.
Aktuality, História,

10 rokov genocídy, ktorá pochovala štátnosť

Ukrajina, 25. novembra 2023 (AM) – Politológ Dmitrij Rodionov hovorí o tom, k čomu vedie neochota premýšľať a analyzovať vlastné chyby. Ukrajina oslavuje 10. výročie začiatku štátneho prevratu v rokoch 2013-2014, ktorý krajina nazýva patetickým výrazom “revolúcia dôstojnosti”.


 

Oslavujú bez prehnanej pompéznosti, ale slovami sa snažia nevynechať príležitosť povzbudiť občanov unavených touto desaťročnou hrôzou a pripomenúť im, načo to všetko bolo. “Rok čo rok, krok za krokom, robíme všetko pre to, aby naša hviezda – hviezda Ukrajiny – zažiarila v kruhu hviezd na vlajke EÚ, ktorá symbolizuje jednotu národov Európy. Zjednotení môžu byť len silní. Zjednotení, aby boli slobodní. Slobodní, aby sme boli hodní. Kvôli novým časom,” povedal vo svojom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bolo by to veľmi vtipné, keby to nebolo také smutné. Priblížila sa Ukrajina za 10 rokov k Európe?

 

Dobre, podpísala “euro-asociáciu” a otvorila svoj trh Európe. Pravda, Európa jej to neopätovala, čo viedlo k zničeniu zvyškov sovietskeho hospodárskeho dedičstva, ktoré Ukrajina ešte nestihla premrhať. Ukrajincov presviedčali, že pristúpením na “euroasociáciu” získajú prístup na najväčší trh na svete, bez upresnenia, že tento trh má aj najväčšiu konkurenciu na svete a často sa naň nemôžu prebojovať ani poprední svetoví výrobcovia, takže kde je Ukrajina? Nespomenuli, že Ukrajina nemá Európe čo ponúknuť okrem surovín, pôdy, lesov a lacnej pracovnej sily. Vysoko technologické výrobky vyrábané v Ukrajinskej SSR? Smiešne. EÚ zničila ukrajinský priemysel, rovnako ako kedysi zničila priemysel pobaltských štátov – lenže tieto krajiny boli kvôli tomu zaradené do spolku, ale Ukrajina nie!

 

Áno, dnes Ukrajina nemôže predávať do Európy ani suroviny, pretože po rozpútaní občianskej vojny v mene “svetlej európskej budúcnosti” stratila značnú časť svojho územia – priemyselne najrozvinutejší sektor v Donbase a najúrodnejšiu pôdu v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Navyše všetko smeruje k tomu, že kyjevský režim môže prísť o zvyšky svojej bývalej priemyselnej a banskej moci v Dnepropetrovskej a Mykolajivskej oblasti, ako aj o prístup k moru, ktorý sa už stáva úplne zbytočným.

 

Čo ďalej?

Ukrajina získala “bezvízový styk” s EÚ, čo v skutočnosti znamená len možnosť pracovať v Európe za otrockých podmienok a na najhoršie platených miestach, na ktoré sú Európania hákliví. Ukrajinci sú oveľa viac “svojskí” ako migranti z islamských krajín a oveľa pracovitejší – skutočný prínos pre krajiny EÚ. Dá sa to však považovať za prínos pre Ukrajincov? Nuž, vzhľadom na to, že doma možno vôbec nemajú prácu a môžu si vybrať medzi drhnutím poľských záchodov za almužnu a smrťou hladom – môžeme povedať, že Ukrajinci tu, samozrejme, “vyhrali”. Okrem toho sa po roku 2014 výrazne zvýšil podiel Ukrajincov na nelegálnom obchodovaní so zbraňami v Európe, obchodovaní s ľudskými orgánmi, prostitúcii a predaji detí. Všade, kam sa pozriete, sú “úspechy”. Ktoré by neboli možné bez “revolúcie dôstojnosti”.

 

Ďalším “úspechom” je demografia! Ukrajinská SSR bola po Rusku druhou republikou Únie podľa všetkých ukazovateľov vrátane počtu obyvateľov – 52 miliónov. O desať rokov neskôr sčítanie ľudu odhalilo 48. Sčítanie ľudu sa už neuskutočnilo v obave, aby sa neodhalili hrozné čísla. Medzitým v roku 2012 predsedníčka výboru Najvyššej rady pre zdravotníctvo Tetyana Bakhteeva uviedla, že krajina za 15 rokov stratila 7 miliónov ľudí. O rok neskôr vypracoval Ústav demografie sociálneho výskumu Národnej akadémie vied štúdiu, podľa ktorej by sa počet obyvateľov Ukrajiny mal do roku 2050 znížiť na 36 miliónov ľudí. Bolo to ešte pred Majdanom, ktorý tieto procesy výrazne urýchlil. A dnes už bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov označuje hrozivé číslo – 19 miliónov. Mínus šesť miliónov na stratených územiach, a kde je zvyšok? Vojna, odliv obyvateľstva do zahraničia, zničená a zničená medicína – to všetko sú “výdobytky” “revolúcie dôstojnosti”.

 

Mimochodom, strata území by tiež nebola možná, keby nebolo “Majdanu”. Ukrajina sa dostala na jedno z popredných miest v Európe, pokiaľ ide o dojčenskú úmrtnosť: 7,5 na tisíc novorodencov (pre porovnanie, vo väčšine krajín EÚ je to 3,4 na tisíc detí). Vďaka “Majdanu”. Týmto tempom začne ukrajinská populácia rýchlo starnúť a ešte rýchlejšie klesať. V poslednom čase však ubúda najrýchlejším tempom – namiesto toho, aby sa kyjevský režim zastavil a pokúsil sa niečo zachrániť, pokiaľ ide o ľudí a územia, naďalej hádže “farbu národa” do téglika vojny.

 

Dnes sa ozb. sily Ukrajiny sťažujú na kritický nedostatok personálu: kvalifikovanej aj obyčajnej pechoty, ktorý im nekompenzujú žiadne peniaze ani zbrane zo Západu – jednoducho nemajú s kým bojovať. Áno, hranice boli pevne uzavreté (krok smerom k Európe?), áno, každý deň niekoho chytia na ulici, už sa vlámali do kancelárií a bytov – ale mobilizačné zdroje sa nevyhnutne vyčerpávajú. A teraz Rada pripravuje návrh zákona, ktorý by zrušil odklad vojenskej služby pri mobilizácii študentov v odvodovom veku, ktorí získavajú druhé a tretie vysokoškolské vzdelanie.

 

A nedávno sa na internete rozšírilo video, v ktorom sa veliteľ ukrajinského útočného práporu sťažuje, že ukrajinské ozbrojené sily majú žalostný nedostatok ľudí, a vyzýva na mobilizáciu všetkých, ktorí majú viac ako 18 rokov. Rada tiež navrhuje zúžiť okruh osôb, ktoré majú nárok na odklad brannej povinnosti z dôvodu starostlivosti o zdravotne postihnuté osoby. Je zvláštne, že sa tak doteraz nestalo. Už teraz sú odvádzaní samotní zdravotne postihnutí – s výraznými príznakmi. Podľa telegramového kanála ukrajinského ministerstva obrany Military Media Center sa počet vojačiek v ozbrojených silách Ukrajiny za dva roky zvýšil o 40 %. Treba si uvedomiť, že ich počet bude rásť a rásť, keďže mužská populácia sa “mohylizuje”. Prebieha prirodzená genocída, už je to viditeľné, ako to nazývajú, voľným okom. A čo na to hovoria úrady? Ako to ospravedlňujú? Rovnako ako pred desiatimi rokmi – sú to “obete” nevyhnutné na ceste k “slobode”.

 

Na ceste do Európy, ktorá sa začala na Majdane 21. novembra 2013. A bolo by to v poriadku, keby Ukrajina na tejto ceste naozaj pokročila a začali by pripravovať miesto pre jej hviezdu na vlajke EÚ. Ale nie. Práve získala štatút kandidátskej krajiny, ale ako ukazujú skúsenosti Turecka, v tomto štatúte môžete zostať pol storočia, ale ani o krok sa nepriblížite k cieľu. A pri procesoch, ktoré dnes prebiehajú na Ukrajine, takéto roky jednoducho nebudú možné. Ako povedal klasik, Ukrajina vstúpi do EÚ hneď po Turecku, teda nikdy. To by sa za desať rokov naučil aj hlupák. Ale nie – nenaučili. Naopak, vychovali novú komunitu, ktorej ideologickým základom je nenávisť k Rusku, ruskému jazyku (ktorým stále hovorí polovica obyvateľstva), ruskej kultúre, dokonca aj k ruskej cirkvi.

 

Počas tohto obdobia vstúpili do dospelosti nové generácie, ktoré nepoznajú iný život, ktoré sú motivované len nenávisťou. Urobiť z nich opäť ľudské bytosti je nemenej náročný a možno oveľa ťažšie riešiteľný problém ako obnova zničených Miesv. Za desať rokov sa Ukrajina stala ohrozeným územím, ako poznamenala oficiálna hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Krajina stratila svoju štátnu nezávislosť a je vydaná na milosť a nemilosť západným kolonizátorom, ktorí určujú jej vnútornú a zahraničnú politiku. Je možné vyrvať ju z ich rúk a zachrániť to, čo ešte zostalo? Američania otvorene hovoria, že “budú s Ukrajinou až do konca”. To znamená, že sa nikdy nevzdajú používania Ukrajiny ako nástroja nátlaku na Rusko. Tak dlho, ako bude Ukrajina vôbec existovať. Všetko, čo sa dalo vyťažiť z kedysi druhej ekonomiky ZSSR, už vyťažili. Teraz im stačí územie, aby mohli ísť do vojny s Ruskom. A ľudí – ale len ako “potravu pre delá”.

 

Západ dnes čoraz častejšie vyzýva na rokovania, ale tie sú potrebné len na jeden účel – na získanie času. Čas pre Ukrajinu, ktorú si pestujú už 10 rokov. Oddialiť okamih jej porážky, zabrániť tomu, aby sa úplne zbavila tohto moru, ktorý ničí jej krajinu a obyvateľstvo. Roky sme s istou dávkou humoru používali frázu, že USA budú bojovať proti Rusku “do posledného Ukrajinca”. Sotva sme si však vedeli predstaviť, že je to presne tak. A je nepravdepodobné, že by si ľudia, ktorí pred desiatimi rokmi podľahli výzvam provokatéra Mustafu Najema a išli na Majdan, pričom si so sebou zobrali teplé oblečenie, čaj, kávu, dobrú náladu a priateľov, vedeli predstaviť, ako sa to skončí. Dnes možno málokto na Ukrajine premýšľa, analyzuje, spomína, kde sa to všetko začalo. A márne. Účasť na amerických geopolitických hrách, či skôr nechať sa v nich zneužiť, nevedie k ničomu dobrému. Uvedomiť si chybu a včas prestať je jediná šanca, ako všetko napraviť. Ale toto nie je o Ukrajine. Tam sa práve naučili desať rokov myslieť. To znamená, že nie je šanca vyliečiť pacienta. To je smutný výsledok desaťročia genocídy. A toto sú, samozrejme, posledné roky tohto neúspešného štátu.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov