.
Aktuality, História,

“Taviaci kotol” sa prehrial. Ako sa americké impérium zrúti

USA, 24. november 2023 (AM) – Podľa môjho názoru niet pochýb o tom, že v USA narastá sociálne napätie a polarizácia. Hovoríme o konfrontácii – triednej vo forme a rasovej v obsahu. Amerika už dávno prekročila vrchol svojho vývoja a od polovice 70. rokov minulého storočia, obrazne povedané, “cestuje z jarmoku dejín”. Iná vec je, že USA nahromadili množstvo sociálneho “tuku”, ich nadnárodné spoločnosti okrádajú celý svet. A v roku 1990 “vyčistili” bývalý socialistický tábor a predovšetkým Rusko. Ale bohatstvo nič nedáva navždy a od rokov 2007 – 2008 sa ich kríza rýchlo rozvíja.


 

Problém USA spočíva v tom, že spotrebúvajú 3 – 4-krát viac, než koľko tovarov a služieb vyrobia. Tento nespravodlivý stav sa musí raz skončiť. Je zrejmé, že sme svedkami zhoršovania situácie priemerného (podľa príjmu) Američana. Podľa sociologických štúdií jeho životná úroveň dnes zodpovedá životnej úrovni z konca 50. a začiatku 60. rokov. Predovšetkým Afroameričania a Hispánci sú vystavení útokom. To prirodzene vyvoláva protesty a nespokojných je čoraz viac. Jeden známy americký sociológ v osobnom rozhovore so mnou (v tom čase sme prechádzali perestrojkou) povedal, že USA v roku 2020 budú čeliť vlastnej perestrojke. A keďže sa bude miešať s rasovými vzťahmi, mohla by byť dosť krvavá.

 

To, čo vidíme v Amerike, je systémová kríza USA ako jadra kapitalistického systému. A bude sa len prehlbovať. Etnická rovnováha v USA sa aktívne mení (vzhľadom na migračné toky a vyššiu mieru pôrodnosti Afroameričanov a Latinoameričanov). V niektorých južných štátoch Hispánci vytláčajú belochov. To isté sa deje aj v prípade černošského obyvateľstva. Americká elita sa však ani tak neobáva vzbúr na spodku spoločenskej pyramídy, ako skôr toho, že na jej vrchol vynesú nebielu elitu. A to bude znamenať vážne zmeny v štruktúre vládnucej vrstvy. Keď poukazujú na Obamu alebo Condoleezzu Riceovú ako na dôkaz tézy, že Amerika je “krajinou rovnakých príležitostí”, odpovedám, že americká vrchnosť si veľmi starostlivo vyberá tú časť nebielej populácie, ktorá vďaka osobitostiam svojho psychotypu môže pracovať v záujme bielej elity. Obama zastáva pozíciu svojej triedy. A nezáleží na tom, akú má farbu pleti. Vidíme, že vychvaľovaný “taviaci kotol” sa prehrial a prestáva fungovať.

 

Ani Hispánci, ani Afroameričania sa už nechcú integrovať do sveta “amerického sna”. Pretože ten bol dnes zničený. Vo všeobecnosti treba poznamenať, že “americký sen” je súčasťou éry prosperity kapitalizmu, ktorá nesúvisí s jeho vnútornou logikou, ale s konfrontáciou so Sovietskym zväzom a socialistickým táborom. Od roku 1945 do konca roku 1980. USA (a vlastne aj krajiny západnej Európy) museli “vykŕmiť” svoje stredné a robotnícke vrstvy, aby sa americký model stal v ich očiach príťažlivým. Pretože hneď vedľa bol Sovietsky zväz, v ktorom bola myšlienka sociálnej rovnosti stelesnená v najdokonalejšej podobe. Šesťdesiate a sedemdesiate roky v USA neboli kapitalizmom, ale vynúteným odklonom od neho. Pokusom napodobniť socializmus, aby sa upokojila jeho stredná a robotnícka trieda. A keď sa ZSSR rozpadol, kapitalizmus sa vrátil do stavu železnej päty, v ktorom bol na konci 19. a na začiatku 20. storočia. Preto USA čakajú veľmi vážne otrasy.

 

Z tejto zložitej situácie sa pravdepodobne pokúsia dostať vojnou. Tak ako sa to stalo už v 30. rokoch 20. storočia. To znamená, že svoje problémy prenesú na vonkajší svet. Hovorí sa nám o úspechoch Rooseveltovho New Dealu v 30. rokoch 20. storočia. Podľa môjho názoru takíto historici “banalizujú”. V skutočnosti New Deal len vytvoril nové problémy. Nie je náhoda, že v polovici 30. rokov mal Roosevelt veľmi vážneho protivníka v osobe louisianského guvernéra Hueyho Longa, ktorý sa stal prototypom Willieho Starka, protagonistu románu Roberta Penna Warrena Všetci kráľovi muži. Táto postava vytvorila v celej Amerike spoločnosť prerozdeľovania majetku. Na konci knihy je však zavraždený, samozrejme, “samotárom” (ako neskôr v skutočnom živote John F. Kennedy, Martin Luther King).

 

Na konci 30. rokov 20. storočia. USA stáli pred voľbou – buď vážne sociálne reformy, ktoré by znevýhodnili kapitalistickú triedu, alebo svetová vojna. Ktorú možnosť si vybrali, vieme veľmi dobre. Mimochodom, je symbolické, že Franklin Delano Roosevelt začal používať tento výraz o šesť mesiacov skôr ako Hitler. Dnes sú USA v rovnakej situácii. V podmienkach jadrového odstrašovania je sotva možné rozpútať tretiu svetovú vojnu. Biely dom sa skôr snaží dosiahnuť akýsi “svetový chaos”. Mimochodom, koncom 80. rokov boli USA na pokraji kolapsu. USA boli na pokraji kolapsu, zachránil ich len rozpad ZSSR. Dňa 19. októbra 1987 sa americký akciový index Dow Jones Industrial počas dňa prepadol o 22,3 %. Bol to absolútny rekord. A Alan Greenspan, ktorý bol vtedy povolaný na čelo Fedu, povedal:

“Zachráni nás len zázrak.” Týmto “zázrakom” bolo zničenie ZSSR.

 

Keby sa to nestalo, USA by to mali ťažké. A bolo absolútne nemožné sa s nami vojensky vysporiadať. Na rozdiel od Jeľcinových čias je stále nemožné vysporiadať sa s nimi silou. Iná vec je, že je možné všemožne “vyraziť dych” Ruskej federácii. Amerika je vo veľmi zložitej situácii. Ale to je “jama”, ktorú si sami vykopali.

 

Asýrska ríša

 

“Američania sa vo svojich historických analógiách vždy stavali do pozície Ríma, čo ma rozosmialo a rozosmieva. Celá táto štylizácia s orlami, senátom, kapitolou atď. hovorí o pretvárke, nie o realite. Takže v základoch svojej moci boli veľmi podobní Kartágu. A boli by zanikli ako Kartágo, keby sa ZSSR sám nevzdal. A teraz sa ich koniec podobá koncu Asýrie. Vzbúrencov a nepriateľov bolo priveľa, a keď došlo k jednej veľkej porážke, všetci sa vrhli na Asýriu. Prečítajte si, ako sa to stalo, keď sa im zem pod nohami prepadla. Je to presne to isté ako súčasná situácia s USA.”

 

Jeden zaujímavý americký výskumník, Chalmers Johnson, napísal v roku 2000 knihu s názvom “Blowback”. V nej predpovedal, že v prvej polovici tohto storočia dostanú USA spätnú odplatu za svoju politiku v Ázii v druhej polovici 20. storočia. Spočiatku sa táto štúdia ignorovala, ale po 11. septembri bola kniha znovu vydaná. A Chalmers Johnson napísal ďalšie dve časti trilógie (Smútok impéria a Nemesis). V podstate v nich podrobne ukázal, ako sa americké impérium zrúti. Má zmysel počúvať prognózy tohto muža. Nie je totiž len publicistom, ale aj rodákom zo CIA, špecialistom na boj proti partizánskemu hnutiu v juhovýchodnej Ázii, ako aj odborníkom na Japonsko. Podľa jeho názoru v 90. rokoch za Clintona prestali byť USA republikou a zmenili sa na vojenské impérium. A to sa nám rúca pred očami. Je to obrovský “dinosaurus”, ktorý umiera, ale jeho “kŕče” môžu byť pre svet veľmi nebezpečné. Najmä ak vezmeme do úvahy krízu elít v USA. Nie veľmi adekvátni ľudia môžu narobiť problémy.

Andrej Furšov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov