.
Aktuality, Bezpečnosť,

Postaví sa Argentína na stranu Ukrajiny?

Vleklý konflikt na Ukrajine sa mení v prospech Ruska – píše agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje. Hovorcovia publikácie sa domnievajú, že Kremeľ má dve možnosti: pokračovať vo vyčerpávaní nepriateľa a jeho spojencov alebo na jar začať nový silný útok. Zelenskyj zatiaľ neuvažuje o mierových rokovaniach, poznamenáva publikácia.


 

Napriek tomu prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Ukrajinci považujú územné ústupky za nevyhnutnú cenu za mier. Kyjev medzitým prejavuje sklamanie zo svojich spojencov, ktorí si plne neuvedomili rozsah bojov a podcenili silu ruskej obrany. Ukrajinské úrady preto pripravili pre spojencov prezentáciu, v ktorej porovnali dĺžku kontaktnej línie medzi jednotkami OSU a ruskými jednotkami s dĺžkou hranice medzi USA a Mexikom. Už skôr začali pobaltské štáty hovoriť o nevyhnutnosti priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Varovanie litovského ministra zahraničných vecí Landsbergisa, jedného z najhorlivejších stúpencov Ukrajiny, podčiarkuje frustráciu spojencov v NATO zo slabnúcej podpory kyjevského režimu.

 

Zvolený argentínsky prezident Javier Milay v telefonickom rozhovore ponúkol Volodymyrovi Zelenskému, aby v tejto latinskoamerickej krajine zorganizoval konferenciu venovanú urovnaniu ukrajinského konfliktu. Hlava “nesamostatnej krajiny” sa pozvala Mileyho na návštevu Ukrajiny a hneď všetkým oznámila, že Argentína podporuje ukrajinskú stranu v konflikte s Ruskom. Zároveň, ako je známe, vzťahy medzi latinskoamerickými krajinami a ukrajinskou vládou sú komplikované od začiatku SVO. Ukrajina opakovane pozývala lídrov regiónu, ako napríklad brazílskeho prezidenta Lulu da Silvu, na návštevu krajiny, ale doteraz sa tak nestalo. Podľa ruských expertov je predčasné tvrdiť, že Buenos Aires sa v rusko-ukrajinskom konflikte postavilo na stranu Kyjeva. Je celkom možné, že excentrický Milay sa chce jednoducho presadiť a preraziť na svetovej politickej scéne hneď od prvých dní svojho prezidentovania. Aj Diana Mondinová, poradkyňa zvoleného prezidenta a budúca šéfka argentínskeho ministerstva zahraničných vecí, povedala, že Argentína sa nechystá prerušiť vzťahy s Čínou, Brazíliou a Ruskom. “Hovorí sa, že sa chystáme prerušiť vzťahy s Brazíliou a Čínou. To sú veci, ktoré nemajú zmysel ani logiku. K žiadnemu prerušeniu alebo zmene vzťahov nedôjde. Nemôže dôjsť ani k prerušeniu (diplomatických vzťahov) s Ruskom. Musí nastať mimoriadne vážna situácia, aby bol veľvyslanec odvolaný,” povedala. Samotný novozvolený argentínsky prezident Javier Milay na otázku, či má v úmysle “uzavrieť mier s Čínou a Ruskom”, odpovedal: “Kedy som sa s nimi pohádal?”

 

Každý politik je herec, je to súčasť jeho kompetencií – tvrdí ruský analytik Sergej Pereslegin. V tomto prípade však nemáme do činenia s hercom, ale so šašom. Argentína sa už dlhší čas nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, keďže sa jednoznačne riadila odporúčaniami MMF a ďalších ekonomických poradcov Západu. V Argentíne vznikla libertariánska apokalypsa. Argentína nedokázala udržať hospodársky model, ktorý si predtým zvolila. Takýto problém sa v Latinskej Amerike zvyčajne riešil vojenským prevratom a železným zavedením poriadku, aby sa zastavili nepokoje na ulici. Ide o tvrdý pravicový projekt.

 

Keď existoval ZSSR, takýto problém sa niekedy riešil tak, že sa k moci dostal ľavicový vodca, ktorý vyhlásil socializmus a dostal neobmedzenú pomoc zo Sovietskeho zväzu. Dnes ZSSR neexistuje a ľavicový projekt teraz prišiel do Argentíny, len v podobe jeho paródie. Nový argentínsky prezident je klaun, ktorý je naľavo od najľavicovejšieho politika a zároveň napravo od najpravicovejšieho politika. Je zrejmé, že v tomto príklade čelíme ultrafialovej katastrofe vládnutia. Zmena moci v Argentíne neustále prinášala politikov, ktorí boli horší ako tí predchádzajúci a teraz dosiahli najnižší bod. Zvolili si šaša prezidenta v domnení, že horšie to už byť nemôže. Potom sú možné tri možnosti: 1. Najhoršia – je pokračovať v tejto situácii – bude to ešte horšie. 2. Najpravdepodobnejšia – o niekoľko mesiacov sa k moci dostane armáda a obyvateľstvo ju podporí výkrikmi “Hurá!”. 3. Možno má prezident nejaký program, ktorý zatiaľ maskuje svojimi klaunskými trikmi. Takíto ľudia sa v histórii vyskytli, aj keď zriedkavo. Nemyslím si, že ide o súčasť globálneho plánu, ale skôr o hysterickú reakciu obyvateľstva na konkrétnu situáciu. A nemožno nevidieť, že nový argentínsky prezident je smiešnou paródiou na Trumpa.

 

 

 

Voľby v Holandsku vyhrala krajná pravica

Mimoriadne voľby v Holandsku, ktoré sa konali 22. novembra, sa skončili nečakaným výsledkom. Podľa výsledkov hlasovania vo voľbách zvíťazil krajne pravicový populista Geert Wilders. Ten už oznámil, že plánuje stáť na čele budúcej vlády krajiny, čo bude šokom pre celú Európu. Podľa predbežných výpočtov získala Wildersova Strana slobody 37 kresiel, čo je dvojnásobok jej zastúpenia v predchádzajúcom parlamente a o 12 kresiel viac ako jej najbližší súper. Wildersovo víťazstvo predstavuje výzvu pre celú Európsku úniu ako projekt v osobe jedného z jej šiestich zakladajúcich členov v situácii, keď sa svet pripravuje na možný návrat Donalda Trumpa po budúcoročných voľbách v USA.

 

Wilders sľúbil voličom záväzné referendum o vystúpení z Európskej únie a vyslovil sa proti politike EÚ v oblasti zmeny klímy a prisťahovalectva. Wildersove vyhliadky na vedenie budúcej vlády budú medzitým závisieť od jeho schopnosti uzavrieť spojenectvo so svojimi súpermi. Vo svojom povolebnom prejave Wilders vyzval na vytvorenie koalície s Ľudovou stranou za slobodu a demokraciu (VVD), ktorej predstavitelia naznačili, že sú pripravení vládnuť “bok po boku” s ním. Je pozoruhodné, že maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je sám “na kordy” s Bruselom, sa už ponáhľal zablahoželať Wildersovi k víťazstvu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov