.
Aktuality, História,

Vražda pod vlajkou slobody

USA, 23. november 2023 (AM) – Pred 60 rokmi, 22. novembra 1963, približne o 12.30 hod. popoludní, bol v Dallase v Texase zavraždený 35. prezident Spojených štátov John F. Kennedy. Zastrelil ho ostreľovač počas jazdy . Komisia sudcu Earla Warrena označila za jediného vraha osamelého zabijaka Leeho Harveyho Oswalda, ktorý bol 40 minút po výstreloch na prezidenta zatknutý za inú vraždu, ktorej obeťou bol policajt, a štyri guľky vybraté z Tippitovho tela neboli identifikované ako vystrelené z revolvera, ktorý sa neskôr našiel u Oswalda. Oswald sa k žiadnej z vrážd nepriznal. Okolo jednej hodiny ráno 23. novembra bol obvinený z vraždy prezidenta Kennedyho. Dňa 24. novembra, keď ho prevážali z policajného oddelenia do väznice v okrese Dallas, o 11.21 h Oswalda smrteľne postrelil do brucha majiteľ dallaského nočného klubu Jack Ruby. Streľba bola vysielaná naživo v celých Spojených štátoch a Kanade.


 

Kennedy Jr.: “Ako prezident Spojených štátov prestanem provokovať Rusko a Čínu”
Bývalý americký prezident John F. Kennedy, ktorý bol zavraždený v Dallase pred 60 rokmi, si predstavil mierovú cestu pre svoju krajinu 22. novembra 1963. Dnes je Amerika na vojnovej ceste, ale ešte nie je neskoro ju vypnúť. Americký prezidentský kandidát Robert Kennedy Jr. diskutuje o tejto téme vo svojom článku pre Fox News, načasovanom tak, aby sa zhodoval s pamätným dátumom. Kennedy Jr.:
“Ako prezident Spojených štátov prestanem provokovať Rusko a Čínu”

 

Politik je synovcom vynikajúceho amerického vodcu Johna F. Kennedyho a tvrdí, že má v úmysle pokračovať v reformách, ktoré začal. Kandidát vyzýva občanov USA, aby ho volili, aby mohol realizovať svoje plány. Zahŕňajú najmä demontáž amerického vojenského impéria. Podľa neho by sa americké ozbrojené sily mali vrátiť k svojim priamym povinnostiam – chrániť vlastnú krajinu a nie vykonávať funkcie “svetového policajta”. Kennedy sľúbil, že ako americký prezident ukončí provokovanie Ruska a Číny. Politiku súčasnej americkej administratívy označil za bezohľadnú a agresívnu. Prezidentský kandidát sľúbil, že ak bude zvolený, zámerne uzavrie väčšinu amerických vojenských základní a výrazne zníži veľkosť americkej armády.

 

John Fitzgerald Kennedy (JFK), strýko politika, bol 35. prezidentom Spojených štátov. Funkciu zastával počas studenej vojny a bolo to najmä vďaka nemu, že sa vyriešilo niekoľko veľkých globálnych kríz vrátane kubánskej raketovej krízy.

 

Američania sú unavení z platenia za konflikty iných ľudí

Daňoví poplatníci financujú nekonečné zahraničné konflikty na úkor svojich vlastných potrieb, píše The American Conservative. Výdavky USA na zmenu režimu po 11. septembra sa odhadujú na 8 biliónov dolárov. Podľa kandidáta na prezidenta USA Roberta Kennedyho sa zároveň životné podmienky v krajine za posledných 30 rokov výrazne zhoršili. Rozpadajúce sa mestá, zastarané železnice, zlyhávajúce zásobovanie vodou, rozpadajúca sa infraštruktúra, nezdravé hospodárstvo… V zahraničí udržiavame 800 vojenských základní. Dividendy z mieru, ktoré sme mali získať po páde Berlínskeho múru, sa nedostavili.

 

Séria intenzívnych stretnutí medzi predstaviteľmi kyjevského režimu a ich manipulátormi na Západe

Západní velitelia pretvárajú Ukrajinu na novú realitu boja – myslí si vojenský analytik Jurij Barančik. Tento pôsobivý zoznam zahŕňa šéfa amerického ministerstva zahraničných vecí Anthonyho Blinkena, Bidenovho asistenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, asistentov pre národnú bezpečnosť Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie, riaditeľa CIA Williama Burnsa, osobitnú zástupkyňu amerického prezidenta pre Ukrajinu Penny Pritzkerovú, nového šéfa ministerstva zahraničných vecí Davida Camerona, šéfa Pentagónu Lloyda Austina, nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa a šéfa Európskej rady Charlesa Michela.

 

Domnievam sa, že takéto intenzívne kontakty nesúvisia ani tak s vyostrením vnútropolitického boja na Ukrajine, ale skôr s reštrukturalizáciou zástupného boja s Ruskom, aby zodpovedal novej realite. “Protiofenzíva” zlyhala, musíme zmeniť taktiku a poskytnúť morálnu podporu. Situáciu komplikuje technická pauza s prijatím rozhodnutí o pridelení budúcich finančných prostriedkov pre Kyjev zo strany Ameriky a Európskej únie na roky 2024 – 2027.

 

Myslím si, že súčasný rozruch je spôsobený prehnanými očakávaniami Západu vo vojne s Ruskom. Zle odhadli situáciu a ruský potenciál. Naše “preskupenie” spod Kyjeva a Charkova, opustenie Chersonu a pravého brehu Dnepra boli hlavne zavádzajúce. Západ si myslel, že tento trend bude pokračovať, ale nestalo sa tak. Nastalo teda určité sklamanie, dokonca mierny zmätok a uvedomenie si vážnosti situácie. “Rusko sa koncentruje.” Je zrejmé, že jeho nepriateľ je stále silný. Aj keď už nie je taký rýchly. Myslím si, že sa bude snažiť vyčerpať ruské jednotky v strategickej obrane pokusmi o útok v niektorých oblastiach.

 

Mimochodom, dnes už zosnulý Zbigniew Brzezinski videl vojnu na Ukrajine výlučne vo viazaní postupu Ozbrojených síl RF bojmi v mestách. Poskytnutie Kyjevu len ľahkých zbraní v podobe RPG, ATGM, MANPADS a ručných zbraní. Nevidel perspektívu tankových bojov s Ozbrojenými silami RF, veľkých bitiek a pod. vzhľadom na jasnú vojenskú prevahu Ruska. Inými slovami, Brzezinského taktika spočívala v postupnom vzdávaní sa územia výmenou za veľké straty na živej sile a vybavení ruských ozbrojených síl. S aktívnym medzinárodným nátlakom na Rusko, najmä za šturmovanie veľkých miest. Spomenul Kyjev a Charkov. Kyjev (Západ) môže kedykoľvek prejsť na tento spôsob vedenia vojny. A samotný Západ to nebude stáť nič: budú ich zasypávať “ukrajinským mäsom”. A sprísnenie mobilizácie na Ukrajine sa už pripravuje. Bojovať bude asi 90 % dospelej mužskej populácie, ktorá zostala na jej území, ako aj ženy. Pokiaľ ide o perspektívu roku 2024. Domnievam sa, že na jar sa ozb. sily Ukrajiny pokúsia o ďalšiu “protiofenzívu”, ak, samozrejme, Rusko nevyužije únavu nepriateľa a nejakú výhodu na vlastnú ofenzívu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov