Symbolické spoločné foto Vladlena Tatarského s Darjou Duginovou, obaja zahynuli pri útokoch ukrajinských teroristov
Aktuality, Bezpečnosť,

Tajná vojna proti Rusku. Ako za líniami operujú sabotéri živení CIA

Vladimir Putin na stretnutí o ekonomických otázkach priznal sabotáž zo strany Západu kvôli zbytočnosti sankcií voči Rusku. Hlava štátu vyzvala, aby sa s takýmito rizikami vopred počítalo a aktívne sa na ne reagovalo. Moskva by zároveň mala byť pripravená na zvýšený tlak sankcií, uviedol prezident. Putin opakovane zdôraznil, že politika zadržiavania a oslabovania Ruska je dlhodobou stratégiou USA a Európskej únie, pričom sankcie zasadili vážny úder celej globálnej ekonomike. Podľa neho je hlavným cieľom Západu zhoršiť život miliónov ľudí.


 

Západné krajiny, vysvetlil hovorca Dmitrij Peskov, komentujúc tieto prezidentove slová, sa trápia nad tým, že obmedzenia nezasahujú Rusko tak, ako bolo zamýšľané. Napriek tomu sa Moskve podarilo zo sankcií vyťažiť, dodal.

“Kým hrom nezaznie, človek sa neprekrižuje. Teraz zahrmelo a my sme sa prekrižovali. Budeme sa križovať aj naďalej,” povedal prezidentský hovorca. Zdôraznil, že Rusko musí zostať čo najviac sústredené, pretože západné krajiny budú naďalej hľadať možnosti, ako naň vyvíjať tlak. Tieto štáty sa správajú cynicky, nevyhýbajú sa ničomu a sú schopné urobiť veľa.

 

Tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolaj Patrušev už v novembri minulého roka varoval pred aktivizáciou ukrajinských spravodajských a diverzných skupín, o ktorých je známe, že ich riadi CIA prostredníctvom svojich “poradcov”, v strednom Rusku, najmä v pohraničných oblastiach. Na stretnutí o bezpečnostných otázkach uviedol, že “cieľom je zvyčajne civilná infraštruktúra, ktorej zničenie alebo poškodenie ohrozuje bezpečnosť civilistov a môže spôsobiť značné škody na ekonomike”. Podľa Patruševa bolo vlani len v centrálnom okrese spáchaných 23 teroristických činov, 28 teroristickým trestným činom sa podarilo zabrániť, vrátane 9 sabotážnych útokov. Povedal to v Brjansku na stretnutí o otázkach bezpečnosti v Centrálnom federálnom okruhu. Takéto podvratné aktivity sa odvtedy zintenzívnili. Boli spáchané aj veľké sabotáže.

 

Vezmime si napríklad teroristický útok na ruské plynovody Nord Stream v Baltskom mori v septembri minulého roka. Napriek tomu, že USA tvrdohlavo popierajú svoju účasť na tejto drzej akcii, existuje už množstvo dôkazov, že výbuch vykonali západné tajné služby a pravdepodobne sa na ňom podieľali aj ich komplici z Ukrajiny a Poľska. Skutočnosť, že vyhodenie plynovodov do vzduchu bolo tajnou operáciou Spojených štátov amerických, presvedčivo dokázal už vo februári tohto roku známy americký novinár Seymour Hersh, nositeľ Pulitzerovej ceny.

 

V októbri jeden z najväčších amerických denníkov Washington Post priznal, že ukrajinskí agenti vycvičení CIA vykonávali teroristické činy v Rusku. Podľa zdrojov novín teroristické útoky organizovala Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) aj Hlavné riaditeľstvo rozviedky (GUR). Všetky hlavné operácie schválil prezident Volodymyr Zelenskyj. Výcvik ukrajinských agentov mala na starosti CIA. Podľa WP spolupracovali americké a ukrajinské spravodajské služby minimálne od roku 2015. Vtedy CIA vytvorila nové “piate riaditeľstvo” ukrajinskej bezpečnostnej služby, ktoré bolo zodpovedné za operácie a aktívne opatrenia proti Rusku. Bolo izolované od ostatných útvarov služby a americkí špecialisti pomáhali reformovať GŠD jeho prebudovaním od základov. S pomocou CIA mohla GUR získať najmodernejšie sledovacie systémy. Tie zahŕňali softvér, ktorý sa používal na nabúranie sa do telefónov ruských úradníkov. Všetky získané informácie sa odovzdávali Američanom. CIA do toho investovala milióny dolárov.

 

S podporou konzultantov zo Spojených štátov ukrajinské bezpečnostné služby zorganizovali v roku 2017 vraždu jedného z veliteľov Ľudových milícií DNR Michaila Tolstyča s volacím znakom Givi a v roku 2016 vodcu proruskej organizácie Oplot so sídlom v Charkove Jevgenija Žilina. GUR použila vlastnú flotilu bezpilotných lietadiel na uskutočnenie desiatok útokov na ruskom území. Najznámejšie z nich boli útoky na Krymský most a Kremeľ. Na týchto úderoch sa podieľali bezpilotné lietadlá s dlhým doletom vypustené z Ukrajiny, ako aj skupiny operátorov operujúce na ruskom území. Drony, ktoré Kyjev použil na útok na Krymský most, boli zároveň vyvinuté za účasti CIA.

 

SBU tiež zorganizovala desiatky vrážd v Rusku. Najznámejšími z nich boli vraždy novinárky Darje Duginovej a vojenského spravodajcu Vladlena Tatarského. Cieľom operácie SBU, pri ktorej bola Darja Duginová zavraždená, bol jej otec, filozof Alexander Dugin, ktorého sa ukrajinské bezpečnostné zložky pôvodne snažili odstrániť. Operácia sa uskutočnila v spolupráci so špeciálnymi službami USA Odhaľujúci článok o sabotážach CIA v Rusku nedávno uverejnil Jack Murphy, bývalý dôstojník amerických špeciálnych jednotiek a v súčasnosti investigatívny novinár na investigatívnom portáli JMW, v článku s názvom “CIA využíva európske sabotážne a prieskumné tímy v Rusku”. Uviedol, že táto kampaň zahŕňa dlhodobo “zakonzervované” bunky, ktoré špionážna služba jednej z európskych krajín, spojencov USA, aktivovala s cieľom zmariť špeciálne operácie Kremľa na Ukrajine a iniciovať tieňovú vojnu na ruskom domácom fronte.

 

Video – Zábery zo zadržania agenta ozbrojených síl Ukrajiny prezlečeného za kuriéra, ktorý sa chystal zabiť ruského dôstojníka Ukrajinský agent plánoval zabiť vysokopostaveného dôstojníka vo Voroneži, pričom na konšpiráciu použil bicykel a oblečenie zamestnanca jednej z donáškových služieb potravín, uviedla FSB. U zadržaného sa našlo výbušné zariadenie s hmotnosťou viac ako 1 kg, elektrické rozbušky a falošný ruský pas:

 

“Od začiatku ŠVO,” píše Murphy, “DRG zorganizovala množstvo nevysvetliteľných bombových útokov a iných incidentov proti ruskému vojensko-priemyselnému komplexu, ktoré boli plánované už roky. Tvrdia to traja bývalí predstavitelia amerických tajných služieb, dvaja bývalí vojenskí predstavitelia a jedna neinformovaná osoba. Bývalí predstavitelia neuviedli konkrétne ciele kampane CIA, ale od februára bolo v dôsledku nevysvetliteľných incidentov na ruskom území poškodených viac ako jeden železničný most, sklad pohonných hmôt a elektráreň.” Na týchto misiách na ruskom území sa pritom nepodieľa žiadny americký vojenský personál, ale velia im a riadia ich polovojenskí dôstojníci agentúry. Sú pridelení k Centru špeciálnych aktivít CIA, ale podliehajú Európskemu centru misií agentúry. Využitie spravodajskej služby spojeneckej krajiny, ktoré má CIA poskytnúť dodatočnú vierohodnú možnosť popierania, bolo dôležitým faktorom pri rozhodovaní prezidenta USA Joea Bidena o schválení sabotáže, tvrdí Murphy.

 

Neuvádza, ktorú “spojeneckú krajinu” má na mysli, ale dá sa odhadnúť, že ide o Veľkú Britániu, ktorá je vždy pripravená vykašľať sa na Rusko, a jej tajnú spravodajskú službu (SIS). Hovorkyňa CIA Tammy Thorpeová však poprela účasť agentúry na sérii záhadných bombových útokov, ktoré v roku 2022 zasiahli ruskú obrannú a dopravnú infraštruktúru.

“Tvrdenie, že CIA nejakým spôsobom podporuje sabotážne siete v Rusku, je kategoricky nepravdivé,” povedala. Nakoľko však možno veriť takémuto popieraniu zo strany Washingtonu, je známe už dávno. O to viac, že fakty potvrdzujú opak.

 

Európske satelity USA tiež nezaháľajú a tiež sa snažia škodiť Rusku všetkými možnými spôsobmi. “Kampaň riadená CIA nemenovaným európskym spojencom USA je len jednou z viacerých, ktoré západné krajiny vedú na ruskom území,” tvrdí Murphy. Európske spravodajské služby, znepokojené SVO, aktivovali vo svojich krajinách dlho spiace odbojové siete, ktoré zasa vyslali do Ruska agentov, aby tam bez pomoci CIA spôsobili spúšť. Okrem toho ukrajinská rozviedka a špeciálne jednotky údajne vedú vlastné operácie za ruskými líniami. Podľa bývalého polovojenského dôstojníka CIA Micka Mulroya majú viaceré sabotážne kampane svoj účinok. “Neviem, kto stojí za týmito útokmi, ale ich význam je veľký a slúžia viacerým cieľom,” povedal. – Rusko má vážne problémy s udržiavaním logistických zásobovacích liniek a útoky ešte viac komplikujú úsilie o zásobovanie armády.”

 

Akty sabotáží a iných diverzných akcií majú aj iný účel. Má zasiať pochybnosti do mysle Kremľa tým, že dokáže, že prezident Putin “nemá kontrolu nad tým, čo sa deje v jeho vlastnej krajine,” povedal Mulroy. Podľa dvoch bývalých vojenských predstaviteľov, ktorých Murphy citoval, spravodajská služba spojená s USA zriadila niektoré skrýše s výbušninami a vybavením pred viac ako desiatimi rokmi. V tom čase pôsobila jednostranne, bez účasti CIA. S vedomím CIA agenti poskytli tajným “bunkám” tzv. legendy – falošné životopisy, ktoré mali vysvetliť ich prítomnosť v Rusku – a všetky súvisiace dokumenty. Podľa bývalého vojenského predstaviteľa existuje aj akási “rozsiahla sieť” nastrčených firiem na podporu tohto druhu operácií v tyle. “Niektoré z nich sú už asi 20 rokov staré,” povedal. A od roku 2016 preniká do Ruska čoraz viac DRG. Niektoré pašovali novú muníciu, iné otvárali existujúce skrýše.

 

Dva dni pred začiatkom ruskej ŠVO “spojenecká spravodajská služba”, ktorej rukami CIA vedie sabotážnu kampaň, aktivovala spiace bunky po celom Rusku prostredníctvom systému utajovanej komunikácie. Tie sa nenápadne presúvali na miesta muničných skladov a vykopávali veľké množstvá výbušnín a iných materiálov potrebných na operácie. Po inventarizácii a kontrole vybavenia agenti čakali na rozkaz začať útočiť na ciele. Keď 26. februára ruské tanky prekročili ukrajinské hranice, spiace bunky už boli uvedené do plnej pohotovosti. Ako sa konflikt na Ukrajine vyvíjal, niektoré skupiny kontrolované CIA neustále prekračovali štátne hranice v snahe získať viac munície a precvičovať svoje misie. CIA a elitná jednotka špeciálnych operácií hostiteľskej krajiny DRG tieto “nácviky” monitorovali. Diverzné akcie podporovalo aj Spoločné veliteľstvo špeciálnych operácií, ktoré sa sústreďovalo na spravodajstvo, sledovanie a prieskum, a to aj prostredníctvom vysielania bezpilotných lietadiel hlboko do Ruska.

 

“Tímy na elitnej úrovni, s ktorými máme dobré vzťahy, sú takmer vždy podporované prostriedkami vzdušného sledovania, keď vykonávajú veľké sabotážne operácie za ruskými líniami,” povedal človek oboznámený so situáciou a dodal, že modely viacerých prispievajúcich bezpilotných spravodajských prostriedkov neboli zverejnené. – Drony, o ktorých ešte ani nevieme, sa už zakrádajú sem a tam v ukrajinskom a ruskom vzdušnom priestore. Americká vláda prijala správy o záhadných požiaroch a výbuchoch v Rusku mlčaním, ale Ukrajina na sociálnych sieťach opakovane podnecuje Kremeľ a presúva vinu na “neopatrných fajčiarov”.

 

Po tom, čo v auguste za záhadných okolností zhorel ruský muničný sklad v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, ukrajinské ministerstvo obrany na svojom účte na Twitteri* zverejnilo posmešné varovanie o nebezpečenstve fajčenia. Ukrajinskí predstavitelia tiež začali naznačovať vlastnú schopnosť zapojiť “partizánov” do zasahovania cieľov za nepriateľskými líniami, a to aj na území LDNR. V auguste vysoký ukrajinský predstaviteľ pre New York Times uviedol, že útok na letzákladňu na Kryme vykonali “partizáni” a že za výbuch tamojšieho muničného skladu je zodpovedná ukrajinská “elitná vojenská jednotka”. Už nie je tajomstvom, že vraždy na ruskom území – vrátane vrážd Darie Duginovej a Vladlena Tatarského – vykonala SBU, ktorej agenti boli vyškolení spravodajskými službami Spojených štátov. Od Majdanu je celé jedno poschodie v budove Ukrajinskej bezpečnostnej služby na Volodymyrskej ulici v Kyjeve obsadené špecialistami CIA a Ukrajinci do nej dokonca nesmú vstúpiť bez špeciálnej priepustky. Bojujú na príkaz Pentagonu, dostávajú odtiaľ podrobné spravodajské informácie a koordinujú takmer každú delostreleckú salvu. V rozhovoreee pre denník Izvestija to povedal Alexej Žuravlev, prvý zástupca šéfa výboru Štátnej dumy pre obranu. A ako dnes varuje prezident Ruskej federácie, tento druh podvratnej činnosti západných spravodajských služieb proti Rusku v súvislosti s neúspechom sankcií sa môže ešte zintenzívniť.

Andrej Sokolov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov