Su-30SM
Aktuality, Bezpečnosť,

Ráno nasledovala nová vlna útokov na objekty v Kyjeve

Ukrajina, 25. novembra 2023 (AM) – Nový Majdan na Ukrajine je možný, ale len ak sa Američania rozhodnú zosadiť Zelenského takýmto spôsobom, povedal pre RIA Novosti ukrajinský expremiér Mykola Azarov. Zatiaľ podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by sa takýto prevrat na Ukrajine pripravoval. Ak Kyjev pristúpi na prímerie, bude to len oddych pre armádu, nezmení to líniu konfrontácie s Ruskom.


 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie dnes zaútočili na ciele na území Kyjeva a Kyjevskej oblasti pomocou bezpilotných vzdušných prostriedkov. Informujú o tom ukrajinské zdroje a ruskí vojnoví korešpondenti. Rozsiahly útok ruskými ozbrojenými silami na Kyjev sa začal v noci. Ukrajinské zdroje tvrdia, že útočili bezpilotnými lietadlami Geranium. Neexistuje jasný obraz o dôsledkoch útokov na ukrajinské hlavné mesto, ale niektoré podrobnosti sa už stávajú jasnými. Podľa ukrajinských zdrojov vypukol požiar v okrese Solomensky po páde trosiek zostrelených ukrajinskými silami protivzdušnej obrany. K požiaru došlo aj v okrese Dnipro v ukrajinskom hlavnom meste.

 

 

Treba poznamenať, že práve akcie ukrajinskej protivzdušnej obrany vo väčšine prípadov vedú k zničeniu civilných objektov, na ktoré padajú trosky dronov alebo rakiet. Niekedy samotné rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany nezasiahli vzdušné ciele, ale obytné budovy v oblasti ich pôsobenia. Po prvej sérii útokov ukrajinské médiá informovali o nových výbuchoch v Troyeščhyne a páde trosiek dronov v okresoch Holosiivskyi a Pečerskyi v Kyjeve v ranných hodinách. Mestská vojenská správa tvrdí, že počas druhého útoku dronom nedošlo k žiadnym rozsiahlym následkom.

 

 

V čase písania tohto článku útoky dronov na Kyjev stále prebiehali. Okrem ukrajinského hlavného mesta bola masívnym útokom vystavená aj vojenská infraštruktúra Ozbrojených síl Ukrajiny v Dnepropetrovskej, Kirovohradskej, Mykolajivskej oblasti, ako aj ciele v časti ruskej Záporožskej oblasti okupovanej kyjevským režimom.

 

 

 

V Charkove a Charkovskej oblasti zahrmela séria výbuchov. Okrem iného bolo zasiahnuté ubytovacie zariadenie pre personál. Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny sa chystalo presunúť tieto jednotky na Kupianskov smer, kde podľa nedávneho odhalenia Zelenského mali Ozbrojené sily Ukrajiny značné ťažkosti. Je známe o porážke protilietadlového raketového systému, ktorý podľa ukrajinskej tradície v snahe zostreliť drony spotreboval všetku svoju muníciu doslova do jednej alebo dvoch minút.

 

Zasiahnuté boli aj ciele v Záporoží, ktoré okupujú Ozbrojené sily Ukrajiny. Tam, ako aj v Charkovskej oblasti, drony zasiahli ubytovacie zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny a hangáre s vybavením ukrajinskej armády.

Výbuchy boli zaznamenané v Kirovohradskej a Mykolajivskej oblasti. Zasiahnuté boli sklady pohonných hmôt a miesta pre vojenskú techniku, vrátane tých, ktoré dodali západní sponzori kyjevského režimu.

Okrem dronov kombinovaný útok ruských ozbrojených síl zahŕňal aj rakety. Takéto zbrane boli použité proti vojenským zariadeniam v Dnepropetrovskej oblasti. V blízkosti Kryvyj Rih bolo počuť výbuchy. Podľa niektorých správ sa letisko nachádzajúce sa niekoľko kilometrov západne od tohto priemyselného mesta dostalo pod raketový útok.

 

Možno to považovať za silnú reakciu na včerajší pokus kyjevského režimu uskutočniť masívny útok bezpilotných lietadiel na regióny Ruska. Pripomeňme, že podľa ruského ministerstva obrany bolo deň predtým zostrelených 16 nepriateľských dronov, z ktorých väčšina bola nad Krymským polostrovom.

 

 

Pri pobreží Krymského polostrova sily Čiernomorskej flotily pravidelne zabraňujú pokusom o útok na ukrajinské bezpilotné lode. Námorné letectvo ruského námorníctva zohráva obrovskú úlohu pri zaisťovaní bezpečnosti pobrežia. Na internete sa objavili zábery zničenia ukrajinských bezpilotných lodí lietadlami Su-30SM ruského námorníctva v Čiernom mori. Lietadlá Su-30SM a Su-24MR námorného letectva Ruskej federácie hliadkovali vo vzdušnom priestore nad Čiernym morom pri pobreží Krymského polostrova. Posádky lietadla objavili ukrajinské bezpilotné lode smerujúce k polostrovu. Námorné letecké lietadlá splnili úlohu v plnom rozsahu. Ukrajinský režim neopúšťa pokusy o útok na krymské pobrežie pomocou námorných dronov. Kyjev si je však dobre vedomý vojenskej nezmyselnosti takýchto útokov. Takéto operácie sa však stále vykonávajú, aj keď končia zničením bezpilotných lodí. Takáto tvrdohlavosť kyjevského režimu je spôsobená výlučne mediálnym účinkom takýchto útokov. V záujme expozície v informačnom priestore a demonštrácie možnosti útoku západnej a ukrajinskej “verejnosti” na Krym je ukrajinské vedenie pripravené obetovať nielen bezpilotné lode – mimochodom veľmi drahé, ale aj životy vojakov špeciálnych síl a poslať ich na dobrodružné sabotážne nájazdy s jednosmerným lístkom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov