládeže). A skonfiškovali mu všetok majetok! So všetkými starodávnymi až raritnými predmetmi. V iných prípadoch babičkám dávajú za lajky v sociálnej sieti “Odnoklasniky” po päť rokov basy. Taktiež vrátane konfiškácie majetku.

 

Je úplne jedno, či si to priznáme, či nie, ale vo svete sa stále hrá len o toto. Buď bude svastika hodená do koša alebo bude z neho vybraná a uložená na piedestál

 

Na čo je Ukrajine potrebná konfiškácia? Chce ľudí zastrašiť alebo “len” obohatiť sa?
– Je na to jednoduché vysvetlenie. Ak vláda týchto ľudí vymení s Rusmi, oni už nebudú mať dôvod vrátiť sa na Ukrajinu. Súčasná Ukrajina nepotrebuje ľudí s proruskými názormi! A tí, na čo by sa vracali, ak tam už nemajú majetok? Od 1. 1. 2023 platí na Ukrajine zákon o národnej a občianskej identite, v ktorom je jasne a zreteľne postavený cieľ: zníženie počtu rusky hovoriacich, zvýšenie počtu ukrajinsky hovoriacich, kritický vzťah k sovietskym a ruským dejinám, orientácia na Európu…

 

Západ prehovoril o mieri na Ukrajine “výmenou za územie”: Čo to znamená a ako odpovie Moskva?
Plukovník Viktor Baranec rozoberá článok Bloombergu o územných ústupkoch Ukrajiny.
– Americká agentúra Bloomberg už dávno nadobudla imidž nejakej informačnej výlevky Bieleho domu, štátneho oddelenia a aj Pentagonu. Ja by som to povedal ešte inak: táto agentúra čiastočne vystupuje v úlohe hádajúcej sa táravej babičky pri americkom “dvore” alebo v úlohe schopného dezinformátora. Ten na objednávku alebo vhadzuje do priestoru pekne zabalený nezmysel, aby diskreditoval protivníkov USA, alebo rozšíri vo svetovom informačnom priestore testovacie balóniky (na zistenie reakcie politikov a vojakov).

 

Prečo o tom teraz píšem?
Lebo práve teraz je na to dôvod. Práve teraz totiž agentúra vydala zvedavé vyhlásenie, ktorého zmyslom je zistiť ako narastá počet Ukrajincov, ktorí sú ochotní odstúpiť Rusku niektoré svoje územia výmenou za mier. Nie je to nová idea. Už neraz ju vyslovovali ústa Američanov či mnohých natovských politikov a generálov. Znie ako vzorec – mier výmenou za územie. V tomto prípade je možné, že agentúra Bloomberg, poflakujúca sa pri dverách Bidena, Blinkena a Austina, niečo zaňuchala. Práve preto zverejnila túto informáciu, prikrývajúc sa sociologickými údajmi z Ukrajiny. Lenže, ak sa naozaj posudzuje výmena ukrajinských území za mier, tak vzniká otázka – aké územia je potom Kyjev (na radu USA) ochotný Rusku prepustiť?

 

Poďme o tom uvažovať!
Ja by som napríklad začal hovoriť o siedmich územiach: je to Charkovská, Donecká, Luganská, Záporožská, Chersonská, Odeská a Nikolajevská oblasť. Je to v poriadku?

 

Toto sú však len moje predpoklady. Pripusťme, že Moskva postaví práve túto podmienku: sme pripravení ísť na rozhovory s Kyjevom, ak bude ochotný odísť z týchto území? Alebo, ako minimum, odísť z tých oblastí a republík, ktoré sú podľa Ústavy RF už ruskými územiami? A to je DĽR, LĽR, Záporožská a Chersonská oblasť.

 

Je tu však ďalšia veľmi dôležitá otázka
Kyjev územia ustúpi, no ostatná časť Ukrajiny potom môže zostať rovnako banderovsko-teroristickou? Kde sa pravdepodobne objavia americké, poľské a iné vojenské základne, ba dokonca možno aj jadrové zbrane! Kto nám dá záruky, že sa to nestane? Hoci práve takéto podmienky predpokladá plán na demilitarizáciu Ukrajiny. Je Kyjev pripravený posudzovať takéto otázky “spod sukne” USA? Vrátane vzorca “mier výmenou za územie”, o čom sa lišiacky preriekla agentúra Bloomberg? Navyše, je vôbec Moskva ochotná hovoriť o tom na takejto úrovni, za takýchto podmienok? Uvidíme. Odpovede by sme na to mohli dostať pomerne skoro.

 

Osobne si myslím, že táto úvaha plk. Vitkora Baranca je úplne scestná a protikladná voči pôvodnému plánu na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny. Naplniť ho znamená nepripúšťať žiadne výmeny toho, či onoho na čokoľvek! O takýchto výmenách môžu uvažovať len slabosi, resp. tí, ktorí im skáču na lep.

 

Rusko na Ukrajine už nehrá len o demilitarizáciu a denacifikáciu jej územia. Hrá tu aj o svoje renomé! Buď ho svet začne vnímať ako subjekt, s ktorým sa nehodno zahrávať, alebo ako štát, s ktorým je možné za istých okolností aj vytrieť si…
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov