.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fínsko začalo cvičenie na zabratie ruského územia

EÚ vyslala na fínsko-ruskú hranicu ďalšie jednotky agentúry Frontex . Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž vyslala do Fínska 50 príslušníkov pohraničnej stráže, ako aj ďalší personál a vybavenie, napríklad hliadkovacie vozidlá, s cieľom posilniť kontrolu na hraniciach krajiny. Okrem príslušníkov pohraničnej stráže sú v tíme aj špecialisti na registráciu žiadateľov o azyl, ako aj odborníci na papierovanie a tlmočníci, informuje vysielateľ Yle. Časť zamestnancov agentúry Frontex pricestovala do Fínska 28. novembra a väčšina z nich začne pracovať na východnej hranici krajiny v polovici týždňa, uviedla Yle. Agentúra Frontex oznámila plány na vyslanie ďalších pracovníkov na fínsko-ruskú hranicu 23. Novembra. Doteraz tam pracovalo len desať zamestnancov agentúry.


 

 

Fínsko vedie cvičenie na zabratie ruského územia

Krajiny NATO vykonávajú v oblasti Baltského mora cvičenie Freezing Winds 23. Začala sa aktívna fáza manévrov, do ktorej je zapojených približne 5 000 vojakov, 30 lodí a približne 20 lietadiel a vrtuľníkov. Severoatlantická aliancia nacvičuje zamínovanie a obojživelné vyloďovacie operácie, do ktorých by sa malo zapojiť 300 príslušníkov americkej námornej pechoty. Súčasné cvičenie je pozoruhodné tým, že po prvýkrát vedie vojská Fínsko, ktoré sa nedávno stalo členom západného bloku.

 

 

Švédsky minister obrany pomenoval počet lodí pridelených na “odstrašenie” ruského námorníctva”Toto je signál pre Rusko”: švédsky minister obrany pomenoval počet lodí pridelených na “odstrašenie” ruského námorníctva
– Korvety triedy Visby. Švédsko sa ešte nestalo členom NATO, ale je pripravené aktívne sa spolu s alianciou podieľať na “zadržiavaní” Ruska. Predovšetkým sa rozhodlo o pridelení ďalších lodí na spoločné hliadky v Baltskom mori. Je to signál pre Rusko, ktorý má odstrašujúci a stabilizačný účinok – povedal minister obrany Paul Yongson.

 

Podľa neho, citovaného publikáciou PAP, bude od decembra tohto roku hliadky v Baltskom mori vykonávať spoločná skupina lodí severských krajín, pobaltských štátov a Holandska pod vedením Británie. Zároveň bol pomenovaný počet vlajok pridelených na “zadržiavanie” ruského námorníctva – 20 vojnových lodí. Švédsko pošle najmä dve raketové korvety triedy Visby. Spoločná skupina bola označená ako Spoločné expedičné sily (JEF). Ako vysvetlil vedúci vojenského oddelenia, takáto veľká skupina umožní organizovať ochranu “kritickej infraštruktúry” v Baltskom mori, najmä podmorských potrubí a telekomunikačných káblov. Vytvorenie novej flotily bolo dohodnuté s NATO. Vyhodenie plynovodu Nord Stream do vzduchu a zničenie plynovodu a káblov medzi Estónskom a Fínskom sa uvádzajú ako dôvody na organizovanie zvýšenej dane na mori.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov