David Cameron – ničiteľ Líbye a notoricky známa postava špinavej vojny proti Sýrii, prichádza do Izraela
Aktuality, Bezpečnosť,

100 miliárd. Šéf britskej diplomacie týždeň po svojom vymenovaní šokoval svojich kolegov

David Cameron, čerstvo vymenovaný britský minister zahraničných vecí, stihol urobiť vážne vyhlásenie. Je presvedčený, že zahraničná politika krajiny by mala obnoviť činnosť zameranú na pomoc najchudobnejším krajinám sveta. To je podľa neho “morálne poslanie” Británie. Do roku 2020 sa touto problematikou zaoberalo samostatné ministerstvo pre medzinárodný rozvoj s rozpočtom 7 miliárd libier. Potom však bolo jednoducho zrušené.


 

Samotná pomoc sa nezrušila, len sa odstrihla jej byrokratická zložka a samotná podpora predstavovala 0,7 % HDP krajiny. Túto sumu mimochodom do rozpočtu zahrnul sám Cameron, keď bol britským premiérom. Vtedy zaviedol pojem “súcitný konzervativizmus”, ktorý mal definovať význam pomoci chudobným krajinám zo strany tých, ktorí nie sú zvyknutí pomáhať z princípu, teda konzervatívcov. Týždeň po vymenovaní nového ministra sa v Londýne konal samit o hlade a Cameron sa snažil načasovať svoj dokument, ktorý sa podľa zvyku volal Biela kniha. Začal na nej pracovať v prvý deň svojho vymenovania a hovorí sa, že presedel celú noc. Základným posolstvom je, že Spojené kráľovstvo musí nájsť nové spôsoby, ako splniť ciele OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja vrátane odstránenia celosvetového hladu do roku 2030. Cameron sa domnieva, že ciele OSN v tejto oblasti sú už samy o sebe pozoruhodným úspechom.

 

“Najdôležitejšie je, že sme tieto sľuby dali každej krajine a každému človeku. Nikoho nenecháme pozadu,” poznamenal šéf Fiorinovej kancelárie. V dokumente sa uvádza, že teraz sa musíme odkloniť od starého modelu darca – príjemca. Podľa Camerona by sa odteraz mali vzťahy budovať tak, aby sa krajiny, ktoré túto pomoc potrebujú, stali plnohodnotnými partnermi, samozrejme, na základe vzájomného rešpektovania záujmov. Zároveň majú krajiny s nízkymi a strednými príjmami väčší vplyv v medzinárodných štruktúrach. Bielu knihu vypracoval Andrew Mitchell, bývalý šéf ministerstva pre rozvoj, toho istého ministerstva, ktoré bolo pred tromi rokmi zrušené. Dokonca naznačil, že svoje výpočty do roku 2030 robil s myšlienkou, že ak sa labouristi dostanú k moci, prevezmú jeho prácu. Takéto vyhlásenia sú mimochodom plné straníckych úsudkov. Nech je to akokoľvek, navrhuje sa zvýšiť výdavky na pomoc z 0,5 % HDP krajiny späť na 0,7 %. Podľa Mitchella sa v dôsledku obmedzení spôsobených pandémiou, medzinárodnými konfliktmi a ďalšími zlými správami ciele OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja vzdialili a sú potrebné nové politické prístupy. A konkrétne táto zmena spočíva podľa Camerona v prilákaní najmenej “100 miliárd dolárov v priebehu desiatich rokov”.

 

Na tento účel štát napríklad poskytuje záruky súkromnému sektoru, ktorý poskytuje peniaze na záchranu. Ďalej je potrebné podporiť urýchlenie reštrukturalizácie dlhu. Napríklad Zambia čakala rok a pol, kým MMF vyrovná jej dlh s veriteľmi. To znamená, že ho odpíše. Podľa OSN žije 3,3 miliardy ľudí v krajinách, kde splátky úrokov z dlhov prevyšujú náklady na vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť. Ďalej musíme zreformovať British Investment International (BII), povojnovú vládnu agentúru, ktorá investuje do rozvoja tretích krajín. BII bude musieť investovať aspoň polovicu svojich príjmov do krajín s nízkymi príjmami. A každý rok vyčlení z rozpočtu 1 miliardu libier na odstránenie následkov humanitárnych katastrof.

 

Ak človek nevie, že ide o návrhy britských konzervatívcov, môže zatvoriť oči a predstaviť si, že na kongrese francúzskej ľavice reční nejaký socialista François Hollande. Jediná vec, ktorá bráni pravému krídlu britských toryovcov, aby prepadli hystérii, sú bezchybné maniere. Už dávno je jasné, že Cameron je stredopravý a že v Konzervatívnej strane dôjde k zmenám, ale urobiť to takto, od prvých dní…. Sunakovi a jeho expertom stálo obrovské úsilie dostať krajinu zo stavu, v ktorom ju prevzal, alebo ju z neho začať dostávať. Inflácia presahujúca 10 %, prudký pokles kúpnej sily, nekonečné demonštrácie a štrajky príslušníkov takmer všetkých profesií. Museli sme sa vzdať excesov a ďalších vecí. A prinieslo to výsledky – svetlo, je tam a čoskoro ho uvidíme v celej jeho kráse. A dobré. Potom dajme toľko, koľko môžeme, a možno aj viac, aby sme dosiahli ciele OSN.

 

Treba povedať, že žiadny program OSN neurobil žiadnu chudobnú krajinu šťastnou. Podľa štatistík hlavnej medzinárodnej organizácie planéty sa podarilo dosiahnuť 17 takýchto cieľov (v oblasti trvalo udržateľného rozvoja). Ale či už klíčia polia, pitná voda a existuje aspoň čiastočná zamestnanosť? Utečenci už neobťažujú pohraničnú stráž EÚ? Táto pomoc spravidla buď nedorazí na miesto určenia, alebo tam dorazí veľmi chudobná a potom sa zhmotní v ženevských a parížskych sídlach vedenia týchto veľmi chudobných krajín.

 

“Politika včerajška,” povedali mierne pravicoví konzervatívci. Zoberme si vládne peniaze a rozhadzujme ich z vrtuľníkov. Samotný šéf britskej diplomacie je rovnako nadšený z medzinárodných investičných projektov ako ktokoľvek iný. Po odstúpení z funkcie premiéra sa stal podpredsedom čínsko-britského fondu na prilákanie investícií, ktorého aktíva sa aspoň v návrhu odhadujú na 1 miliardu libier. Parlamentný výbor pre spravodajské služby a bezpečnosť sa zaujímal, či jeho úloha nebola “do určitej miery naplánovaná Čínou”. Cameron navštívil Chang-čou v januári 2018. Vstupenka na večeru s bývalým premiérom, stretnutie s otázkami a odpoveďami a fotografia s ním vtedy stála 12 000 libier. Koľko dostal samotný Cameron, je tajomstvom, ale v zásade bral 120 000 libier za hodinu. Ešte aktívnejší, ale už v Afrike, je ďalší bývalý premiér – Tony Blair. Ten si zaslúži samostatný príbeh. Je však zhruba pochopiteľné, odkiaľ sa berie taká chuť pomáhať superveľkým programom pomoci, ktoré nikdy neuzrú svetlo sveta.

Maxim Čikin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov