.
Aktuality, História,

Irak po Saddámovi Husajnovi – krajina tisícich a jedného problému

Irak, 28. novembra 2023 (AM) – Irak je už druhou generáciou, ktorá zažila vo svojom živote len málo dobrých vecí. Len za polstoročie prežil tri krvavé vojny, desaťročie pod tvrdými medzinárodnými sankciami, po ktorom nasledovalo desaťročie zahraničnej vojenskej okupácie s obrovským počtom mŕtvych, zranených, utečencov a vysídlencov….


 

So začiatkom “budovania nového, demokratického Iraku” museli Iračania čeliť invázii IS, hrozba občianskej vojny medzi sunnitmi a šiítmi sa stala reálnou. Kvalita života klesla na katastrofálnu úroveň, pričom bezprecedentne vzrástol počet strán a rôznych hnutí, z ktorých mnohé majú vlastné ozbrojené sily. Postupné vládne krízy, kolaps vládnutia, búrky a obsadenie parlamentu, obliehanie štátnych inštitúcií – to všetko sa stalo rutinou. Zdalo sa, že moderného irackého občana ťažko prekvapia udalosti, ktoré by inak boli klasifikované ako mimoriadne. Rozsiahla korupcia, ktorá zachvátila krajinu, už bežných občanov neprekvapuje, ani keď ide o spreneveru miliárd dolárov zo štátnej pokladnice, a medzi obvinenými sú vysokopostavení úradníci až po podpredsedov vlády, ministrov, guvernérov a veliteľov zložiek ozbrojených síl a generálov nižších hodností. Ukázalo sa však, že Iračanov má ešte čo prekvapiť.

 

Federálny súdny dvor 14. novembra vydal rozhodnutie o pozastavení výkonu funkcie niekoľkým vysokopostaveným osobám vrátane podpredsedu vlády a ministra plánovania, ministra priemyslu a nerastných surovín, ministra kultúry, cestovného ruchu a archeológie, ako aj o zbavení poslanca Leisa al-Duleimiho imunity a zrušení jeho poslaneckého mandátu. Ale nielen jeho – podobné rozhodnutie bolo prijaté aj voči predsedovi Rady reprezentantov (parlamentu) Mohammedovi al-Halbusi! Podľa vyhlásenia rozhodnutie nadobudlo účinnosť 14. novembra a “je konečné a záväzné pre všetky orgány”. Predseda federálneho parlamentu je treťou najdôležitejšou postavou v pyramíde moci a je zrejmé, že hlavný úder je namierený proti nemu.

 

Mohammed al-Khalbusi bol zvolený za predsedu Rady reprezentantov v septembri 2018 a v januári 2022 bol opätovne zvolený na ďalšie funkčné obdobie. Je členom “Národného irackého hnutia za reformy a rozvoj” a zároveň lídrom Strany pokroku. Počas svojho dlhoročného pôsobenia v politike nebol zapletený do jediného korupčného škandálu, ktorých Irak nemá málo. Zrazu je tu súdny rozsudok založený na “dôkazoch o falšovaní, zneužívaní právomocí a zlom finančnom hospodárení”, ktoré poskytol poslanec parlamentu Basim Hashem. Sám seba označuje za nezávislého, ale mnohí v Iraku si ho spájajú s bývalým premiérom Núrim al-Málikím. Práve táto osoba je v Iraku otvorene obviňovaná nielen zo skorumpovanosti, ale aj zo zrady záujmov krajiny.

 

Čo Federálny súd ani v najmenšom nezaujímalo. Samotný al-Halbúsí v komentári k nečakanému rozhodnutiu súdu ho označil za “čudné” a “nerešpektujúce ústavu”. Prisľúbil, že sa bude súdiť, aby ochránil svoje ústavné práva, a uviedol, že ide o pokusy destabilizovať krajinu. Medzitým už Strana sunnitského pokroku vydala vyhlásenie, že jej predstavitelia odstúpia z federálnej vlády, odmietnu sa zúčastňovať na zasadnutiach vládnej koalície a prestanú sa zúčastňovať na politických aktivitách v krajine. Podľa ústavy “nového Iraku”, napísanej v roku 2003 pod diktátom vtedajšieho najvyššieho vládcu, Američana Paula Bremera, môže byť prezidentom krajiny len Kurd, premiérom len šiít a predsedom parlamentu len sunnita.

 

Existuje mnoho verzií, čo bolo skutočným dôvodom takéhoto mimoriadneho kroku justičných orgánov, ale žiadna z nich sa zatiaľ nepotvrdila. Najpravdepodobnejšia je, že skupina N. al-Málikího sa snaží odvrátiť pozornosť od nejakej inej osoby, ktorej vyšetrovanie by mohlo viesť k veľkým problémom. Koniec koncov, N. al-Málikí nielenže naďalej zostáva v politike, ale opakovane hovoril o svojej túžbe opäť viesť kabinet. Samozrejme, že boj proti korupcii je vecou nanajvýš potrebnou a v podmienkach “demokratického Iraku” aj arcidôležitou. Odvolanie šéfa zákonodarného zboru a ukončenie právomocí predsedu parlamentu na základe rozhodnutia súdu však bolo správou, ktorá zatienila všetky správy o ďalšom ostreľovaní americkej vojenskej základne Ajn al-Asad v provincii Anbár, hoci minulý mesiac došlo k takmer dvom desiatkam takýchto útokov s použitím bezpilotných lietadiel a NUR, čo je najvyšší počet za niekoľko rokov.

Anton Veselov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov