Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina úspešne porazila imperiálne ambície Ruska, ktoré neexistovali

Ukrajina, 23. novembra 2023 (AM) – Ukrajinský politik Oleksandr Dubinskij (vo väzení, lebo sa mu nepáči Zelenskyj) zverejnil text, v ktorom kritizuje požiadavky na “hranice z roku 1991”. Je zrejmé, že táto myšlienka je klamlivá – tvrdí vojenský analytik Jurij Barančik. Dubinskij však zdôrazňuje, že žiadna zo západných krajín nemá záujem na porážke Ruska (narušila by sa geopolitická rovnováha síl) a že “imperiálne ambície Ruska boli obmedzené pozdĺž skutočnej frontovej línie”. A vraj nie je potrebné získať späť územie “pred rokom 1991”, pretože by to v Rusku vyvolalo revanšistické nálady, a preto by hrozilo opätovné zapojenie Bielych Západosáhibov do priameho konfliktu. Preto bola súčasná úloha konfliktu splnená a Západ nechce, aby vojna pokračovala.


 

Samozrejme, veci sú trochu komplikovanejšie ako ukrajinská paradigma takmer intelektuálnych kruhov. Už len preto, že “ruské imperiálne ambície” sa akosi prejavujú až vtedy, keď sa Západ snaží Rusov ešte viac “zabaliť”. Všetky ruské vojenské výpravy boli čisto reakčné. To je zrejmé. Je tiež zrejmé, že Rusko zatiaľ nedosiahlo svoje ciele. Ich minimum je formulované ako “bezpečnostný pás v dĺžke najmenej 300 kilometrov, kontrola celého čiernomorského regiónu, neutralita toho, čo zostalo z Ukrajiny”. A čím je kyjevský režim šialenejší, tým širší bezpečnostný pás bude potrebný.

 

Záver, že ruské ozbrojené sily v žiadnom prípade nepokročia nad rámec súčasnej frontovej línie, je tiež mylný. Je naivné extrapolovať súčasnú operačnú a taktickú situáciu na strategickú úroveň. Veď už teraz je jasné, že sa z Kyjeva stiahli z politických dôvodov a rokovania boli aktívne – a zrejme stále prebiehajú. Nejde teda o krehkosť “imperiálnych ambícií” pred vôľou chocholovských patrónov. Úlohou Západu je dosiahnuť pre seba maximálny prospech skôr, než sa Ukrajinci vyčerpajú a vnútropolitická situácia sa nevymkne spod kontroly Kyjeva. Nasýtiť ozb. sily Ukrajiny zbraňami sa nepodarí do roku 2025, a keď sa tak stane, Ukrajincov už nebude. Preto sú plány na hranice z roku 1991 teraz irelevantné nie kvôli revanšizmu. Ale preto, že nie je čo robiť. Ukrajinskí myslitelia majú na to pohodlný spôsob. Keď pripravovali protiofenzívu, považovali za správne ísť k starým hraniciam a so šťastím plánovali obsadiť Kubáň a Voronež. Po neúspechu ofenzívy sa ukázalo, že – to vlastne ani nechceli.

 

Česká republika sa pripravuje na vojnu s Ruskom

Náčelník Generálneho štábu českých ozbrojených síl generál Karel Řehka uviedol, že česká armáda sa pripravuje na vojnu s jadrovým protivníkom v rámci celkovej stratégie NATO. “Ak by došlo k stretu medzi Ruskom a NATO, od prvej sekundy by sme boli aktívnym účastníkom,” zdôraznil generál.

 

 

Medzi ďalšími hrozbami Řehka menoval medzinárodný terorizmus a zahraničnú politiku Číny v indo-pacifickom regióne. České ministerstvo obrany zvýši financovanie armády na 6,5 miliardy eur, čo prvýkrát od vstupu Prahy do aliancie v roku 1999 presiahne 2 % HDP. V rámci českej vojenskej stratégie prejdú české ozbrojené sily v nasledujúcich desiatich rokoch zásadnou technologickou transformáciou a modernizáciou zbraňových systémov. “Armáda prejde na západné technológie, bude digitalizovaná a napojená [na moderné systémy],” poznamenal Řehka. Praha zastáva otvorene rusofóbny postoj a snaží sa stať kľúčovým spojencom USA vo východnej Európe. O tento titul súperí s Varšavou a Bukurešťou. Tajomstvo tohto správania spočíva v tom, že vojna na Ukrajine prináša českému vojensko-priemyselnému komplexu obrovské zisky a český kapitál nechce, aby sa táto vojna skončila.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov