.
Aktuality, Námorníctvo,

Na americký torpédoborec zaútočila raketa v Arabskom mori

USA, 27. novembra 2023 (AM) – Na torpédoborec amerického námorníctva zaútočila raketa v Arabskom mori Centrálne velenie USA uviedlo, že útok prišiel z oblastí Jemenu kontrolovaných skupinou Húsíov. V noci 27. novembra boli vypálené dve balistické rakety na americký torpédoborec Mason, ktorý reagoval na núdzové volanie z tankera Central Park v Adenskom zálive. Tanker Central Park bol 26. novembra unesený neznámymi osobami v Adenskom zálive. Objavili sa správy, že loď napadli piráti. Bolo zistené, že prevážala kyselinu fosforečnú. K zodpovednosti za tento incident sa neprihlásila žiadna skupina. Teraz bol tanker prepustený. Informáciu potvrdil majiteľ firmy Zodiac a americké námorníctvo, ale nikto presne nešpecifikoval, ako bolo plavidlo oslobodené. Podľa Fox News únoscov zadržala americká armáda s podporou japonského námorníctva.


 

 

Úderná skupina amerického námorníctva vstúpila do Perzského zálivu

Úderná skupina lietadlových lodí amerického námorníctva vedená lietadlovou loďou USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) s jadrovým pohonom vstúpila v nedeľu do vôd Perzského zálivu a prešla cez Hormuzský prieliv. Informovala o tom tlačová služba Ústredného veliteľstva ozbrojených síl USA (CENTCOM). Druhá americká lietadlová skupina vedená lietadlovou loďou USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) bude vo vodách Perzského zálivu, aby “zaistila bezpečnosť plavby”. To oznámil CENTCOM. Úderná skupina bude zároveň naďalej monitorovať situáciu na Blízkom východe a pôsobiť ako akýsi “strašiak” pre tých, ktorí sa chcú postaviť proti Izraelu, ktorý pod rúškom Spojených štátov pokračuje v ničení pásma Gazy.

 

 

Izrael je presvedčený, že v prípade ohrozenia židovského štátu tretími krajinami Spojené štáty okamžite využijú obe skupiny lietadlových lodí na neutralizáciu hrozby. Uviedol to hovorca Peter Lerner. Podľa neho Spojené štáty nikdy “nenapínajú svaly”. Pripomeňme, že v súčasnosti na Blízkom východe existujú dve skupiny lietadlových lodí amerického námorníctva, obojživelná útočná loď s námornými expedičnými silami a strategická jadrová ponorka. Washington deklaruje, že nemá v úmysle zasahovať do konfliktu a úlohou zhromaždených síl je zabrániť zasahovaniu “tretích krajín” do konfliktu.

 

 

27. november – Deň ruskej námornej pechoty
Všetci mariňáci (hovorovo nazvaní), ktorí v súčasnosti slúžia v ruskej armáde alebo slúžili v námornej pechote v minulosti, veteráni námornej pechoty dnes oslavujú svoj profesionálny sviatok. Bola založená v roku 1995 rozkazom vrchného veliteľa ruského námorníctva. Odvtedy Rusko oslavuje Deň námornej pechoty 27. Novembra. Tento dátum bol vybraný na oslavu, pretože v tento deň v roku 1705 hlava ruského štátu Peter Veľký nariadil zorganizovať pluk “námorných vojakov” v krajine, predtým takéto vojenské formácie neexistovali. Avšak ešte skôr, v roku 1698, sa posádka vojnovej lode “Oryol” stala prvou jednotkou námorného zboru v Rusku. Uplynuli viac ako tri storočia, ale aj dnes štruktúra vytvorená autokratom naďalej existuje a účinne plní svoje povinnosti brániť vlasť. Myšlienka výsadku vojenských jednotiek na pobreží z námorných lodí však Rusom nepatrí. Po prvýkrát sa v Británii objavili jednotky špeciálne vytvorené na takéto účely. Obojživelné útoky sa však uskutočňovali dávno predtým. Môžeme spomenúť napríklad starovekých gréckych bojovníkov, škandinávskych Vikingov alebo španielskych dobyvateľov. Sovietski vodcovia zrušili námorníkov dvakrát, v roku 1918 a v polovici 1950. rokov, ale čoskoro bola táto chyba opravená a námorníci sa opäť objavili v štruktúre ozbrojených síl štátu. Ukázali sa obzvlášť jasne a hrdinsky počas Veľkej vlasteneckej vojny. Dnes sa ruskí námorníci aktívne zapájajú do špeciálnej vojenskej operácie, ktorá prebieha na Ukrajine a v Novorusku.

 

 

V roku 1968 boli pri pobreží Ghany zadržané dve sovietske rybárske lode

Snažili sa obviniť sovietskych námorníkov z prevážania zbraní, ale žiadne nemali. A ani tam žiadne nemohli byť. Potom jednoducho povedali, že sovietski rybári porušili pobrežnú zónu Ghany. Všetkých námorníkov poslali do väzenia. Ruskí diplomati sa ich šesť mesiacov snažili dostať von. Potom zapli ekonomickú páku – prestali do tejto krajiny dodávať ropné produkty. Námorníci však stále trpeli vo väzení. Neustále bitie a ponižovanie, mimoriadne chudobná strava, aby nemreli hladom. Trpezlivosť krajiny sa napokon vyčerpala. Vojenská eskadra vrátane ponorky odišla do Ghany. Na prístavisku Takardi boli delá lodí vyzývavo uvedené do pohotovosti. Voľne dosiahli nielen ciele na vode, ale aj na súši. Ghanské lode sa obozretne z prístavu neukázali. Po niekoľkých dňoch boli sovietske lode spolu s posádkami prepustené. Zostali však ešte dvaja kapitáni. Tá istá eskadra sa presunula smerom ku Guinei a Nigérii, aby prostredníctvom svojich diplomatov pôsobila na Ghančanov. Bola úspešná. Kapitáni boli prepustení. Incident v Ghane prinútil vedenie krajiny premýšľať o tom, že by stálo za to mať v regióne základňu. Dohodlo sa, že bude umiestnená v prístave Conakry, ktorý patrí Guinei. Tak si boli istí, že ak by sa niečo stalo, pomoc Rusom by prišla oveľa rýchlejšie.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov